Vanaf het moment dat obstacle-running big-booming was in Nederland, was Andrea (bekend van RunAndreaRun) erbij. Grenzen heeft ze niet, opgeven komt niet in haar woordenboek voor. De fysieke uitdaging maakt dat Andrea, 35 inmiddels, geniet van hindernissen, modder en afzien. Maar zelfs deze superwoman kwam in oktober dit jaar de man met de hamer tegen. Lotte ging met haar in gesprek over grenzen, uitdaging en altijd door willen gaan.

In 2014 liep ze drie marathons en daar kwam de kwalificatie voor het WK Obstacle course running (OCR) in de VS als toetje bovenop. Niet dat ze het niet serieus nam, in tegendeel. “Ik trainde 15-20 uur per week, meestal twee trainingen per dag. Dat deed ik ’s ochtends een technische- of krachttraining zoals crossfit. ’s Middags liep ik hard.” Zo trainde ze techniek en duurvermogen, de ideale combinatie om haar lichaam klaar te stomen voor het WK OCR in de VS.

hindernis bij obstaclerun

“Onderkoeling was de grootste reden dat het mis ging”

De Sparta Race WK in Squaw Valley, Lake Tahoe, Californië stond ook nog in de agenda van Andrea. “Precies twee weken voor het OCR. Daarom deed ik het rustig aan, ik liep op hartslag. Dat moest ook wel, want het parcours bestond uit een enorme berg die we eerst op moesten, om vervolgens af te dalen onder het genot van vele obstakels.” Bij de OCR in Oregonia Ohio, ging het mis. Dat lag niet aan de vorige wedstrijd, weet Andrea. “Het was een samenloop van omstandigheden, waarvan onderkoeling de grootste reden was dat het mis ging.”

>>De dunne crossfitter, leg dat maar eens uit…

“De race verliep prima en doordat ik goed getraind was, zorgden hindernissen waar ik eerst moeite mee had voor geen enkel probleem.” Na de slide, een enorme ‘glijbaan’ naar beneden, hoeft ze nog maar een paar honderd meter tot de finish. “Ik kon de omroeper al horen, ik was er bijna.” Een van de laatste obstakels was ‘the tip of the Spear’. Met touwen moest ze langs een steile want naar de andere kant. Ze haalde ‘m niet en ging in de rij staan voor nog een poging. “Ondertussen werd het koud, heel koud. De zon was verdwenen en de wind waaide om ons heen. Er stonden meer mensen in de rij, allemaal met een isolatiedekentje.” Andrea’s vriend gaf haar zijn jas. ‘Ik krijg het warmer’ dacht ze. Ook kreeg ze een wat jolige bui. Het obstakel dat eerder nog zo’n verschrikking was, werd nu een avontuur. Haar gezichtsveld was wat wazig geworden en haar alertheid was weg. Andrea zat op dat moment in de tweede fase van onderkoeling, zo bleek achteraf. Maar omdat niemand iets door had, inclusief zijzelf, ging ze door.

>>Wat is een AMRAP eigenlijk? Dit en andere CrossFit termen.

“Opgeven bestaat niet. Never give up is zelfs een slogan van een groep obstacle-runners. Als je opgeeft hoor je er niet bij, dus gaat iedereen door. Dat is een hele linke gedachte in deze sport en het kan tot gigantische ongelukken leiden. Mensen met een fractuur die gewoon doorgaan: het gebeurt. Ik deed hetzelfde’, blikt Andrea terug. “Er was een moment dat ik mijn wedstrijdbandje in wilde leveren en ermee wilde stoppen. Toen riep mijn vriend constant dat ik het niet moest doen. Daar ben ik achteraf blij om, want ik ben heel ver gekomen.”

Obstacle run vrouwen

“Twee keer op mijn hoofd gevallen om te beseffen dat ik te ver was gegaan”

Bij een van de laatste obstakels moet Andrea naar de overkant springen en met haar handen rijken. “De kracht in mijn armen was weg. Door de kou had ik kramp in heel mijn lijf. Ik sprong naar de overkant, maar ook in mijn handen was ik alle grip verloren. Dat ik zelfs bloedde door opengesprongen blaren voelde ik allang niet meer. Ik viel op mijn hoofd en moest opnieuw achteraan in die rij gaan staan. De volgende poging deed ik hetzelfde en viel wéér op mijn hoofd. Dat was de druppel, ik was te ver gegaan en kon niet meer. Ik moest dus letterlijk twee keer op mijn hoofd vallen om te beseffen dat ik er beter mee kon stoppen!” Ze had een enorme grens bereikt en is die zelfs over gegaan. “Achteraf gezien had ik uit de wedstrijd gehaald moeten worden. Lichamelijk gezien had het veel slechter met me af kunnen lopen, juist doordat ik niet doorhad wat er met me aan de hand was.”

>>Familie obstakelrun “samen kunnen we alles”

Voor Andrea was dit het bewijs dat, hoeveel je ook traint en hoe sterk je ook bent, de omstandigheden een enorme rol spelen. “De sterkste atleten kunnen onderdoor gaan aan slechte verzorging en factoren als onderkoeling. Het belangrijkste is dat je naar je lijf luistert. Dat gaat niet altijd, dat heb ik nu wel gemerkt. Achteraf had ik de signalen door kunnen hebben: een gloeiende huid, een wazig gezichtsveld en een vreemde, vrolijke stemming. Ik neem de organisatie van de race niets kwalijk. Vrijwilligers, fans en zelfs de organisator hebben hele rationele gesprekken met mij gevoerd terwijl ik in de rij voor de hindernis stond. Ze hadden niets kunnen merken.”

>>Met dit schema kan ook jij met krachttraining beginnen!

Dit avontuur, dat gelukkig goed afliep, weerhoudt Andrea niet om door te gaan met obstacle races. “Ik heb me al ingeschreven voor het WK van 2016. Wat ik anders ga doen dan dit jaar is heel selectief kijken naar welke wedstrijden ik doe en waar ik de meeste kans heb om me te kwalificeren. Tot het einde van dit jaar houd ik lekker rust. Daarna kijk ik hoe mijn lijf zich herstelt. Ik heb een blessuregevoelig lichaam en pas mijn trainingen aan op wat ik kan. Door een overbelaste elleboog doe ik bijvoorbeeld minder krachttraining, maar kan ik wel zonder problemen hardlopen. Alles hangt met elkaar samen en het is belangrijk om op deze manier voorzichtig met je lichaam om te gaan.”

>>Een boodschap voor rokers bij sportwedstrijden

Haar tip aan iedereen die twijfelt om zich te wagen aan een obstacle-run… “Gewoon doen! Je zal zien dat je lichaam veel meer aan kan dan je zelf denkt, en dat is zo’n kick. Daarnaast is het echt een sociale sport, iedereen helpt elkaar om over de hindernissen te komen. Het is fantastisch om dat samen voor elkaar te krijgen.”

Kijk op RunAndrearun voor haar ervaringen met obstacle-running of volg haar op Facebook en Instagram.

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.