In deze tijden van terugblikken en vooruit kijken kunnen wij natuurlijk niet achterblijven. Kirsten sprak af met Marloes en Lisette, twee bekende gezichten uit onze Stoere Vrouwen Sporten Groep op facebook, en samen kletsten ze eindeloos alles wat 2016 hen heeft gebracht. Een halve marathon in Disneyland Parijs (Lisette), zes maanden sporten met een personal trainer (Marloes) en de afgelaste Afsluitdijk Open (alle drie).

“Dat ik me eindelijk een sporter voel en dat ook hardop durf te zeggen, dat is misschien nog wel het mooiste wat me dit jaar is overkomen”, vertelt Lisette. Haar lijf is niet super atletisch en zal dat ook nooit worden. “Ik heb overtollig vel en dat zie je. Voor mij staat het symbool voor de weg die ik heb afgelegd en waar ik nu sta. Hardlopen ben ik ooit gaan doen om mijn conditie op de tennisbaan te verbeteren, leuk vond ik het niet. En nu, nu kan ik niet meer zonder!”

“O ik ook echt niet meer”, vult Marloes aan. “Op zich ben ik altijd wel sportief geweest, ik heb zelfs de Academie voor Lichamelijke Opvoeding gedaan! Door allerlei privédingen had het een tijd lang geen prioriteit in mijn leven. Ik weet nog dat ik mezelf terugzag op een foto van de Mudmasters en schrok van wat ik zag. Die spiegel had ik echt even nodig, want er moest echt iets gebeuren! Nu werd het tijd om aandacht aan mezelf te besteden.” (lees verder onder afbeelding)

En dus kwam er een plan en stond 2016 voor Marloes in het teken van de personal trainer. “Twee keer per week om 6 uur ’s ochtends. Wat was dat pittig zeg! Ik ben wel enorm trots op mijn doorzettingsvermogen. Het is een flinke financiële investering en dat betekende dat we als gezin ook bepaalde keuzes moesten maken. Aileen en de kinderen hebben mij enorm gesteund. Gelukkig kan ik nu zelf m’n trainingstijden weer indelen en is mijn agenda weer wat flexibeler.”

Flexibel, als iemand dat woord heeft omarmd dan is het Lisette wel. Het excuus dat je als moeder van twee jonge kinderen nauwelijks aan jezelf toekomt, is niet aan haar besteed. “Het scheelt ook dat ik van nature geen druktemaker ben”, lacht ze. “Maar dit jaar heb ik wel meer dan ooit de balans gevonden qua werk, privé en sporten. Natuurlijk is het puzzelen en passen maar drie keer per week lopen lukt altijd. Desnoods neem ik de kinderen mee en pas ik m’n training aan.”

Absoluut hoogtepunt voor Lisette was de halve marathon in Disneyland Parijs. “Dat wilde ik zo graag! Ik ben een enorme fan van Disney en heb altijd geroepen dat ik daar aan mee wilde doen. En dus bouwde ik beetje bij beetje mijn afstand uit. Begin 2016 kon ik 10 km en mijn motto was dat die 21 km in september ook moesten lukken. Ik heb van tevoren een keer die afstand gelopen, gewoon puur om te weten hoe het is. De finish heb ik gehaald, dat was zo’n emotioneel moment!” (lees verder onder afbeelding)

De halve marathon staat bij Marloes voor komend jaar op het lijstje. “Maar belangrijkste prioriteit is op dit moment volledig herstellen van mijn enkelblessure. Ik heb me al wel ingeschreven voor de Zandvoort Circuit Run en de Vuurtorentrail op Ameland in maart. Voor die tijd moet ik natuurlijk wel weer opbouwen maar ik wil juist niet al van tevoren de afstand lopen. Heb ik afgelopen jaar ook niet gedaan: steeds heb ik mijn afstandsrecord op een evenement gelopen. Zo daag ik mezelf uit, die competitie met mezelf heb ik echt nodig.”

De blessures maken het er soms niet makkelijker op. “Het is gewoon stomme pech”, verzucht Marloes. “Ik vond mezelf echt wel even zielig hoor. Waarom moest mij dit overkomen? Aan de andere kant: een jaar lang vijf keer per week sporten en dan twee blessures, da’s niet slecht. Voorheen was mijn valkuil dat ik voorbij ging aan de pijn en gewoon bleef sporten. Tegenwoordig pak ik wel mijn rust en kijk ik hoe ik binnen de lijnen op een andere manier toch in beweging kan blijven.” (lees verder onder afbeelding)

Lisette heeft nauwelijks tegenslagen gekend en rende moeiteloos haar rondjes. “Nou ja, moeiteloos… Ik ben ooit zelf begonnen met hardlopen maar heb nooit loopscholing gehad. Dat zou ik wel willen, techniektraining op de baan. Ergens laat ik me toch een beetje tegenhouden. Wat heb ik daar nou te zoeken? Ik ben helemaal niet goed! Maar wat is goed? Ik hoor steeds vaker dat ik mensen inspireer met wat ik op social media zet. Dus ergens doe ik wel iets goed.”

Heb jij ook een bijzonder jaar gehad en stappen als sporter gemaakt? Vertel het ons op Facebook, we laten ons graag inspireren door jullie ervaringen

 

La Rocha – Fall Palm hardlooplegging yogapants

Kirsten Vogd
Kirsten Vogd

Sporten doe je volgens Kirsten niet alleen tijdens dat ene uurtje op zaterdagochtend. Voor haar maakt het deel uit van haar hele leven. Ze begon als blogger voor onze site toen ze nog niets eens zo gek veel sportte. Tegenwoordig maken hardlopen, fietsen, zwemmen en krachttraining standaard deel uit van haar week. Kirsten doet de eindredactie en haar grootste passie is prachtige portretten van stoere vrouwen op papier zetten.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.