tentje en hangmat kamperen in het bos

Je vrije tijd doorbrengen in de natuur is zo goed voor je, dat mensen die het vaak doen minder naar de dokter gaan. In Scandinavië vinden ze de natuur zo belangrijk, dat je daar het recht op wildkamperen hebt. Hier hebben we dat allemansrecht niet, maar ook in Nederland kan je natuurlijk kamperen als je je wilt opladen in de natuur.

Ik zit aan de keukentafel met mijn computer voor mijn neus. Ik ben bezig mijn vakantie te plannen. We doen in ieder geval een leuke natuurvakantie in Nederland, maar gaan ook nog fietsen in het buitenland en daarvoor moet ik eigenlijk mijn reisverzekering vergelijken en de beste uitzoeken. Maar terwijl ik dat doe dwalen mijn gedachten af….

Naar vroeger. Toen ik klein was, namen mijn ouders me elk weekend mee de bossen in. Voor een wandeling. Vooral in de winter deden we dat. En na zo’n wandeling gingen we lekker eten bij de open haard. Ik heb daar warme herinneringen aan, en vooral besef ik wat mijn ouders me toen hebben gegeven. Mijn liefde voor de natuur en actief bewegen in de buitenlucht komt daar vandaan. Hierdoor is een winterse wandeling langs de IJssel of door de bossen van Overijssel voor mij iets wat er bij hoort. Wat ervoor zorgt dat ik me gezond voel. Fysiek en mentaal.

 

Sporten in de buitenlucht

Toen ik begon met fietsen, woonde ik nog in Amsterdam. Zoals zoveel mensen van mijn leeftijd. En ik kwam de stad eigenlijk niet eens zo vaak uit. Zitten in het gras deed ik in het Vondelpark en de tomatenplant op het balkon was mijn moestuin.

Pas toen ik een racefiets onder mijn billen had, ontdekte ik wat echt buiten zijn met me deed. Ik was alleen, had geen afleiding en genoot echt van de seizoenen en dieren in de wei. De geuren deden me goed en de vergezichten in dat vlakke Noord-Hollandse land ook. Op mijn fiets buiten de stad, voelde ik mij goed.

>>Bikepacking – fietsvakantie op de racefiets, dat wil ik wel

Altijd als ik terug naar huis reed, in de verte de Arena weer zag en ik steeds meer auto’s om me heen hoorde, ging mijn hartslag omhoog. Ik raakte geïrriteerd en genoot helemaal niet meer op de fiets.

Een lange tijd dacht ik dat dat kwam omdat ik moe was van zo’n lange ronde fietsen. Nu ik in het oosten van het land woon, heb ik er geen last meer van. Ik weet denk ik wel hoe dat komt. Hier heb ik geen last van de drukte van de stad die haaks staat op de sereniteit van de natuur. Hier is mijn leefomgeving minder stressvol.

 

De natuur is goed voor je gezondheid

Als je zoals ik in een natuurrijke omgeving woont, zal je het al wel weten. De natuur is gezond voor ons. Het heeft een positief effect op ons algehele welzijn. Het schijnt zelfs dat mensen die veel tijd doorbrengen in de natuur minder vaak naar de huisarts gaan dan mensen die in een minder groen gebied wonen.
Je zult denken dat het door de schonere lucht komt, maar in Nederland gaat dat amper op. De Randstad en de bossen waar ik doorheen loop liggen niet zo ver van elkaar vandaan. De verschillen in luchtkwaliteit zijn dus niet zo enorm in ons land.

>>Onze sportieve vakantie in Overijssel – Camping de Rietkraag in Overijssel

Het effect van de natuur gaat verder dan het inademen van frisse boslucht. Tijd doorbrengen in een natuurlijke omgeving heeft effect op onze hersenen. Op hoe we informatie verwerken. De natuur vermindert stress in ons lijf. En als cortisol – het stresshormoon – zakt, functioneren we anders. We zijn beter in staat te denken en te doen. Dan voelen we ons ontspannen en blij.

