Als je je boterham verdient als sporttrainer, wil je zelf natuurlijk ook een beetje fit, sterk en gezond zijn. Geen probleem voor Ilse (33). Zij doet aan hardlopen, fietsen, krachttraining, paardrijden en probeert geregeld nieuwe sporten zoals zwemmen en kickboksen.

“Al vanaf jongs af aan sport ik. Het was gewoon onderdeel van het gezinsleven. Op m’n vierde ben ik – net als m’n leeftijdsgenootjes – begonnen met balvaardigheid. En toen ik eenmaal m’n zwemdiploma op zak had, heb ik echt van alles gedaan. De vanzelfsprekendheid van sport probeer ik mijn jongens van 4 en 6 ook bij te brengen. We bewegen heel wat af met het gezin. Gelukkig is mijn man ook sportief, dus de kinderen zijn genetisch dubbel belast.”

“Nu ik ook beroepsmatig met sport bezig ben, is de vrijblijvendheid wel wat minder omdat ik vind dat ik zelf ook fit, sterk en gezond moet zijn. Goed voorbeeld doet immers volgen. En ik hoef niet de sterkte en de beste te zijn, maar ik wil toch wel een beetje fatsoenlijk met de middenmoot mee kunnen komen bij alles wat ik doe. Prestatiedrang heb ik soms wel een beetje last van. Sporten alleen om het sporten vind ik best nog wel lastig.”

“Het sporten maakt me fysiek sterk. Ik kan mijn kinderen de trap op dragen als ze ziek zijn en ik kan zelf mijn zware boodschappentassen uit m’n kofferbak tillen. Doordat ik fysiek sterk ben kan ik mentaal ook meer aan. Op de momenten dat ik lichamelijk topfit ben kan ik de hele wereld aan en ben ik ontzettend productief in alles wat ik doe. Als ik geblesseerd ben, is het letterlijk het tegenovergestelde. Leerpuntje voor als ik later groot ben zullen we maar zeggen.

“Ik ben wel voor een groot deel wie ik ben dankzij sport. Het leert me grenzen te verleggen, te communiceren en te samenwerken. Ik kan me ontladen op de momenten dat ik het even niet meer weet. Wat niet wil zeggen dat het altijd allemaal goed gaat hoor, ik ga regelmatig op m’n bek. Iets met vallen, opstaan en al doende leren. En natuurlijk voel ik me ook rete stoer als ik een mooie prestatie heb neergezet, dan ben ik onbeschoft trots op mezelf!”

“Op sportief vlak heb ik veel respect voor de vrouwen van het Nederlandse 7’s rugbyteam. Dit jaar is rugby voor het eerst Olympisch en de afgelopen jaren hebben de vrouwen er alles aan gedaan om een ticket naar Rio te bemachtigen. Het is ze niet gelukt. Van topsporters met een A status terug naar een gewone baan om je brood te verdienen en je sport weer als amateur te beoefenen. En toch blijven ze knokken en ervoor gaan. Onwijs knap vind ik dat!”

“Als we het dan toch over rugby hebben: mijn allergrootste prestatie is dat ik de trainingsselectie van het Nederlands rugbyteam heb gehaald, heel veel jaren geleden. Ik was niet de sterkste en zeker niet de beste. En ik heb het ook niet verder geschopt dan de selectie voor een oefeninterland waar ik niet eens heb mogen spelen. Maar ik heb er wel keihard voor gewerkt en genoten van de trainingen samen met al die hele goeie rugbysters.”

spirit of mo online kopen

Kirsten Vogd
Kirsten Vogd

Sporten doe je volgens Kirsten niet alleen tijdens dat ene uurtje op zaterdagochtend. Voor haar maakt het deel uit van haar hele leven. Ze begon als blogger voor onze site toen ze nog niets eens zo gek veel sportte. Tegenwoordig maken hardlopen, fietsen, zwemmen en krachttraining standaard deel uit van haar week. Kirsten doet de eindredactie en haar grootste passie is prachtige portretten van stoere vrouwen op papier zetten.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.