bovenaanzicht plantenpotjes met zaailingen voor een moestuin

Eten uit eigen tuin, dat wilde onze Wieke wel. Helemaal sinds ze verhuisde naar haar nieuwe huis: buiten de stad en met een grote tuin. Met het boek van de methode van De Makkelijke Moestuin is ze er dit jaar echt voor gegaan. De grote vraag is natuurlijk wat dit jaar het resultaat gaat zijn. Maar na het succes van vorig jaar vertelt ze over het boek en de methode graag meer.

Ik ben een echt buitenmens. Ik houd ervan om buiten te zijn. De activiteit maakt dan nog niets eens iets uit. Daarnaast schuilt er wel een boerin in me, denk ik, want ik vind het ontzettend leuk om te tuinieren en het liefst koop ik een paar geitjes of van die minivarkens die lekker in de tuin scharrelen. Mijn eigen groente verbouwen past helemaal in mijn straatje, dus toen we eind 2017 verhuisden naar een huis met tuin moest er ook een moestuin komen.

 

Wat is De Makkelijke Moestuin?

Maar, ik heb ook last van chronisch tijdgebrek. Ik werk fulltime, heb een paar hobby’s en ik zit bij een koor. Het moest dus een moestuin worden waarbij ik niet hoefde te spitten, bijmesten, zaaibedden aanleggen en meer van dat soort gedoe. Mijn vriend kwam op een dag thuis met het boek van de Makkelijke Moestuin: “Hier, dit lijkt me wel wat voor jou.” En zo kwam ik in aanraking met deze methode, die is komen overwaaien vanuit Amerika (daar heet het ‘Square Foot Gardening’).

>>Eet aubergines zoals de Italianen

Het is een methode waarbij je een bak met vakken gebruikt om daarin  je groenten, fruit en kruiden in te kweken. Je kunt zelf kiezen hoeveel vakken je wilt. De enige eis is dat ze 30 bij 30 centimeter groot zijn. Er is ook een bijbehorend boek, een website en een app die je uitleggen wat je moet doen en wanneer. En sinds kort bestaat er ook een Makkelijke Moestuin community, waar je kunt sparren met ‘mede-MM’ers’. Daarnaast kun je ook gebruik maken van de moestuinmix, voeding en zaadjes uit de webshop. Deze zijn ook verkrijgbaar bij verschillende verkooppunten in het hele land.

Iedereen een moestuin

De Makkelijke Moestuin belooft dat je, op welke plek dan ook, een moestuin kunt hebben die jou het grootste deel van het jaar voorziet van verse groente, kruiden of fruit. En dat het je maar 5 minuten per dag kost om te onderhouden. Ook schijn je minder zaadjes en water nodig te hebben, omdat je heel efficiënt gebruik maakt van de ruimte. Kortom: je eigen groente verbouwen in weinig tijd en met nog een beetje oog voor waterbesparing.

>>Kleine stappen voor dat grote klimaat

Ik ben helemaal overtuigd van de methode van de Makkelijke Moestuin. Ik gebruik het nu sinds februari 2018, dus ik begin aan mijn tweede jaar. Zelfs mijn vriend is er zo van overtuigd dat hij al heeft gezegd dat we er maar een paar bakken bij moeten maken. Daar zou ik dan ook wat fruitplanten in willen zetten. Die staan altijd langer dan een seizoen, dus ik vind het voor nu zonde om één van mijn 16 vakken daarvoor op te offeren.

>>Tuinieren net zo gezond als sporten

Met de app weet ik precies welke groente ik wanneer kan zaaien, en welke soorten eerst binnen moeten staan. Termen als ‘voorzaaien’, ‘verspenen’ en ‘afharden’ worden duidelijk uitgelegd met tekst en illustraties. Ook krijg je herinneringen als er iets moet gebeuren in de bak. Bijvoorbeeld wanneer het tijd is om op slakkenjacht te gaan of als het tijd wordt om plantjes uit te dunnen.

 

tomaten in moestuinPlus- en minpunten van de Makkelijke Moestuin

Naast dat het supersimpel is, vind ik het vooral erg leuk om elke dag even te kijken of er al wat opkomt en hoe groot de plantjes al zijn. En op het moment dat je de eerste groente oogst en ’s avonds op je bord hebt liggen, ben je daar eigenlijk best trots op.

Is het nou echt helemaal zo fantastisch-te gek-wauw, dat hele systeem? Nou ja, vind ik wel. Maar er zitten ook wel wat punten aan die misschien drempelverhogend werken voor anderen. Ik som alles even op.

Plustpunten:

  • Zelfs met de minst groene vingers kun je je eigen groente verbouwen.
  • Als je de bijbehorende zaadjes gebruikt, geeft de app precies aan wanneer je wat kunt doen en hoe dat moet. De app houdt ook rekening met wisselteelt, zodat je niet twee keer achter elkaar een groentesoort uit dezelfde familie in een vak zet. Je kunt in de app ook een vak in je bak reserveren voor andere soorten groente.
  • Het kost echt maar 5 minuten per dag.
  • Je kunt de bak op poten zetten, waardoor je niet hoeft te bukken.
  • Heb je een bodem in je bak? Dan heb je geen last van onkruid dat van onderen komt. Je hoeft alleen maar te verwijderen wat erin waait.
  • Voor je tuin heb je niet veel water nodig. Je geeft namelijk alleen water waar iets groeit, en niet de omliggende kale grond.

 

Minpunten:

  • De opstartkosten. Je kunt een kant en klaar pakket kopen waar alles in zit wat je nodig hebt om een bak te maken. Als je ‘mijn bak’ zou willen namaken, ben je € 324,- kwijt (een bak van 120 X 120 cm met bodem, klimrek, raster en anti worteldoek). Ik heb ervoor gekozen om zelf de losse materialen in de bouwmarkt te kopen. Wel met douglashout (hetzelfde als in het pakket), want dat gaat ontzettend lang mee. Verder hadden wij nog anti worteldoek liggen en ook wat gaas om het ‘net’ voor het klimrek mee te maken. Met steigerbuizen maakten we het klimrek en het raster is van kunststof afdeklatjes. Al met al waren we ongeveer € 200,- kwijt. Als je de bak zelf maakt, heb je natuurlijk wel wat gereedschap nodig om planken op maat te zagen. Dat ‘probleem’ heb je niet als je het pakket koopt, dan is een schroevendraaier of boormachine genoeg.
  • De app kan je alleen ondersteunen bij de groentesoorten die bij deze methode horen. Je krijgt geen updates voor vakken die je reserveert voor eigen soorten.
  • De bak moet natuurlijk op een plek staan waar voldoende zon is. Als je tuin/balkon niet heel groot is, kan het dus zijn dat je je eigen zonplekje moet opgeven voor de groente.
  • Als je op vakantie gaat, zul je iemand moeten vragen om af en toe je groente water te geven. Maar goed, dat heb je ook met huisdieren en huisplanten. En als je afspreekt dat ze de groente mogen houden die in jouw vakantie geoogst kan worden, dan is er vast wel iemand die wat tijd over heeft.

 

Hardloopshirt met zonnebloem design

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.