Natuurlijk droomde ze stiekem van Rio, maar dat was nog net te hoog gegrepen voor hordenloopster Eefje Boons. Wel haalde ze de halve finale op de EK, en scherpte ze in een uitverkocht Olympisch Stadion haar PR aan. “Beter had ik het niet kunnen doen”, weet de 22-jarige atlete uit Deventer.

En toch bespeurde ze teleurstelling bij zichzelf, toen ze zich realiseerde dat de Olympische Spelen deze zomer nog net te hoog gegrepen waren. “Je wordt hartstikke gretig. Allemaal atleten die nog wel de limiet haalden of voor wie het EK een testwedstrijd was richting Rio. Tja, dan ben ik wel topsporter genoeg om dat ook te willen”, bekent Eefje. “Natuurlijk wist ik ook wel dat de kans niet zo groot was. De limiet lag op 12.9 en mijn PR stond tot het EK op 13.09.”

En dus is Eefje deze zomer gewoon weer te vinden op de atletiekbaan van Daventria, waar ze al meer dan de helft van haar leven kind aan huis is. “Het was liefde op het eerste gezicht”, lacht Eefje als ze terugdenkt aan haar eerste kennismaking met atletiek. “Ballet, turnen, badminton, tennis… Ik vond het wel leuk maar kon er niet echt mijn energie in kwijt. Atletiek vond ik geweldig: alle verschillende onderdelen, het buiten trainen… Vanaf dag 1 was ik verkocht.”

Horden en de estafette, dat zijn dé nummers waar Eefje voor traint. “Gewone sprintnummers vond ik een beetje saai. Het is zo gaaf om keihard te rennen en onderweg ook nog over de horden te zweven. Als het dan allemaal goed gaat en je komt over de finish… dat geeft zo’n kick! Dat geldt ook voor de estafette. Zo’n stokje doorgeven maakt het toch net even wat ingewikkelder en uitdagender, precies dat vind ik er zo leuk aan.”

Haar sprinttalent kwam bovendrijven toen ze in een meerkampgroep ging trainen. “Ik was toen een jaar of 15, en had al een paar jaar in een talentengroep getraind. Ik had geen idee dat ik ooit tot de nationale top zou kunnen behoren. Ik werkte hard en had er lol in. En dat zag je in m’n prestaties. In 2013 besefte ik voor het eerst hoe goed ik was. Ik versloeg Nadine Visser op het NK Indoor en mocht naar het jeugd-EK. Toen besloot ik helemaal voor de sport te gaan.” (lees verder onder afbeelding)

Through to the semi-finals with a PB! #ECH2016

A post shared by Eefje Boons (@eefjeboons) on

Toch is er ook weer niet al te veel veranderd sinds die keuze. Ja oké, de trainingsintensiteit is wat omhoog gegaan en het is wat serieuzer. “Dat betekent niet dat ik nu volgens een heel strak schema train. Dat schema is er wel, maar er is altijd ruimte om daar in te schuiven. Bijvoorbeeld als mijn lijf even iets anders wil, of omdat ik gewoon zin heb om een keer te speerwerpen. Af en toe een beetje aanlummelen vind ik heerlijk én ik haal er motivatie uit.”

Tegenwoordig gaat Eefje door het leven als Nederlands hordenkampioene. “Te gek hè? De komende jaren wil ik me nog meer verbeteren en toewerken naar de Olympische Spelen van 2020, die zijn dan in Tokio. Ook wil ik het Nederlands record verbeteren, dat staat al sinds 1989 op 12.77. Wat dat betreft inspireert Dafne me wel hoor, zij laat toch maar mooi zien dat een blanke vrouw ook gewoon heel hard kan lopen en wereldtop kan zijn.”

Zelf is Eefje ook zo’n voorbeeld, maar dan bij haar eigen club. “Ik ben de enige senior die op dit niveau presteert. Bij de junioren is het niveau nu wel omhoog gegaan, ze zijn toch geprikkeld dat niets onmogelijk is. Dat geldt voor mij ook. Straks in Rio houd ik de gelopen tijden goed in de gaten, dan weet ik wat ik moet presteren om ook tot die top te behoren. Nu al sta ik in de top 20 van Europa, over vier jaar wil ik die Olympische finale halen.”

 

lornah sportswear hardloopkleding

Kirsten Vogd
Kirsten Vogd

Sporten doe je volgens Kirsten niet alleen tijdens dat ene uurtje op zaterdagochtend. Voor haar maakt het deel uit van haar hele leven. Ze begon als blogger voor onze site toen ze nog niets eens zo gek veel sportte. Tegenwoordig maken hardlopen, fietsen, zwemmen en krachttraining standaard deel uit van haar week. Kirsten doet de eindredactie en haar grootste passie is prachtige portretten van stoere vrouwen op papier zetten.