 

kamperen op natuurcamping in zonsondergang

Wildkamperen of toch een camping

Met ons camperbusje zijn we afgelopen september op de bonnefooi naar Frankrijk gereden. Lekker langs de kust en wel zien waar we uitkwamen. Enerzijds heel spannend omdat je niet weet waar je gaat of staat terwijl je in gebieden bent waar je geen 4 of 3G hebt en dus ook geen nieuwe Google Maps kunt laden. Anderzijds zit daar ook het avontuur. Gewoon een stuk rijden en stoppen bij een strand wat mooi oogt. Bus neergooien en een lange wandeling maken met je voeten in de zee.

>>Vakantie: Winterwandelen in Tirol

Hiermee zijn we eigenlijk heel cliché. Hele Instagram accounts staan vol met foto’s van mensen die op die manier reizen. Ondergaande zonnen, gekleurde luchten en eindeloze stranden. Een ware droomvakantie die je – zolang je maar een busje hebt – kunt maken wanneer je maar wilt.

>>25 euro korting als je een camper huurt voor je vakantie

Alleen is de realiteit vaak anders dan de foto’s doen geloven. In Frankrijk mag je wildkamperen tenzij anders aangegeven. Sterker nog, je mag op elke willekeurige parkeerplaats een nacht slapen met je busje. Maar langs de kust ben je zelden de enige die dat doet. Op de echt mooie plekken mag je niet slapen en op de plaatsen waar je wel mag staan met zicht op de zee, ben je omringd door grote witte campers. Om die reden ben je soms beter af op een kleine lokale camping. Wij ontdekten een hele fijne waar we ons busje onder een grote boom hebben gezet en met een glas wijn, een stokbrood en lekkere salade voor ons uit hebben gekeken tot het donker was. En de volgende ochtend plukten we ons ontbijt uit de boom. Heerlijke verse moerbeien voor in onze yoghurt.

 

 

Allemansrecht zoals in Scandinavië

Voor de meeste Scandinaviërs is de natuur een vast onderdeel van het leven. Veel Zweden hebben bijvoorbeeld naast hun huis in de stad ook een huisje in de natuur. Daar gaan ze in de weekenden heen om lekker buiten te zijn en tijd door te brengen met de familie.

In zowel Zweden als Noorwegen en Finland hebben mensen het recht om te recreëren in de natuur. En dan niet zoals bij ons over de paden die Staatsbosbeheer aangeeft. In Scandinavië is vrij zijn in de natuur en een beetje zwerven een recht dat in de wet vaststaat.

>>Fietsen rondom de mooie Bodensee

Dit recht heet het allemansrecht. Overal in het land mag je je tentje opzetten, wandelen, varen of zwemmen. Je mag zelfs bessen plukken als ze er staan en een veldboeket plukken voor op je keukentafel.

Mijn ouders maakten daar vroeger maar al te graag gebruik van. Dan gingen we in de zomervakantie naar Zweden, kampeerden aan een meertje en deden wat we wilden. Mijn vader zat te vissen, ik speelde met een emmertje en mijn broer ging in een bootje op pad met Zweedse kinderen. ’s Morgens was er geen douche dus doken we in het meer en koken deden we op een vuurtje.

camperbusje in Noorwegen

Kamperen doet je goed

Of het nu een hele zomervakantie of slechts een nachtje is, kamperen doet je goed. Er gebeurt iets bijzonders als je naar een andere plek gaat en je hele doen en laten even verandert. En daarvoor hoef je niet eens naar een Robinson eiland of een verre reis naar een andere plek te maken.

Zodra je besluit om, net als de Scandinaviërs, de natuur op te zoeken en er zo nu en dan te slapen, zal je merken dat een nachtje dicht bij huis al het verschil kan maken. Slapen in de natuur houdt in dat je geen Facebook hebt en ook je vaste tv programma niet kijkt. Het wordt donker als het donker wordt en je wordt wakker van het eerste licht. Warmte krijg je van een vuurtje en je ochtendkoffie zet je in de buitenlucht.

Niets is zoals het thuis is en dat is enorm bevrijdend. Je bent de hele dag bezig met je basis behoeften. Slapen eten en weer slapen. Dat maakt je leven even zo ontzettend simpel dat je gedachten en zelfs manier van bewegen in de natuur echt anders is. Wij gaan altijd weer helemaal uitgerust naar huis terwijl we wel de hele tijd bezig zijn geweest.

