Ze noemt zichzelf recreatief triathleet maar eigenlijk heeft Joyce (42) maar één grote liefde en dat is de fiets. Na een voetoperatie op haar 23e schafte de Vlaamse een mountainbike en racer aan. Nog altijd geniet Joyce van mooie lange tochten. “Heerlijk genieten van mooie heuvels en berglandschappen.”

“Dat ik triathlons ben gaan doen, komt eigenlijk door die voetoperatie. Ik kreeg te horen dat ik wellicht niet meer zou kunnen lopen. Dat deed ik altijd wel. Als tiener deed ik aan judo én liep ik halve marathons. Na die operatie kocht ik een mountainbike en racefiets zodat ik toch bezig kon zijn. Toen ik nadien toch weer kon lopen, was de triathlon een logisch gevolg. Ik vind de afwisseling van de verschillende sporten heel tof. Ik houd ervan om af en toe een lange duurloop te gaan doen of te zwemmen in open water.”

 

Sportieve vriendenkring

“Voor zover ik weet, sport ik al heel mijn leven. Als ik maar actief bezig ben. Twee dagen niet sporten en ik voel een onderhuidse ongerustheid opborrelen. Ik moet buiten kunnen zijn. In een fitnesszaal zal je me niet snel krijgen. Ik gruwel van muziek als ik aan het sporten ben. Vroeger sportte ik vooral voor mijn figuur en later ook wel voor mijn plezier. Nu is het ook echt een sociaal gebeuren geworden. Bijna heel mijn vriendinkring is sportief, dus is het ook logisch dat er om af te spreken naar sport wordt terug gegrepen.” (lees verder onder afbeelding)
Joyce 2
“Als beginnende veertiger merk ik dat ik toch redelijk deftig bewaard gebleven ben. Maar belangrijker nog vind ik de mentale kracht die ik eruit put. Gedachten verzetten al lopend of fietsend als het even iets minder gaat, kan wonderen doen. Ik heb echt karakter gekweekt tijdens de loodzware wedstrijden, lange fietstochten, in slecht weer toch doorzetten. Ik ben er zeker van dat ik een taaier mens geworden ben door het jarenlange sporten. Dat ik haar op mijn tanden gekregen heb en ook op ander vlak veel minder snel tot opgeven geneigd ben.”

 

Mijn grote mond

“Sommige vrouwen zien alleen de anderen die beter zijn dan zichzelf. Ik heb dat niet, ik zie vooral de anderen die veel minder presteren dan ik. Ik heb nooit echt opgekeken naar anderen, wel heb ik bewondering voor stoere vrouwen die het maken in het leven. Ik vind mezelf ook stoer, helemaal als ik op de fiets zit. O wee als ik typische vrouwenopmerkingen hoor van mannen, dan bijt ik van me af! Mijn neefje noemde me onlangs een manwijf met mijn grote mond en omdat ik me niet echt girlie optut. Eerst stoorde me dat, maar nu ben ik er best fier op.”

“Mijn grootste prestatie is misschien toch wel dat ik al die keren La Marmotte uitreed terwijl ik niet eens een goede klimmer ben. En al die halve triathlons die ik tot een goed einde heb gebracht, daar ben ik ook wel trots op. Soms viel er wel eens een traantje van afzien of emotie. Dat hoort erbij, sporten is jezelf binnenstebuiten keren en je grenzen verleggen. En hoe meer je dat doet, hoe zwaarder je je inspanningen wil maken. Stilletjes droom ik van een volledige triatlon, maar ik weet niet of ik dat met een heel blessuregevoelig lichaam wel aankan.”

Lees ook:

Wat je echt niet moet vergeten als je voor een wedstrijd traint

Waar hardlopers aan denken tijdens het hardlopen

Snel, sneller, snelst, hoe je als hardlopen je tempo kunt verbeteren

Vergeet ons niet te volgen op Instagramyoutube en Facebook voor meer updates, foto’s, trainingsfilmpjes en vlogs. En natuurlijk onze Stoere Vrouwen Sporten Facebookgroep waar we elkaar motiveren, inspireren en onze eigen updates delen.

 

Kirsten Vogd
Kirsten Vogd

Sporten doe je volgens Kirsten niet alleen tijdens dat ene uurtje op zaterdagochtend. Voor haar maakt het deel uit van haar hele leven. Ze begon als blogger voor onze site toen ze nog niets eens zo gek veel sportte. Tegenwoordig maken hardlopen, fietsen, zwemmen en krachttraining standaard deel uit van haar week. Kirsten doet de eindredactie en haar grootste passie is prachtige portretten van stoere vrouwen op papier zetten.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.