Sporten is meer dan alleen hobby voor Joyce van Assen (24). Ze doet aan bootcamp, hardlopen, pilates, obstacle course running en speelt af en toe een potje honkbal. Dát is het hobbygedeelte. Vanuit haar eigen bedrijf New You Food & Coaching werkt ze ook nog als sporttrainer en begeleidt ze mensen naar een gezonder leven. En alsof dit allemaal nog niet genoeg is; overmorgen vertrekt Joyce naar Zwitserland voor Beat the Mountains, waarmee ze geld ophaalt voor het KWF.

“Sporten is voor mij een manier om mijn lichaam gezond te houden. Door beweging houd ik mijn metabolisme op gang. Het geeft me energie en in mentaal opzicht groei ik er enorm van als ik net even wat meer gewicht kan pakken bij bijvoorbeeld een squat of toch net wat sneller of verder kan lopen dan ik ooit heb gedaan. Ik vind het ook geweldig hoe ik er mijn persoonseigenschappen mee kan ontwikkelen: doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen, geduld… En vooral ook om te leren luisteren naar mijn lichaam.”

“In het verleden heb ik wel wat gezondheidsissues gehad. Op mijn vijftiende had ik last van zeer ernstige darmklachten. Diagnose PDS (prikkelbaar darm syndroom). Deze diagnose krijg je als ze voor de rest niet weten wat je zou kunnen hebben. Na een aantal jaar kwakkelen kwam ik dankzij mijn buurman in aanraking met bootcamp bij Allround Training Ede). Eerst gewoon als deelnemer, maar later ben ik er ook gaan lesgeven. Dat doe ik inmiddels alweer drie jaar.”

“Helaas werd ik begin 2014 weer ziek, en dat ging van kwaad tot erger. Op een gegeven moment kon ik alleen nog maar van mijn bed naar de bank komen en viel ik daar weer in slaap. Juli 2014 kwam de diagnose: traagwerkende schildklier en dus moest ik aan de medicijnen. Het duurde even voordat die goed waren ingesteld en al die tijd mocht ik niet sporten. Wat was ik blij toen ik daar weer mee mocht beginnen!”

“Ik was echt wel even bang dat ik nooit meer les zou kunnen geven maar gelukkig kon ik ook dat weer oppakken. Wat dat betreft denk ik wel dat ik een betere trainer ben geworden door mijn eigen gezondheid. Mijn eigen bedrijf richt zich vooral op het begeleiden naar een gezondere levensstijl, voornamelijk met de focus op voeding. Maar bij Allround Training Ede leer ik cursisten in een half jaar tijd op een gezonde manier te sporten. Hardlopen bijvoorbeeld, dat begint met 6x een minuutje en bouwen we langzaam uit naar 30 minuten.”

“De belangrijkste boodschap die ik wil overbrengen, is dat je je niet uit het veld hoeft laten te slaan door een chronische ziekte of aandoening. Er is nog steeds heel veel mogelijk, alleen moet je er wel zelf je weg in vinden en accepteren dat dingen soms anders gaan. Dat geduld heb ik soms niet als het mezelf betreft, daarin kan ik me nog wel verder ontwikkelen. Maar desalniettemin vind ik mezelf toch wel een stoere vrouw. Mijn gezondheid heeft me niet klein gekregen. Sterker nog, ik ben aan het afstuderen (Biologie en medisch laboratorium onderzoek, specialisatie Moleculaire plantenbiologie) en run zelfs mijn eigen bedrijf!”

“Op sportief gebied heb ik trouwens ook aardig wat toffe dingen beleefd: 12 kilometer Mud Masters en 8 kilometer Water Challenge. De sportiefste uitdaging tot nog toe begint trouwens overmorgen, als ik voor Beat the Mountains in Zwitserland zit. In 48 uur ga ik twee bergen overwinnen. Daarmee zamel ik geld in voor KWF Kankerbestrijding. Super gaaf en spannend! Ondertussen denk ik ook al verder hoor. Zo zou ik graag nog eens een halve marathon willen lopen en Iron Viking lijkt me ook helemaal gaaf.”

Wil je op de valreep nog geld doneren? Dat kan op de speciale actiepagina van KWF Beat the Mountains

Kirsten Vogd
Kirsten Vogd

Sporten doe je volgens Kirsten niet alleen tijdens dat ene uurtje op zaterdagochtend. Voor haar maakt het deel uit van haar hele leven. Ze begon als blogger voor onze site toen ze nog niets eens zo gek veel sportte. Tegenwoordig maken hardlopen, fietsen, zwemmen en krachttraining standaard deel uit van haar week. Kirsten doet de eindredactie en haar grootste passie is prachtige portretten van stoere vrouwen op papier zetten.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.