moeder wandelt met kind op rug in de natuur

“En nu ga ik even de hond uitlaten, even een lekker samen struinen”, zei ik op een dinsdagmiddag tegen mijn man. De dinsdag is mijn werkdag. Floris naar de opvang, de dag beginnen met een uurtje trainen aan flexibiliteit en core stability. En dan hard aan de bak. Maar vaak ben ik tegen half drie of zo wel een heel eind door die bak werk heen. Of door m’n concentratie. En tja, de hond moet er toch uit, dus waarom niet samen even genieten?

Mijn man is daar altijd hoogst verbaasd over. En soms vraagt hij zich hardop af of ik wel zo druk ben en hard werk als ik zelf doe voorkomen. Want hoe kun je nou op werkdagen zo rustig tijd inruimen voor een wandeling met de hond?

 

Meters maken en quality time

Nou, door je tijd slim in te delen en niet door te ploeteren als je je batterij even op moet laden. Ik werk dan misschien niet veel dagen, ik werk wel bijzonder efficiënt. Ik lees geen mails die binnenkomen, check geen WhatsApp berichten en scroll ook niet door Facebook in m’n productieve uren. Ik type óf ik bel. Soms ben ik op locatie voor een interview. Omdat ik altijd meer wil doen dan eigenlijk in een uur kan, ligt mijn werktempo hoog en houd ik afleidingen buiten de deur.

>>Taxi Mama rijdt op alle dagen

Natuurlijk helpt het dat ik bij een dagblad ben ‘opgevoed’. Daar leer je wel meters te maken met schrijven en daar heb ik nu nog altijd profijt van. Het is heerlijk dat ik nu op de werkdagen enorme ladingen werk kan verstouwen en de andere dagen écht met m’n hoofd bij Floris kan zijn.

 

lap book van sportieve moeder en zzp-er

Werk en privé scheiden

Het ging natuurlijk niet vanzelf om op dit punt te komen. Mijn ongeluk heeft flink geholpen aan m’n efficiency skills. Het moederschap dwong me er ook wel toe. Toen Floris een maand of zeven oud was, vond ik mezelf zittend op de grond terug met op m’n ene knie een laptop en op m’n andere been een spelend kind. Mn telefoon lag naast me en opeens was ik verbaasd over mezelf. Waar was ik nou helemaal mee bezig? De kwaliteit van m’n werk kon op deze manier nooit fantastisch zijn en mijn kwaliteiten als moeder moesten toch ook beter kunnen.

>>“Door te sporten ben ik een leukere mama”

Dat was het moment dat ik opvang regelde voor Floris en mijn werk strakker begon te organiseren. Ik maakte in m’n hoofd een striktere scheiding tussen werk en privé en nam alleen werk aan waar ik blij van werd. En dat scheelt een hoop. Als je je ergens echt toe moet zetten, doe je er ook tien keer zo lang over. Ik weet precies wat ik leuk vind en hoe ik de omstandigheden zo kan creëren dat ik goed werk kan leveren.

 

 

Mijn eigen belastbaarheid

En mijn ongeluk dus, dat speelt een belangrijke rol in dit verhaal. Doordat ik een beperkte hoeveelheid energie heb, word ik gedwongen om die energie zo slim mogelijk in te zetten. Dus ik kan wel aan het werk gaan met afleiding op de achtergrond, maar dat maakt dat mijn energievoorraad er veel sneller doorheen gaat. Zonde, want dan zit ik aan het eind van de dag met een zeer hoofd én een stapel werk die niet af is. Dat is natuurlijk ook weleens gebeurd en de enige conclusie is dat ik dáár pas echt ongelukkig van word.

>>De belastbaarheid van een hobbysporter

Het is inmiddels een tweede natuur geworden. Keihard bikkelen en daarna lekker genieten van de vrijheid. Mijn leven als freelancer is soms onzeker, maar dat weegt niet op tegen de ruimte die het geeft om te luisteren naar mijn lijf en te doen wat voor die dag of week goed voelt. En dat is pas echt vrijheid.

X Lizanne

 

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Wist je trouwens dat je het SVS platform heel gemakkelijk kunt supporten. Dat doe je door via onze site te kopen bij onze partners. Dan krijgen wij namelijk een kleine vergoeding. Dat geldt bijvoorbeeld voor de linkjes naar Futurumshop, Wiggle en Decathlon.  Maar bijvoorbeeld ook voor Bol.comDille & Kamille,  Holland & BarrettfonQ en CoolBlue. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.
Lizanne

Tijdens haar zwangerschap scheef Lizanne over sporten met een zwanger lijf. Deze moeder, tekstschrijver en journalist schrijft graag voor vrouwen, omdat ze wil vertellen over wat voor haar belangrijk is: je eigen ruimte durven nemen, doen waarvan je energie krijgt zonder altijd aardig gevonden te hoeven worden. Voor haar is dat de sleutel tot een gelukkig leven.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.