“De adrenaline stroomt al weer volop door mijn lijf en dat loopt lekker, sjonge”. Carlijn (34) heeft steeds meer kriebels in haar buik vanwege de Social Run, haar vierde alweer. Zaterdag start het loopfestijn: 555 km in 48 uur met een team. 

De Socialrun is dan ook niet zo maar een run. Hij is bijzonder om meerdere redenen. Om te beginnen is niet alleen het lopen belangrijk, ook de gedachte achter de loop is van levensbelang voor deze Stoere Vrouwen Sportster. De Socialrun is een project van de stichting Samen Sterk zonder Stigma. Met deze loop probeert de stichting ervoor te zorgen dat er meer begrip en bespreekbaarheid komt voor mensen met een psychische aandoeningen.

 

Hardlopen als therapie

Carlijn zelf is ook begonnen met hardlopen tijdens een opnameperiode. Voor haar werkt hardlopen als een soort therapie. “Ik merk dat sporten mij heel erg helpt om er voor te zorgen dat het juist beter met mij gaat op dagen dat ik mij minder voel.”

De loop zelf is ook bijzonder. Het gaat om een estafetteloop van 555 kilometer verdeeld over 48 uur. Een team van 8 lopers wisselt elkaar dag en nacht af. Elke loper legt per beurt ongeveer 2 kilometer af, rust uit, gaat naar de volgende startplek en loopt weer verder. In totaal loopt Carlijn tijdens deze tocht een krappe zeventig kilometer. En dus heeft ze het afgelopen jaar volop getraind om het doel ook dit jaar weer te halen. “Naast de gewone hardlooptraining ben ik nu ook begonnen met krachttraining om nog sterker te worden.” (lees verder onder afbeelding)

de route van de socialrun

Socialrun voor meer begrip

Dit jaar loopt Carlijn voor de vierde keer mee. Ze weet wat haar komend weekend te wachten staat. “Ik kijk heel erg uit naar de komende Socialrun. Het is alsof ik op schoolreisje of op kamp ga. Samen met mijn team maken we er een mooi weekend van, daar verheug ik me erg op.”

Het team is, naast lopers, opgebouwd uit koks, verzorgers, fietsers, en een teamcaptain. Al die mensen binnen het team hebben iets met het doel van de Socialrun, meer begrip en openheid voor mensen met psychische problemen. Zo helpen bijvoorbeeld de psychiaters mee, de directeuren, maar ook familie en vrienden van de cliënten. “Als we beginnen met de loop stapt iedereen uit zijn rol en is iedereen gelijk, zo bijzonder.”

 

Ervaringsdeskundige en kartrekker

Carlijn zelf heeft een dubbel-dubbelrol tijdens, maar ook voorafgaand aan de Socialrun. “Ik loop, ik ben kartrekker van het team, ik ben ervaringsdeskundige, maar ik ben ook ambassadeur voor Samen sterk zonder Stigma. Ook werk ik mee aan projecten en activiteiten om meer openheid te krijgen voor psychische aandoeningen. Ik schaam me er ook helemaal niet voor om te zeggen dat ik ook cliënt ben. Zo moet de openheid toch beginnen. “

Tegen de nachten kijkt Carlijn nog wel een beetje op. “Die zijn altijd zwaar. Dat is wel eens lastig. Dan word ik vaak stil, maar ik ga altijd door. Opgeven is voor mij geen optie! En als ik dan het daglicht zie komen en de zon gaat schijnen, dan kom ik weer helemaal tot leven”.

De laatste twee kilometer loopt het hele team samen naar de finish. “Dat is zo mooi, dan voel ik me echt een winnaar. Al die mensen langs de kant, familie en vrienden met bloemen en applaus, wauw! Na afloop is er muziek en feest, dat is zo gaaf. Dan ben je uitgeput, maar je voelt je fantastisch.”

De Socialrun start op vrijdag 22 september en de finish is op zondag 24 september in Soest. Wil je Carlijn en haar team op de valreep nog sponsoren? Voor iedere kilometer kan je vijf euro doneren. En volg ze ook op hun eigen accounts op facebook en twitter!

Vorig najaar spraken we al met Carlijn, en toen vertelde ze openhartig over hoe hardlopen haar routine is tegen depressieve klachten.

Volg ons op Instagram  youtube en Facebook voor meer updates.

En ons volgende hardloopweekend? Dan gaan we trailen, met leuke workshops en clinics, maar vooral op avontuur in het bos: Stick to the Forrest Running Retreat

La Rocha – Fall Palm hardlooplegging yogapants

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.