Ze zeggen dat je van hardlopen een oudere huid krijgt. Die een beetje hangt, met diepe lijnen enzo. Maar ze zeggen ook dat je huid van sport gaat stralen. Dus hoe zit dat nou? Wordt je huid ouder van hardlopen?

Hoewel gezond en actief leven het wapen tegen ouderdom is, zijn er ook sportieve mythes zoals Runnersface. “Runnerswattes?” zul je je misschien afvragen en dat vinden we niet vreemd. Ook wij hadden er tot voor kort nog nooit van gehoord. Inmiddels weten we meer en willen we deze kennis heus wel met je delen.

 

Jonger door sport

Gezondheidstechnisch zitten wij als gemiddelde hobbysporter wel goed. Dagelijks bewegen, de hartslag zo nu en dan omhoog en het sterker maken van je lijf. Stuk voor stuk dragen ze bij aan een goede fysieke en mentale gezondheid. Onze harten zijn sterker, onze spieren nemen minder snel af. Onze gewrichten kunnen wel wat hebben. En door te bewegen hebben we minder last van stress en de daarbij horende negatieve effecten.
Het is niet zomaar dat sporters energiek oud worden. Het verval knalt er net wat minder hard in. Combineer dat met het geluk wat sporters zeggen te ervaren en weet dat de meesten van ons hele blije bejaarden worden.

 

Oudere huid door hardlopen

Toch kan dat sporten en dan vooral sporten als hardlopen en fietsen hun sporen achter laten. Je kent ze wel van die zongebruinde stralende duurlopers met diepe rimpels op hun gezicht. Zij hebben last van runnersface. Een gezicht wat inzakt en gaat hangen. Het hardlopers-gezicht waardoor je er met gemak tien jaar ouder uitziet.
Dit komt volgens de verhalen doordat je al lopende zo schudt en je huid zijn elasticiteit verliest. Iedereen die even nadenkt snapt direct dat dit een mythe is, want het zijn dan echt niet alleen je wangen die lijden onder al dat geschud. Dus hoe is het mogelijk dat je de effecten zo lokaal vertoont?

 

Zie je er ouder uit als je afvalt?

Over runnersbillen en borsten hebben wij nog nooit iemand gehoord. Het is wel waar dat de serieuze lange afstandslopers en ultra-atleten zodanig afvallen dat ze in hun gezicht ouder lijken dan dat ze zijn. Maar voor de gemiddelde loper zal dat niet opgaan.

LancasterSportSunSToch loopt elke duursporter het risico er minder fris en fruitig uit te zien dan ze werkelijk zijn. De oorzaak daarvan is De Zon.

 

Bescherm je huid

Zonlicht is – naast leeftijd – de hoofd oorzaak van de ouder wordende huid. Volgens dermatologen is de combinatie van zonnebrand, af en toe een voedend masker en scrubben het beste wapen. Daarom smeren wij zonnebrand, ook in de winter. Onze merken zijn Lancaster en Hema. De laatste omdat die zo lekker goedkoop is en de eerste omdat die zo goed ruikt, zalig smeert en tegelijkertijd verzorgd. Wij letten bij het kopen van zonnebrand op of het product geschikt is voor sporters, want niets is zo vervelend als crème die in je ogen loopt en gaat prikken. Zowel de zonnebrand van Lancaster als die van Hema blijven lekker zitten, maar die van Hema geeft wel een vetfilm op je huid en dat is minder lekker. Dus als onze pinpas het toe staat kopen wij de factor 50 van Lancaster.

Welk merk smeer jij het liefst? Of vind je zonnebrand in de winter onzin? Of heb je andere beautytips voor echte sporties? Reageer hieronder en vertel het ons, we zijn heel benieuwd.

Liefs, Rose

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Elke blogger en website is je verplicht dit te vertellen: koop je iets via de linkjes op onze site, dan krijgen wij daarvoor vaak een kleine vergoeding. Dat geldt bijvoorbeeld voor de linkjes naar Douglas, de Body & FitshopDecathlon en Bol.com. Maar bijvoorbeeld ook voor linkjes naar Dille & KamillefonQCoolBlue en Holland & Barrett. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.

 

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

1 Comment
  1. ik gebruik in de winter geen zonnebrand, ik kijk op mijn weer app hoe de zonkracht is. Als die laag is smeer ik niet. Ik gebruik Solait (Kruidvat merk) Sport sunspray factor 30. Die bevalt goed, alleen vind ik de spray niet echt handig. Voor het gezicht moet je toch eerst in je hand sprayen en dan op het gezicht smeren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.