Al vanaf haar geboorte kampt Ingrid (51) met lymfoedeem aan haar benen. Dat betekent vrijwel dagelijks last van zwellingen, pijn, zwaar gevoel… Hardlopen verwacht je misschien niet direct, maar dat is toch de grote passie van Ingrid. Ze liep zelfs vier marathons!

“Hardlopen heb ik altijd leuk gevonden en vroeger ook al wel gedaan. Toen mijn drie zonen Sean, Bryan en Rowan tien jaar geleden op atletiek gingen, wilde ik het zelf ook serieus aanpakken met intervaltrainingen erbij. Het gaf me heel veel voldoening, die trainingen. Het was ook heel gezellig met de nieuwe mensen die ik heb leren kennen, echte hardloopvrienden. We hebben regelmatig met een groep toegewerkt naar hardloopwedstrijden, ook onwijs leuk!”

>>Sporten met overgewicht en heel veel schaamte

“Ons gezin telt nu vijf kinderen, want ik beviel ook nog van de tweeling Kelsey en Amber. Inmiddels heb ik twee banen en ben ik dus hartstikke druk met alles. Het hardlopen is daardoor wat moeilijker in te passen maar ik ga er wel voor om wekelijks minimaal twee keer te trainen. Hardlopen betekent voor mij vrijheid, rust, ontspanning, voldoening en plezier. En met m’n lymfoedeem wilde ik ook wel bewijzen dat ik desondanks gewoon door kon gaan met hardlopen.”

“Ik heb het hardlopen ook echt nodig om m’n been dun te houden. Het scheelt dat ik een enorme doorzetter ben en me altijd voor 110% inzet. Ik heb al zoveel moeten opgeven maar stoppen met hardlopen is absoluut geen optie. Het hoort bij mij en het is alles wat ik nodig heb. Niet alleen voor m’n been, maar ook om even een moment voor mezelf te hebben. Ik loop altijd met muziek, dan kan ik eindelijk even genieten zonder dat iemand er doorheen praat haha.”

>>Vergeet dit niet tijdens je training voor een hardloopwedstrijd

“Voor mij is het ook belangrijk om mede patiënten te laten zien dat je je niet hoeft te verstoppen ook al heb je lymfoedeem. Ik haal er ook mentaal ook heel veel kracht uit en wil dat overbrengen. Als je echt graag wilt en ook al ben je fysiek niet 100%, je kunt altijd blijven genieten en sporten. Niet iedereen kan de eerste zijn en ik wil graag mensen motiveren om trots te zijn op je prestatie. Ook al lukt het even niet, laat je vooral niet ontmoedigen.”

fullsizerender-1

“Vrouwen die ik bewonder, zijn Dafne Schippers en Marlou van Rijn. Zij zijn allebei vechters met een echte winnersmentaliteit. Mijn moeder is ook een voorbeeld voor me. Niet omdat ze sport maar wel omdat ze op een heel ander vlak een vechter is. Ondanks het vele verdriet wat ze heeft gehad na het verlies van haar dochter en man (mijn zusje en vader dus), is ze toch doorgegaan en staat ze toch altijd weer voor mij en de twee dochters van mijn zus klaar.”

>>Je bent zo sterk als de zwakste schakel…“Waar ik zelf ontiegelijk trots op ben, zijn de vier marathons die ik heb gelopen. Amsterdam, Rotterdam en twee keer Berlijn. Mijn snelste was Rotterdam, 4:45 was m’n tijd, de heftigste was de tweede keer Berlijn. Anderhalve week ervoor had ik mijn vader verloren. Van hem moest ik die marathon lopen. Emotioneel was het heel zwaar, ook omdat ik wist dat ik fysiek niet meer in staat zou zijn nog een marathon te lopen. Huilend kwam ik over de finish.”

“Inmiddels ben ik geopereerd aan mijn been. Het was nog wel even afwachten hoe het herstel erna zou zijn maar ik durf nu te zeggen dat ik er heel goed voor sta. Daar ben ik ook heel trots op! Ik heb keihard gewerkt en heb tijdens de Dam tot Damloop weer m’n langste afstand sinds de operatie gelopen. Nooit gedacht dat het mogelijk was maar ik ga het toch weer doen, een marathon. Parijs dit keer, dus ik binnenkort weer serieus in training.”

Sporten met obesitas

Kirsten Vogd
Kirsten Vogd

Sporten doe je volgens Kirsten niet alleen tijdens dat ene uurtje op zaterdagochtend. Voor haar maakt het deel uit van haar hele leven. Ze begon als blogger voor onze site toen ze nog niets eens zo gek veel sportte. Tegenwoordig maken hardlopen, fietsen, zwemmen en krachttraining standaard deel uit van haar week. Kirsten doet de eindredactie en haar grootste passie is prachtige portretten van stoere vrouwen op papier zetten.

3 Comments
 1. Wat een wilskracht, top!
  Ook ik heb primair oedeem, lang niet zo erg nog in mijn tweede been.
  Tot mijn verbazing lees ik dat je een operatie hebt ondergaan die geholpen heeft.
  Mij is verteld dat dat niet mogelijk is.
  Ik zou er graag meer over weten.
  Groet en succes met je volgnede marathon,
  Yvonne

 2. Dank je wel had je gesproken via Facebook. Het is een combinatie van middelen maar een operatie kan wel degelijk verschil maken.

  Groetjes Ingrid

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.