moeder met kinderen in suv op kruispunt

Het wordt overal geroepen, kinderen moeten sporten. En laat ze dan het liefst al vanaf jonge leeftijd verschillende sporten beoefenen, want dat is nog beter voor de motorische ontwikkeling. Superleuk die sportende kinderen, maar hoe moet je dat als ouders allemaal organiseren?

Kijk, ik heb drie kinderen. Mijn jongste is begonnen met CrossFit. Daarna ging ze met ons mee naar de klimhal. Dat vond ze zo leuk, dat ze dat erbij is gaan doen. Twee sporten dus. Maar ze stond ook al ruim een jaar op de wachtlijst voor turnen. Mooi dat ze dat ook nog wilde! Ze kon alleen geen afscheid nemen van klimmen en CrossFit.

Mazzel voor haar dat mijn twee andere dochters precies die sporten beoefenen en ik dus toch moet rijden. Voor mijn oudste zijn dat de enige twee activiteiten, maar de middelste heeft nog wekelijks pianoles en haar boekenclub. Al met al vult het de agenda behoorlijk.

 

Mijn kinderen gaan niet op de fiets naar training

Waarom ik mijn kinderen niet zelf naar de verschillende clubjes laat gaan? Simpel, daarvoor wonen we te afgelegen. En dus komt de organisatorische kant op mij neer, want mijn man is overdag niet beschikbaar. Resultaat: behoorlijk wat geregel en heen-en-weer gereis. Ik neem jullie eens mee in een normale week in mijn leven.

Op maandag heeft mijn jongste turnen. Dit is voor mij te ver om heen en weer te gaan, dus blijf ik om te helpen en rijden we na de training weer terug. Haar CrossFit op dinsdag hebben we maar even geschrapt omdat het wel wat veel werd, maar mijn middelste heeft dan haar boekenclub. Brengen hoef ik niet, halen wel.

Inmiddels dreigt alweer een nieuwe activiteit: mijn jongste wil dolgraag naar de selectie van het turnen. Ik word er nu al zenuwachtig van, wéér een reismoment.

Woensdag is CrossFit-dag: ik geef ’s middags eerst les aan kids en aansluitend hebben mijn meiden nog klimtraining. Dan kan ik mooi zelf even een CrossFit training doen. De meiden doen dan op donderdag weer CrossFit en de pianoles van de middelste is op vrijdag. Elke doordeweekse dag staat er dus wel wat op het programma. In het weekend vallen de trainingstijden van de kinderen samen met die van ons: zaterdag CrossFit en zondag weer klimmen.

 

Mama moet zelf ook nog sporten

Alles bij elkaar best veel deel dus. Ik probeer er het beste van te maken door regelmatig zelf te trainen als het kan en ik niet hoef les te geven tijdens hun lessen. Toch heb ik wel eens het gevoel dat het wel veel is. Mijn meiden genieten van alles en dat is me heel wat waard. Maar soms vraag ik me wel eens af of ik het mezelf niet wat makkelijker moet maken.

Ooit heb ik geopperd om gewoon niet meer dan één sport per kind te doen. Sippe gezichten, ze vonden alle drie alles wat ze deden te leuk om te kiezen. Toen ze uiteindelijk wel een keuze hadden gemaakt, bleken ze alle drie een andere voorkeur te hebben. Dat schoot ook niet op qua reismomenten.

Inmiddels dreigt alweer een nieuwe activiteit: mijn jongste wil dolgraag naar de selectie van het turnen. Ik word er nu al zenuwachtig van, wéér een reismoment. En dan mijn oudste, die mocht van de trainer een keer extra komen klimmen in de selectie. Je kunt je wel voorstellen dat ik daar ook even van moest slikken, hoe leuk ik het ook voor haar vind. Want hoe ga ik dat nou allemaal weer regelen? Zucht…

 

 

Taxi Mama is een organisatorisch toptalent

Gelukkig ben ik ondertussen een soort organisatorisch toptalent geworden. Met het nodige schuiven en overleggen heb ik kunnen regelen dat ze naar die selectietraining kan. Of het in de praktijk ook gaat werken, dat zal blijken.

Nou zit je misschien te wachten op handige tips en tricks van dit organisatorisch toptalent. Want tja, ik heb het uiteindelijk best goed geregeld allemaal. Het blijft natuurlijk wel een investering die je als ouder doet. De meest logische tip is om iets te kiezen voor je kind dat in de buurt is. Maar soms gaat dat niet en moet je gewoon naar een dorp of stad verderop voor de voetbalvereniging of andere sportclub. Mocht je wel de keuze hebben, kies dan iets waar ze in de toekomst wel zelfstandig naartoe kunnen.

Wat voor mij vooral handig is, is om activiteiten te combineren. Ik kijk aan het begin van het jaar of ik de sporten zo kan inroosteren en de tijden zo kan kiezen, dat ik direct door kan van het een naar het ander. Of, als dat niet lukt, ze bijna tegelijkertijd kan laten sporten. Verder probeer ik ook zoveel mogelijk zelf te sporten op de momenten dat mijn meiden bezig zijn. Dan zit ik in ieder geval niet steeds enkel maar toe te kijken en af te wachten.

 

Mijn dochters en ik houden van sport

Het beperken van het aantal sporten is ook een goede tip. Helaas is dat bij mij niet gelukt, ik geef mijn sportgekke meiden de schuld haha. Maar op zich is het natuurlijk gemakkelijker als ze maar aan een sport doen. Al is het wel zo dat je met een sport als hockey bijvoorbeeld toch ook al snel drie keer per week weg bent. Trainingen, wedstrijden… dat tikt ook lekker aan.

Carpoolen is een laatste handige tip. Helaas kan ik daar zelf geen gebruik van maken, ons huis is te ver afgelegen. Maar het is voor alle partijen natuurlijk enorm fijn om ritten van en naar de sport te verdelen, zodat je daardoor minder vaak hoeft te rijden. Het is ook nog eens beter voor het milieu, een echte win-win situatie dus.

Voorlopig is het hier nog wel te doen, we zijn een soort goed geoliede machine. Eigenlijk is het finetunen van het sport- en activiteitenschema een soort topsport op zich. Wie weet, misschien kan ik daar binnenkort ook wel voor in de selectie…

* Leine

p.s. meer lezen van Leine? Dan kan hier.

 

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Wist je trouwens dat je het SVS platform heel gemakkelijk kunt supporten. Dat doe je door via onze site te kopen bij onze partners. Dan krijgen wij namelijk een kleine vergoeding. Dat geldt bijvoorbeeld voor de linkjes naar Futurumshop, Wiggle en Decathlon.  Maar bijvoorbeeld ook voor Bol.comDille & Kamille,  Holland & BarrettfonQ en CoolBlue. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.
Leine
Leine

Een Franse man, drie dochters, een labradoodle en een leven bomvol sport. Dat is Leine. Als ze niet zelf aan het sporten is, geeft ze crossfit aan kinderen of schrijft ze leuke en leerzame stukken over sport, gezondheid en zichzelf. Bewust van haar voorbeeldfunctie en altijd op zoek naar nieuwe dingen om te proberen.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.