naar je lichaam leren luisteren

Zwemmen in de IJssel, crossen door de bossen, toeren over het asfalt, hardlopen in de vroege ochtend of late avond… Wij sportvrouwen weten wel raad met deze heerlijke zomer! Hoe anders is dat voor onze Marije, op en top sportvrouw in haar hoofd maar met een lijf dat flink hapert. Luisteren naar haar lichaam en zoeken naar balans tussen lichaam en geest. Dag in dag uit is ze daar mee bezig, een moeilijke zoektocht vol twijfel en onzekerheid.

Wat zijn jouw sportplannen deze zomer? Een vraag die via de mail voorbij kwam. Mijn sportplannen? Kilometers maken met hardlopen door de waterleidingduinen en het strand bij Zandvoort, mooie wandelingen maken tijdens de vakantie, meedoen aan toffe events en natuurlijk een obstakelrun. Daarnaast lekker zwemmen, suppen en natuurlijk bootcamp. Ik  heb ook nog een uitnodiging staan van Rose om een keer het fietsen samen uit te proberen. Dat is wat ik het allerliefste deze zomer zou doen.

 

Leven als een topsporter zonder sport

Ondertussen is het volop zomer. We hebben weken heerlijke temperaturen, hoeven ons niet druk te maken over jassen, laagjes kleding en leven meer buiten dan binnen. Die fijne sportplannen die ik in mijn hoofd had en zo graag had uitgevoerd, liggen in een vriezer. De realiteit is anders. Mijn leven is topsport op dit moment. Ik heb neuropathie, bijna non-stop aanwezige zenuwpijn. Dat gecombineerd met krachtverlies en een heel wankel evenwicht zorgen ervoor dat de dagelijkse dingen al uitdagend genoeg zijn. Een korte wandeling voelt al als een marathon. Niet dat ik die ooit gelopen heb, maar toch. Op een fiets stappen is voor mij op dit moment de overwinning van de dag.

>>Marathons en ultraruns met een hartkwaal

“Check die streepjes dan!” “Oh mijn benen hebben door al het fietsen echt weer vorm gekregen!”  “De bootcamp les was zwaar maar zo lekker!” “Ik pas gewoon dit jurkje weer dankzij al het fietsen!” “Zo heerlijk om juist nu buiten te sporten!” Oef, stuk voor stuk komen deze opmerkingen binnen…  Toch snap ik dit zo goed want sporten in de zomer dat vind ik ook heerlijk! Van sporten word ik ook echt blij en juist het samen sporten is iets wat ik echt mis. Sporten verbindt en is daarnaast ook nog eens een heerlijke uitlaatklep voor mij.

>Sporten is… Of wat sport nu precies met je doet

Luisteren naar de signalen van mijn lichaam

Wat nu niet kan, betekent niet automatisch dat het nooit meer kan. Ik doe wat ik kan in het NU… Mijn plannen hebben weinig met sport te maken, maar bieden wel afleiding. Zelfzorg en luisteren naar de signalen van mijn lichaam staan dagelijks op mijn lijstje. Ik fiets op mijn gewone stadfiets wat ik kan, wandel langzaam weer iets langere afstanden. Met wandelstok dan wel. Acceptatie van die stok is trouwens weer een verhaal apart. In ieder geval probeer ik iedere dag de lichtjes te zien die er altijd zijn.

>>Kan je hardlopen met een hernia?

Ik heb voor dit moment afscheid genomen van mijn voorgenomen sportplannen deze zomer. Geen mudmasters waar ik zoveel zin in had en geen hardloopevents meer voor mij. De puzzel van mijn gezondheid moet opgelost worden en ik hoop dat ik eindelijk weer eens vooruitgang mag ervaren. Tot die tijd probeer ik te genieten van de enthousiaste verhalen van mijn wel sportende vrienden en de sportverhalen op deze site. Want ik ben echt van sporten gaan houden. En ach, mijn eigen leven is gewoon een andere vorm van topsport op dit moment.

Kralenarmbandje namasté

Marije
Marije

Marije is naast een actieve sportieve vrouw vooral ook de moeder van twee sportieve meiden. Eentje in groep 8 en de ander nog in de onderbouw. Zelf kan ze door haar gezondheid even niet bootcampen of meedoen aan obstacle runs, maar de avonturen die ze met haar gezin beleeft, zijn keer op keer mooi materiaal voor prachtige columns. Marije draagt als fotograaf en blogger ook bij aan Kiind Magazine, stichting Early Birds en Kidseropuit.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.