Heb jij pijnlijke polsen tijdens opdrukken?

Pijnlijke polsen tijdens opdrukken - voorbeeld van hand de grond tijdens opdrukken vrouwen arm met grote tatoeage

Ken je dat, je bent aan het trainen en kan niet meer doorgaan met je push-ups of hoge plank. Niet omdat de spieren van je armen, rug of core in de fik staan en je niet meer verder kunt, maar omdat je polsen het niet meer houden! 

Er zijn van die dagen waarop ik elk pijntje aangrijp om niet te hoeven trainen. Hoewel ik braaf mijn oefeningen doe en een sterk lijf heb, sla ik ze liever over. Vooral zoiets als de plank, waarbij ik alle tijd hebt om bewust te voelen wat ik voel. Maar er zijn ook dagen waarop ik wil knallen. Dan vind ik kleine pijntjes irritant, ze beperken me in wat ik wil doen. Hoe dan ook: goede dag, slechte dag. Van pijntjes is het belangrijk te weten of het erg is en hoe je ze kan voorkomen.

Lees ook: Welke spieren train je met opdrukken?

Pijnlijke polsen tijdens opdrukken

Push-ups en planken zijn oefeningen waarbij je polsen en onderarmen flink belast worden. Je hele lijf leunt op deze toch wel kleine gewrichten. Doe je het verkeerd? Of ben je er gevoelig voor? Dan kan je flinke last van je pezen en aanhechting krijgen. Van zwellingen, pijn tot ontstekingen. Heel vervelend, want niemand vindt het leuk als je niet kan trainen zoals je wilt. Dat je oefeningen over moet slaan.
Het is belangrijk je oefeningen goed uit te voeren. En om rekening te houden met je zwakke punten. De push-up is een goed voorbeeld. Terwijl de pezen van je pols gerekt worden en je met je hele lijf hierop leunt, druk je je met kracht omhoog. Dan gebeurt er nogal wat in je onderarm. En helemaal als je meerdere keren per week push-ups doet of net aan het opbouwen bent.

 

Hulpmiddelen bij gevoelige polsen

Heb je snel last van je polsen? Kijk dan eens naar de mogelijkheden om je handen in een andere houding te houden. Twee kettlebels zijn daar een goed voorbeeld van. In plaats van je handen vlak op de grond te zetten, houd je de kettlebells vast. Hierdoor komt er minder spanning op je pols te staan. En je kan meteen leuk variëren tijdens je plank. Denk bijvoorbeeld aan het om en om omhoog brengen van een kettlebell. Train je meteen meer spieren.
Een andere optie zijn van die speciale handvatten, die staan stevig op de grond. Je zet je handen erop en begint aan je push-ups. Net als bij de kettlebell komt er minder spanning op je polsen en kan je ze zodoende ontzien.

Lees ook: Op deze manier kan iedereen leren opdrukken

Rustig opbouwen en luisteren naar je lichaam

Sowieso is het zaak om naar je lichaam te luisteren. Begin je net met trainen en merk je dat je polsen het wat heftig vinden, doe dan voorzichtig. Misschien hebben ze wat meer tijd nodig om aan de belasting te wennen. Met gewichtjes kan je andere oefeningen doen waarmee je ook je borst, armen en rug traint. Voeg die toe aan je programma en bouw je push-ups zo rustig op, dat ook de spieren van je polsen kunnen wennen.

En voor wat betreft de plank. Probeer eens de lage plank waarbij je op je hele onderarm steunt of hooglaagjes waarbij je de twee posities afwisselt. Dan sta je niet zo lang in een houding.

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor sportieve vrouwen wat matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is sport zoveel meer, dat ze besloot haar eigen magazine te beginnen. Online met de naam Stoere Vrouwen Sporten. Rose fietst, rent en traint momenteel voor de 100 meter sprint.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.