Grenzen verleggen is niet de reden waarom Anita (52) sport. Ze heeft vooral de behoefte om lekker buiten te wandelen en fietsen. Maar toen haar zus vroeg of ze wilde meedoen aan de Swim to fight cancer, aarzelde Anita geen moment. Ze was toevallig net weer met zwemmen begonnen en vond het een geweldige ervaring in Dordrecht.

“Nooit eerder had ik aan zoiets meegedaan, maar ik vond het een heel mooi idee om dit samen met mijn zus en haar man te doen. Zij hebben hun zoontje verloren aan een hersentumor. Ik bewonder mijn zus; haar enorme verdriet heeft ze omgezet in een positieve inzet voor de strijd tegen kanker en voor steun aan mensen die met deze ziekte te maken krijgen. Ze doet dat op allerlei manieren, onder andere dus met dit zwemevenement.”

 

Behoefte aan buiten en bewegen

“Mijn zus woont aan een klein riviertje en daar nemen we soms wel eens een duik. En niet alleen in de zomer hoor! Als kind lag ik al veel in het water. Eerst kreeg ik zwemles, ik haalde mijn diploma’s en daarna ging ik door met waterpolo. Ik trainde twee keer per week en had elk weekend een wedstrijd. Ik ben blijven waterpoloën totdat ik ging studeren in Utrecht. Toen ben ik overgestapt op roeien en aerobics. Baantjes trekken deed ik af en toe.”

>>Karin: extreme passie voor sport

“Nu ik werk en veel binnen achter een bureau zit, heb ik vooral erg veel behoefte aan buiten zijn en bewegen. Het liefst doe ik dat trouwens ook nog met vriendinnen. Ik ben ooit begonnen met hardlopen omdat ik de sportschool niet meer fijn vond. Ik vond het heerlijk, maar moest stoppen vanwege een hardnekkige heupblessure. Nu zwem of aquajog ik elke week, doe ik aan yoga en maak ik wandelingen. En soms pak ik mijn mountainbike.” (lees verder onder afbeelding)

14371982_10202295938275241_1679711866_n

 

Zwemmen in buitenwater

“Ik voel me fit en vrolijk als ik genoeg beweeg. Bij mijn vriendin hangt een tegeltje in de wc: “You’re only one workout away from a good mood”. Die is wel treffend. Soms moet ik echt even moed verzamelen om in actie te komen, maar ik voel me altijd beter als ik wat heb gedaan. Dat is ook mijn belangrijkste drijfveer. Ik probeer niet steeds grenzen te verleggen. Anderen vinden het wel stoer dat ik in buitenwater zwem, maar echt stoer vind ik mezelf niet hoor.”

>>Kickboksen is de sport van Mieneke

“Die City Swim was natuurlijk wel een hele stoere ervaring. Toevallig zwom ik alweer een tijdje met een paar vriendinnen toen mijn zus me vroeg. Eén vriendin meldde zich ook spontaan aan en we besloten toch wat serieuzer te trainen. Een week van tevoren gingen we het parcours verkennen. We zwommen 1 km en dat bleek een makkie. De dag zelf was geweldig, fantastische sfeer en een mooie totaalopbrengst van 200 duizend euro!”

Anita’s zus is voorzitter van de VOKK (de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker). Eén van de initiatieven van deze vereniging is de Kanjer Ketting, waaraan een kind met kanker voor elke behandeling een nieuwe kraal krijgt. Die kralen kun je sponsoren. Hoe? Dat lees je op de website van VOKK.

Clear your mind of can’t t-shirt met hardloopspreuk

 

Kirsten Vogd
Kirsten Vogd

Sporten doe je volgens Kirsten niet alleen tijdens dat ene uurtje op zaterdagochtend. Voor haar maakt het deel uit van haar hele leven. Ze begon als blogger voor onze site toen ze nog niets eens zo gek veel sportte. Tegenwoordig maken hardlopen, fietsen, zwemmen en krachttraining standaard deel uit van haar week. Kirsten doet de eindredactie en haar grootste passie is prachtige portretten van stoere vrouwen op papier zetten.