Bijna dagelijks is ze te vinden in onze Stoere Vrouwen Sporten Groep op Facebook. Om haar verhalen te delen maar ook om andere leden een hart onder de riem te steken. Rinda Benschop is een sportfanaat in hart en nieren. Op 4 juni loopt ze voor het goede doel de Slachte marathon, 42 kilometer dwars door Friesland. Hoogste tijd om kennis te maken! 

“Alle sporten die ik doe, doe ik op recreatief niveau: wielrennen, hardlopen, hiken en mountainbiken. Allemaal in de buitenlucht. Dan doe ik ook nog aan pilates en oefeningen van de fysiotherapeut. En het liefste wissel ik het ook nog af met skeeleren of schaatsen. Dat sporttalent werd opgemerkt door de gymdocent. Hij zag dat ik hard kon lopen en dat ik goede reflexen had.”

“Zo ben ik bij volleybal terechtgekomen. En de docent van de middelbare school had m’n talent goed ingeschat want ik heb zelfs selectiewedstrijden gespeeld. Jammer genoeg had ik ook vaak blessures. Aan mijn duimen, knieën, enkels… En ook steeds op de momenten dat er een scout kwam kijken dus veel verder is mijn carrière niet gekomen.”

“Of ik nou op mijn racefiets tegen de wind in naar Lauwersoog ga of met mijn mountainbike een modderplonsval beleef, ik geniet elke dag van het sporten. Mijn doel is niet om heel hard te gaan, het volbrengen van mijn tocht vind ik het belangrijkste. En of dat nou op de fiets, lopen of rennend is, dat maakt me niet uit.”

11538987_845203955562614_8594047099898353548_o

“Fysiek houdt het mij fit. Maar mentaal ook. Sporten is m’n pijnstiller, m’n antidepressiva. Mijn lijf zeurt ook echt om bewegen of sport. Echt stoer vind ik mezelf trouwens niet. Ja euhm… misschien dat mijn vermogen om door te zetten mij wel stoer maakt. Ik ben ordinair koppig, maar durf me ook kwetsbaar op te stellen. Is dat stoer?”

“De vrouwen die in mijn ogen waanzinnig stoer zijn, zijn al vele malen ouder dan ik en ze zitten op dezelfde fietsclub. De ene is mijn trainster Baukje de Jong en de oudere vrouw is Jitske Nauta. Ik hoop stiekem ooit net zo goed en hard te kunnen gaan als Jitske Nauta. Ze fietst zo hard, dat ze mee rijdt met de snelle mannen. Dat lukt bijna niemand!”

“Mijn grootste prestatie is de beklimming van La Redoute op mijn loden kachelpijp in juni vorig jaar. Een smerig verleidelijke kuitenbijter. Heel gemeen staat er bij de top een bankje op een plateautje dusdanig dat je denkt: “Hé, ik heb gehaald!” Niet dus, dan moet je nog een pittig stukje omhoog. Het was zwaar, het deed zeer, maar ik had tegen alle verwachtingen in dat kreng bedwongen.”

“En binnenkort dus de Slachte Marathon, een evenement dat eens in de vier jaar wordt georganiseerd. Een hele happening is het, met dansvoorstellingen en muziek langs de route. Ik heb ervoor gekozen me te laten sponsoren voor IJM, een mensenrechtenorganisatie. Onrecht is mijn kriebel, door te sporten kan ik er ook wat tegen doen.”

Wil jij ook iets doen tegen onrecht? Dan kun je natuurlijk altijd een donatie (groot of klein) doen. Hoe? Simpel, ga naar de campagnepagina van Rinda op de website van IJM (wat staat voor International Justice Mission) en daar wijst het zich vanzelf. Succes Rinda!

svs banner zomertights

Kirsten Vogd
Kirsten Vogd

Sporten doe je volgens Kirsten niet alleen tijdens dat ene uurtje op zaterdagochtend. Voor haar maakt het deel uit van haar hele leven. Ze begon als blogger voor onze site toen ze nog niets eens zo gek veel sportte. Tegenwoordig maken hardlopen, fietsen, zwemmen en krachttraining standaard deel uit van haar week. Kirsten doet de eindredactie en haar grootste passie is prachtige portretten van stoere vrouwen op papier zetten.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.