Drie weken Sri Lanka, dan zou je heel wat van het land kunnen zien. Niet als je Anne heet, surfchick bent en het liefst overal ter wereld met je board het water in gaat. ’s Zomers werkt ze keihard zodat ze veel op reis kan om datgene te doen wat ze het liefste doet: golfsurfen. “Het spelen met de golven geeft me iedere keer weer zo’n geluksgevoel!”

Buitenlucht, het vrije gevoel, de grillen van de natuur… Anne is er bijna verslaafd aan. “Zodra het kan, ga ik hier in Wijk aan Zee met m’n board het water in om te surfen. Ja, ook gewoon in de winter als de omstandigheden het toestaan. Laatst was het een maand ‘flat’, surftaal voor geen deining. Verschrikkelijk zeg! Ik heb me wel vermaakt met yoga en paaldansen, goed voor de kracht en ontspanning, maar zo’n periode zonder surfen moet echt niet te lang duren hoor.”

En dus was Anne als een kind zo blij toen het hogedrukgebied eindelijk ons land verliet en ze weer kon surfen. “Alles draait bij mij wel om de surfsport ja. Niet echt als een topsporter, maar wel een serieuze way of life. Ik wil mezelf graag verbeteren en prijzen pakken als ik aan wedstrijden mee doe. Het is wel jammer dat ik geen trainer heb die met me meekijkt. Wat dat betreft ben je erg op jezelf aangewezen.” (lees verder onder afbeelding)

 

actie foto van surfchick in de golven

“Wat is er nou mooier dan de hele dag buiten zijn en surfen”

In de zomermaanden kan Anne haar lol op bij Ozlines, de surfschool bij de noordpier in Wijk aan Zee. De surfchick is één van de instructeurs tijdens de vele surfkampen en lessen die ze geeft aan de jonge surfkids. “Dat is echt te gek om te doen! Wat is er nou mooier dan de hele dag buiten zijn, zandkastelen bouwen, schelpen zoeken, surflessen geven en ook nog de kinderen bewust maken van de natuur? Zelf heb ik dat bewustzijn al vanaf jonge leeftijd. Ik vind het heel gaaf dat ik dat nu ook kan overbrengen op de jonge generatie.”

Het liefste zou Anne natuurlijk fulltime haar geld verdienen met het surfen, maar of dat realistisch is? “In ieder geval wil ik later wel iets doen met natuur en milieu. Daarom studeer ik nu ook Landscape and Environment Management. Het gaat hartstikke goed zonder dat het me al te veel moeite kost. Ik doe wat ik moet doen en ben er wanneer het moet. Want natuurlijk wil ik zo snel mogelijk weer terug naar huis om te surfen.” (lees verder onder afbeelding)

surfchick in actie in de zee

“Met iets teveel vertrouwen ging ik het water in”

Dat Anne geen standaard leven leidt, realiseert ze zich maar al te goed. “Ik doe echt hele toffe dingen. Of ik angst ken? Nou, ik heb wel ontzag voor hele hoge golven. Dat heb ik overgehouden aan een heftig incident vorig jaar tijdens het surfen in Zuid-Frankrijk. Met iets teveel vertrouwen ging ik met m’n board het water in. We hadden golven van wel vier meter hoog, maar de stroming was ook heel sterk. Ik viel, en voelde hoe ik naar beneden werd gezogen. Toen sloeg de paniek wel even toe ja.”

Het heeft Anne wel wat alerter gemaakt, en die hoge golven vindt ze nog altijd spannend. “Maar ik heb geen moment overwogen om niet meer met m’n board het water in te gaan hoor. In tegendeel, ik kan eindeloos foto’s en filmpjes kijken op YouTube en Instagram van plaatsen waar ik ook naartoe wil. Chicama in Peru bijvoorbeeld, daar is de langste golf ter wereld. Sowieso is het overal beter dan hier in Nederland. Onze golven zijn echt te kort.” (lees verder onder afbeelding)

 

selfie door surfchick in het water

“Van wedstrijden krijg ik als surfchick sowieso een kick”

Een van haar mooiste avonturen beleefde Anne dan wel weer op Hollandse bodem. “Dat was niet eens een surfwedstrijd of iets. Daar krijg ik sowieso altijd een kick van. Mijn mooiste herinnering was toen ik een zeehondje in nood had gered. Hij ging naar het opvangcentrum in Pieterburen en vijf maanden later was ie sterk genoeg om weer de vrije natuur in te gaan. Dat heb ik toen mogen doen, heel bijzonder om mee te maken.”

Wat de toekomst brengt, weet Anne niet. Eén ding is zeker: de meeste centen gaan op aan reizen. “Binnenkort ga ik voor de derde keer naar Marokko. Die reis heb ik toevallig gewonnen met een wedstrijd. Het surfwereldje is best klein dus ik kom daar vast ook weer bekenden tegen. Wat board surfers kenmerkt, is onze relaxte kijk op het leven. Dat moet ook wel, want we zijn van de natuur afhankelijk en die houdt nergens rekening mee.”

Ben je net als Anne een avontuurlijke sporter die de hele wereld afreist? Dan willen we je graag leren kennen en misschien wel interviewen voor onze site.
Ben je net als wij wat minder avontuurlijk en lijkt een sport op het water je gaaf, maar is surfen net iets te? Lees dan het blog van Rose over haar supboard. Daarmee peddelt ze in elk water wat ze tegenkomt.
En niet onbelangrijk… ken je de broeken van La Rocha? Gemaakt om in te surfen, 
suppen, rennen en yoga-en. 

Dkoko – Afrika – sport en yogabroek

 

Kirsten Vogd
Kirsten Vogd

Sporten doe je volgens Kirsten niet alleen tijdens dat ene uurtje op zaterdagochtend. Voor haar maakt het deel uit van haar hele leven. Ze begon als blogger voor onze site toen ze nog niets eens zo gek veel sportte. Tegenwoordig maken hardlopen, fietsen, zwemmen en krachttraining standaard deel uit van haar week. Kirsten doet de eindredactie en haar grootste passie is prachtige portretten van stoere vrouwen op papier zetten.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.