Wij gebruiken sinds kort de Bokashi emmer. Dat is een systeem wat je keukenafval verandert in voeding voor je tuin- en binnenplanten. Een goede manier om met voedselresten iets nuttigs te doen, maar vooral ook keukenafval zonder stank. Je kun met de Bokashi emmer namelijk zelf voeding voor je tuin maken en zo de bodem verbeteren.

In Deventer – de stad waar we wonen – is de gemeente heel actief als het aankomt op recycling. Wij kunnen alles, behalve restafval gratis aanbieden. In mijn vriendenkring maakt dat echt iets los bij mensen. Zoals bij ons thuis, wij vinden het een kick om zo min mogelijk restafval te hebben. En presteren het om maar twee vuilniszakken per jaar weg te gooien. Dat past helemaal bij onze levensstijl.

>>De file? Ik niet, ik heb een e-bike

Onze vrije tijd brengen we graag door in de natuur. We wandelen, lopen hard of fietsen in de bossen en suppen op lokale plassen en beekjes. Wie zo veel tijd in de natuur doorbrengt, krijgt een speciale waardering voor al dat groen. Maar ziet ook hoe slecht wij mensen er mee om gaan. Regelmatig komen we zwerfafval tegen of zien we zelfs dat mensen hele vuilniszakken dumpen in het bos. Naast dat we dat opruimen, kiezen we er ook voor om thuis meer afval bewust te leven.

 

Zelf natuurlijke plantenvoeding maken

De Bokashi emmer bestaat al langer, maar wij hebben hem dit jaar pas ontdekt doordat hij bij de biologische supermarkt stond. We wilden er meer over lezen en zagen dat hij ook gewoon te koop is bij Bol.com en dat het helemaal niet zo nieuw is.

De emmer heeft een soort dubbele bodem met gaatjes. Onderaan zit een kraantje en hij is af te sluiten met een deksel. Je gooit je keukenafval – zelfs eierschalen en restjes vlees – in de emmer, doet de deksel dicht en ruimt hem weer op. Als de emmer vol zit, laat je hem twee weken staan. Dan gaat het afval fermenteren.

>>Natuurlijk kamperen in Nederland

Na die twee weken kun je met het kraantje onderaan het vocht aftappen. Dit is verdund met water goede voeding voor je binnenplanten. Helemaal natuurlijk en zelfgemaakt. De rest van het gefermenteerde keukenafval kun je ingraven in je tuin. Om de bodem te verrijken en je planten te voeden.

gesneden sperziebonen voor bokashi emmer

Wat is een Bokashi emmer?

De Bokashi emmer is gemaakt na onderzoek van Teruo Higa, een Japanse professor. Hij ontdekte dat het toedienen van effectieve micro-organismen er voor zorgt dat goede bacteriën worden geactiveerd. En dat deze goede bacteriën de schadelijke onderdrukken. Zo bestrijd je schadelijke bacteriën zonder chemicaliën. En voed je je bodem!

De effectieve micro-organismen zorgen volgens Higa voor een beter evenwicht voor het milieu en onze voeding. Deze organismen ontstaan door fermentatie.

>>Natuurlijke huidverzorging puur op je huid

Fermenteren is niet hetzelfde als rotten. Bij fermentatie wordt met behulp van bacteriën, schimmels of enzymen biologisch materiaal omgezet. Het wordt gebruikt bij voedsel, zoals bij zuurkool. Maar ook bij de productie van medicijnen. Antibiotica bijvoorbeeld wordt met fermentatie geproduceerd. En alcohol ook.

Bij de Bokashi emmer koop je een zak Bokashi-starter waar o.a. gefermenteerde tarwezemelen in zitten. Dit spul versnelt de fermentatie van je keukenafval en zorgt voor een hele zachte zoete geur.

 

Onze ervaring met de Bokashi emmer

Hoewel we de aanschaf van de emmer in de eerste instantie wel prijzig vonden, zijn we er nu maar wat blij mee dat we hem hebben gekocht. We voeden onze planten nu met natuurlijke voeding en daar doen ze het goed op. Daarnaast hebben we door de emmer eindelijk een goed systeem voor ons keukenafval. Het is een afgesloten systeem wat niet stinkt.

>>Recept: de lekkerste hummus ooit

De zoete geur van de Bokashi starter ruik je pas als je de deksel opent en is eigenlijk heel goed te doen. Het uiteindelijk gefermenteerde afval willen we voor onze planten op het dakterras gebruiken. We hebben grote bakken gemaakt waar we zoveel mogelijk groente in willen kweken. Onderin die bakken gooien we het gefermenteerde keukenafval uit onze Bokashi emmer en daar bovenop komt een laag aarde. Zo heeft elke bak een goede laag voeding om onze courgettes en tomaten op te kweken.

 

 

Natuurlijk zullen die bakken deze zomer vol zitten en moeten we nog uitvogelen wat we dan met onze Bokashi emmers doen. Waarschijnlijk brengen we het gewoon bij vrienden met een moestuin zodat zij het ook kunnen gebruiken.

>>Weet jij waarom zitten zo ongezond voor je is?

Alles bij elkaar vinden wij het een superhandig systeem. Niet alleen voor mensen met een moestuin, maar ook voor bewoners van appartementen. Geen stank, geen fruitvliegjes of ander gedoe met je keukenafval en wel je afval maximaal kunnen sorteren voor recycling. En zet je een grote plantenbak op je balkon voor tomaten, dan kun je deze zomer eten uit eigen moesbalkon.

 

twee bokashi emmers voor startpakket

Het Bokashi startpakket kost €77,95. Hiervoor krijg je twee emmers en een grote zak Bokashi-starter. Met die zak doe je zeker een jaar. En een grote zak navulling koop je voor €23,50.

Er is ook een optie met 1 emmer, maar die is minder handig omdat de emmer als hij eenmaal vol is nog twee weken moet staan.

Liefs, Rose

 

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Wist je trouwens dat je het SVS platform heel gemakkelijk kunt supporten. Dat doe je door via onze site te kopen bij onze partners. Dan krijgen wij namelijk een kleine vergoeding. Dat geldt bijvoorbeeld voor de linkjes naar Futurumshop, Wiggle en Decathlon.  Maar bijvoorbeeld ook voor Bol.comDille & Kamille,  Holland & BarrettfonQ en CoolBlue. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.

 

 

 

 

 

 

 

 

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.