 

Natuurlijk kamperen in Nederland

Ik vind het recht dat de Scandinaviërs hebben erg mooi. Dat ze de vrijheid hebben een met de natuur te zijn en zich elk weekend echt kunnen opladen voor het leven van door de week. Om die reden wil ik komende zomer ook met mijn camperbusje die kant op rijden. Lekker een paar weken weg en wel zien waar ik zal gaan of staan. Een fikkie stoken en suppen op zo’n prachtig Scandinavisch meer.

Tot die tijd zal ik in Nederland ook wel mijn weekendjes weg pakken. Want hoewel we hier geen allemansrecht kennen, hebben we genoeg fijne plekjes waar je tot jezelf kan komen.  Zoals de campings van Staatsbosbeheer. Op 22 wifi-vrije plekken midden in de bossen verspreid over het hele land kun je op veldjes in de natuur kamperen. Bij de meeste van deze plekken staat een douchegebouw, zijn er een aantal plekken met stroom en een heleboel zonder. En heb je een vuurplaats. Daar kan je ’s avonds lekker zitten met een beker thee of biertje terwijl je naar het vuur staart. Ik vind de kampeerplaats bij Nunspeet erg fijn, maar volgens meer ervaren kampeerders zijn de plaatsten in Overijssel nog beter.

 

Natuurcamping voor gezinnen

Naast de kampeerplekken van Staatsbosbeheer zijn er ook veel natuurcampings in Nederland. Om een natuurcamping te mogen zijn, moet het terrein aan een aantal eisen voldoen. De natuurlijke ligging met rustige en ruime kampeerplekken is waar je veel van deze campings aan herkent. De voorzieningen zijn vaak simpel en beperken zich tot wat je echt nodig hebt: stromend water, een warme douche en een plek om vuur te maken. Tot slot zijn het vaak duurzame en kindvriendelijke campings. Alleen bij die kinderen is waar het meestal net even ingewikkeld wordt.

>>Hotel Gaja – geniet van de privé sauna vanaf € 14,50

Heb je hele kleine kinderen? Dan is een simpel terrein geen probleem. Die kleintjes vermaken zich wel. Maar worden ze al iets ouder? Dan willen ze graag spelen met leeftijdgenootjes. En op natuurcampings zijn die er net wat minder, terwijl er wel veel oudere mensen zijn.

Sinds vorig jaar bestaat er een natuurlijke camping voor gezinnen in Nederland. Camping Lolotte in Gelderland. Op dit gigantische kampeerterrein kun je als kind helemaal los gaan: fikkies stoken, spelen tussen de bomen en hutten bouwen. Er is ook een zwembad en genoeg voorzieningen om als ouder ook te genieten van je verblijf. Lolotte is geen kindercamping maar ook geen natuurcamping. Wel is het een plek voor een heerlijke avontuurlijke vakantie in de natuur met veel andere gezinnen.

 

Scandinavisch kamperen in Nederland

In ons kleine land zijn we altijd wel aangewezen op aangelegde plekken als we willen kamperen in de natuur. En met zulke plekken loop je altijd het risico dat er veel meer mensen om je heen zijn. Wildkamperen mag in Nederland niet. Al doen genoeg mensen het wel. Zolang je niet betrapt wordt, is er weinig aan de hand. Maar zien ze je wel? Dan heb je meteen een boete aan je broek hangen.

Dus echt Scandinavisch kamperen kun je in Nederland niet doen. Al is er een optie die er ontzettend veel op lijkt en dat is paalkamperen. Heb je daar wel eens van gehoord? Paalkamperen is kamperen in een tentje in een straal van 10 meter rondom een paal midden in de natuur.

Nederland telt rond de 50 paalkampeerplaatsen waar je gratis mag overnachten in de natuur. Bij een groot deel van deze plaatsen nemen ze het niet heel nauw met de 10 meter regel van het paalkamperen. Dan sta je op een veldje in de nabijheid van zo’n kampeerpaal.

 

Liefs, Rose

 

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Elke blogger en website is je verplicht dit te vertellen: koop je iets via de linkjes op onze site, dan krijgen wij daarvoor vaak een kleine vergoeding. Dat geldt bijvoorbeeld voor linkjes naar Futurumshop, Decathlon en Wiggle. Maar bijvoorbeeld ook voor Bol.comDille & KamillefonQCoolBlue en Holland & Barrett. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.

 

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.