boten in de haven van cassis met gekleurde huisjes op de achtergrond

De ultieme vakantie aan de Middellandse zee zonder te flaneren in Cannes of op een camping met programma’s voor kinderen in Agde te zitten. Wij zijn naar het prachtige stadje Cassis geweest om te wandelen, kajakken en te genieten van die heerlijke blauwe zee.

Wist je dat de Cap Canaille aan de Franse kust een van de hoogste kliffen van Europa is met zijn hoogte van 363 meter ? En dat het nog net midden in het natuurgebied Nationaal Park Calanques tussen Marseille en de beroemde Côte d’Azur ligt? Precies dat maakt Cassis tot het vakantie paradijs voor mensen zoals wij, die graag sporten en van een actieve vakantie houden. Je kunt er klimmen, zwemmen, zeekajakken, hiken of gewoon naar de supermarkt wandelen. Vooral dat laatste is een flinke verrassing, want geen straat loopt recht en de stijgingspercentages liggen aanzienlijk hoger dan die van ons.

 

Azuurblauwe zee, witte kliffen

Cassis is een stadje met ongeveer 7000 inwoners en archeologische vondsten tonen aan dat 500 jaar voor Christus al mensen in Cassis woonden. Het gebied waar Cassis ligt is zo’n beetje de grens tussen Marseille en de streek van Cannes. Het heeft de uitstraling van de Côte d’Azur en het relaxte van de rest van de Franse kust. Het leven is hier iets duurder dan in bijvoorbeeld Béziers, maar de prijzen zijn niet zo extreem als in Cannes of Saint Tropez.

>>3 bestemmingen voor je mountainbike vakantie

De gewone mens kan ook hier goed terecht. Met het heerlijke haventje de twee stadsstranden, de winkelstraatjes en zelfs een uit stapje naar de route des crètes op de 363 meter hoge en 2 kilometer lange klif Cap Canaille . Maar je begrijpt dat dat niet is waarom wij in onze auto zijn gestapt. Wij deden dit prachtige gebied aan voor de Calanques. Ofwel de ruige kliffen met de helderblauwe zee. Want dat maakt de Calanques tot paradijselijk mooi. Het lijkt wel alsof je in Expeditie Robinson zit terwijl je ‘s avonds gewoon een restaurantje kan pakken en slaapt in een comfortabel bed.

 

Kajakken op zee

Het gesteente van de kliffen is kalkachtig wit en doordat dit in zee doorloopt oogt het water echt knalblauw. In tegenstelling tot onze grauwe Noordzee is het water hier heel helder. Je ziet niet alleen vissen maar ook de schaduw van je kajak of supboard op de bodem. Hierdoor lijk je net te zweven, maar vooral ervaar je de zee veel beter als je de bodem onder je soort ziet glijden.

>>Onze sportieve vakantie in Overijssel – Camping de Rietkraag in Overijssel

Om met de kajak bij de Calanques te komen heb je wel een beetje moed nodig. Je vaart namelijk om de klif heen. In de praktijk is dat gelukkig een stuk minder spannend dan het klinkt. En bij de boten van Calanc’O Kayak Paddle kan je ook een gids inhuren die je meeneemt voor een tocht langs de drie inhammen bij Cassis. De eerste is een haven waar mooie zeilschepen en een paar aardige jachten liggen. In de tweede en derde niet. Deze zijn over land ook wel bereikbaar, maar net niet zo makkelijk dat je daar je bootje aanlegt en even naar de stad wandelt. En dat is maar goed ook, want hierdoor is het er vanaf je kajak veel en veel mooier.

 

volkswagenbusje op camping

Kamperen aan de Middellandse zee

Wij zijn met onze volkswagenbusje naar Cassis gereden. Daarmee hebben we een aantal nachten op camping Camping les Cigales gestaan. Met de ligging midden in de stad ben je overal dichtbij en kan je zelfs vanaf de goede plekjes de zee zien. Een overdaad aan luxe moet je hier niet verwachten, maar wat je nodig hebt, zal je hier vinden. ‘s Morgens verse croissants en ‘s avonds na een lange actieve dag een heerlijke warme douche.

>>Bikepacking – fietsvakantie op de racefiets, dat wil ik wel

Maar dan wel op zijn Frans. Verwacht geen rol papier bij de wc’s en pas op dat je niet moet hurken boven een gat in de grond. Ook de plaatsen zijn zonder gras, dus ‘s morgens sta je meteen met je blote kakkies op de kiezels. Maar dat maakt allemaal niet uit als je ziet wat voor mensen deze camping aan doen. Klimmers die slapen in simpele tentjes, wandelaars die lange tochten maken en veel busjes met mensen op doorreis en die van minimaal reizen houden. Overdag verlaatl bijna iedereen de camping en ‘s avonds komen ze voldaan weer terug.

 

boten in de calangues bij cassis in Frankrijk

Calangues wandeling Cassis

Een van de activiteiten die wij hebben ondernomen is de wandelroute langs de drie Calanques. Vanaf onze camping een tocht van 15 kilometer. Eerst door de straatjes van de stad. Langs prachtige huizen en luxe hotels. Dan de stad uit en kiezelpaden op. Soms vlak, soms ruig en regelmatig steil omhoog. Met steeds zicht op die prachtige zee. Helaas maakten wij de fout een drukke dag te kiezen en liepen we de hele tijd tussen druk kletsende Fransen. In het weekend of tijdens het hoogseizoen doe je er goed aan vroeg te vertrekken. Dan is het een prachtige hike die je in contact brengt met de ruige Franse natuur.

>>4 tips voor een actieve wandelzomer

Nu hebben wij het niet zo op hoogte, maar houd je van klimmen? Dan is Cassis zeker een bezoek waard. Fietsers hebben we hier ook gezien, maar wij zouden ze eerlijk gezegd lekker laten staan. Met geen meter vlak is deze streek voor Nederlanders echt heel uitdagend.

Het schijnt dat de Calanques ook mooi zijn om te snorkelen, maar dat hebben we niet gedaan. Misschien de volgende keer, als we terugkomen, want dat gaan we zeker te weten nog een keer doen.

Hardloopshirt Happy Camper

Kajak adressen in Cassis

www.calanco-kayak-paddle.com

www.lokayakcassis.com

www.cassis-kayak-marseille.fr

www.h2opaddle.fr

 

Camping in Cassis

www.campingcassis.com

 

Info Calangues wandeltocht

www.ot-cassis.com

www.guides-calanques.com

 

Info klimmen Cassis

www.adrenaline-hunter.com

www.bonnegrimpe.com

www.guides-calanques.com

 

Info snorkelen Middenlandse zee

www.club.dune-snorkeling.fr

www.ot-cassis.com

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.