sportief meisje met waterpolo badmuts

Van een afstandje kijk ik naar mijn dochter die aan het trainen is… Het zwembad is het terrein waar zij compleet op haar gemak is. Behendig zwemt zij haar banen in de breedte van het bad. Een wedstrijdzwemmer zou de techniek slordig vinden maar bij waterpolo telt juist de kracht en explosieve snelheid. Dit spel past helemaal bij haar. Ik kijk zie in haar ogen de twinkeling van plezier en zelfverzekerdheid. Hier is ze echt in haar element.

Ze is mijn oudste en net twaalf. De pubertijd komt nu echt om de hoek kijken. De hormonen gieren door haar lijf. Langzaam zie ik het kinderlijf veranderen in dat van een jonge vrouw. Interesses veranderen en op verjaardagen valt ze een beetje tussen de kinderen en volwassene in. Ze is een tikkie onhandig met haar lange armen en benen en de moodswings liggen dagelijks op de loer.

Haar krachtige jonge lijf wat volop in ontwikkeling is komt hoog boven het water uit terwijl ze de bal tegenhoudt. Ik zie haar blik en ik groei als moeder vol trots. Mijn dochter die zo geniet van het sporten…

Sporten en opvoeding

Sporten vind ik echt een heel belangrijk onderdeel bij opvoeding. Sporten is zoveel meer dan het op het eerste gezicht lijkt. Het is niet puur de sport. Juist de sociale contacten, de sociale vaardigheden die bij sporten komen kijken, het plezier, het groeien in vaardigheden, je grenzen tegenkomen en overwinnen en hierdoor ook groei als mens zijn dingen die sport zo belangrijk maken. Je leert jezelf in veel sporten echt kennen en wat is er nou mooier dan dat. Daarnaast zorgt gezamenlijk bewegen met het gezin ook voor verbinding met elkaar en qualitytime omdat je echt met elkaar bezig bent.

Het belang van beweging

Tsja, ook mijn dochter is dol op computerspelletjes en televisiekijken. Ze is van nature wat rustiger en geniet ook van lezen en pianospelen en is fysiek niet heel actief vanuit zichzelf. Daarnaast heeft ze de pech met mijn portie genen waardoor ze wel de aanleg heeft om aan te komen. Misschien wel extra belangrijk dus om beweging op een positieve manier te stimuleren.

“Gelukkig” wonen we 3,5km van school vandaag en fietsen we iedere schooldag sowieso een heel aantal kilometers zonder dat we het echt door hebben. Mijn dochter skateboard daarnaast veel en volgt hier op zaterdag lessen voor en ze ligt dus meerdere keren per week in het zwembad voor de waterpolo, haar passie.

De norm van een uur bewegen per dag haalt zij dus met gemak. Maar beweging en sporten is niet alleen goed voor energie verbruik en spieropbouw het helpt je ook om je grenzen te leren kennen en om risico’s in te schatten en te durven nemen. Kinderen die op jonge leeftijd op een positieve manier met sporten en bewegen in contact komen sporten ook op puber en volwassen leeftijd vaker en hebben een betere intrinsieke motivatie en meer plezier in bewegen. Ik hoop dat ook dat mijn dochter dit plezier in sporten en bewegen mag blijven ervaren…

sportief meisje houdt waterpolo bal vastTrots en groei

Ik kijk naar mijn dochter die in het zwembad bezig is met de keeperstraining. Haar krachtige jonge lijf wat volop in ontwikkeling is komt hoog boven het water uit terwijl ze de bal tegenhoudt. Ik zie haar blik en ik groei als moeder vol trots. Mijn dochter die zo geniet van het sporten…

Liefs, Marije

 

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en Youtube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Wist je trouwens dat je ons heel makkelijk kunt supporten? Als je namelijk via de linkjes op onze site iets koopt bij onze partners, krijgen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dat geldt bijvoorbeeld voor Bol.comCoolBlueFuturumshop, Dille & Kamille en Holland & Barrett. Van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site, waar je ook de uitgebreidere lijst van partners vind. Dankjewel alvast, alle kleine beetje helpen ons echt!
Marije
Marije

Marije is naast een actieve sportieve vrouw vooral ook de moeder van twee sportieve meiden. Eentje in groep 8 en de ander nog in de onderbouw. Zelf kan ze door haar gezondheid even niet bootcampen of meedoen aan obstacle runs, maar de avonturen die ze met haar gezin beleeft, zijn keer op keer mooi materiaal voor prachtige columns. Marije draagt als fotograaf en blogger ook bij aan Kiind Magazine, stichting Early Birds en Kidseropuit.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.