lege potjes voor plantjes moestuin

Op onze site voor sportieve vrouwen kom je steeds meer artikelen tegen die niet over sport gaan. Voor sommige lezers is dat even wennen. Voor ons is het een hele logische stap, want wij sportvrouwen doen wel meer dan sporten alleen. Zoals het houden van een moestuin. En tuinieren blijkt net zo gezond als sport.

Wisten jullie al dat ik thuis een moestuin op mijn dakterras heb? Niet een hele grote, want het aantal meters van dat terras is beperkt. Maar wel voldoende om noemenswaardig te zijn. Om mijn eigen kleine groene oase in het hart van de stad te bezitten. En met resultaat, want komende zomer eet ik tomaten van mijn eigen dak, courgettes uit de grote plantenbak en hopelijk rode bessen uit het struikje wat ik vorig jaar heb gekocht. We hebben net een nieuwe bak op de kop weten te tikken om sla in te zaaien en hebben sinds deze winter een supergaaf systeem om van ons keukenafval voeding voor onze planten te maken.

 

Ik doe meer dan sport alleen

Toen ik iets meer dan 5 jaar geleden onze site begon, was ik een andere versie van mezelf dan nu. Ik sportte anders en leefde ook op een manier waarop ik het nu niet meer doe. Heel logisch natuurlijk, want als je over een paar jaar tijd niet verder groeit en ontwikkeld sta je stil. Alleen als je een website hebt waarop je deels vanuit je eigen ervaring schrijft, sta je dan wel voor een dilemma. Zou ik verder schrijven over de onderwerpen van vijf jaar daarvoor? Of ging ik ervoor kiezen de verhalen op de site mee te doen groeien met mijn persoonlijke leven?

>>Bokashi emmer – maak plantenvoeding van je keukenafval

De vaste lezers van onze site weten al wel waar ik voor heb gekozen. Eind 2018 zijn we twee maanden ‘dicht’ gegaan zodat we achter de schermen onze site konden veranderen. SVS Magazine heten we nu. In plaats van Stoere Vrouwen Sporten. En hoewel onze stukken en blogs nog steeds over onze sportieve passie gaat, zijn we nu steeds meer andere passies er door aan het mengen. Voor onze bloggers die moeder zijn houdt dat in dat ze iets meer over hun kinderen schrijven. Ze laten lezers mee kijken in het leven van hun actieve gezin.

 

Gezond leven, lekker eten en genieten

Voor mij betekent het dat ik mijn grote liefde voor lekker eten wat actiever deel. Mijn recepten waarvoor ik in het weekend maar al te graag in de keuken sta, deel ik nu wekelijks op de site. Maar dat is voor mij nog niet alles, ik wil meer aan jullie vertellen over de manier waarop ik leef. In de stad, maar toch zo natuurlijk mogelijk. Met bijvoorbeeld de thermostaat bewust net wat lager. Omdat ik denk dat het goed voor mijn gezondheid is, maar ook voor het klimaat.

>>De file? Ik niet, ik heb een e-bike

En natuurlijk voldoende bewegen wat goed is voor mijn lichaam en mijn geest. Maar dus ook mijn moestuin, omdat die ondanks dat die aan eten niet zo heel veel oplevert, zo ontzettend goed is voor de manier waarop ik graag in mijn leven sta. Ik geloof namelijk heilig dat iemand die graag in de tuin werkt en voor haar plezier wandelingen maakt gezonder en fitter kan zijn dan iemand die meerdere keer per week aan het crossfitten of hardlopen is.

gezaaide plantjes voor moestuin

Waarom ik een moestuin heb

Sterker nog, ik kan je vertellen dat ik, nu ik minder prestatiegericht sport en meer balansbewust leef, veel gelukkiger ben en daardoor andere keuzes maak. Houdt dat nu in dat ik vind dat je niet moet beginnen met hardlopen, geen fietsdoel moet hebben of niet aan krachtsport moet doen? Nee dat niet, maar ik geloof wel dat je beter af bent als je meer in je leven hebt dan sport en werk.

Het hebben van een moestuin is in de meeste gevallen niet voordeliger dan boodschappen doen op de markt. Als je er een simpele rekensom op loslaat ben je geweldig veel tijd en energie kwijt. Gaat er in de planten ontzettend veel water en is de opbrengst niet eens zo heel groot. Maar toch levert het kweken van je eigen voeding heel veel op.

>>Natuurlijke huidverzorging puur op je huid

En dat is waarom ik het doe. Ik merk dat ik van een zelfgemaakte maaltijd van zelf gekweekte groente op dezelfde manier blij wordt als van een dag fietsen of een lekker stuk hardlopen. Dat het me heel bewust maakt van de schoonheid van het leven en de kracht van de natuur. Zoals ik me kan verwonderen over het vermogen van het menselijk lichaam wat met de juiste prikkels zichzelf kan trainen tot bijna bovenmenselijke prestaties, kan ik ook genieten van een courgetteplant die maar vruchten blijft geven.

 

potten met kruidenplantjes

Moestuinen is gezond

Dat ik dit ervaar is niets nieuws, de mens onderhoudt al meer dan 5000 jaar tuintjes en planten. Als we dit al zo lang volhouden, moet er wel een reden zijn waarom we het doen. Er is iets met bloemen en planten en onze liefde daarvoor dat we ze niet alleen om ons heen willen hebben maar ook geluk ervaren als we ervoor zorgen.

Een leuk weetje is dat in de tuin werken hetzelfde gevoel van flow kan geven als sport en meditatie. Al die activiteiten geven je het gevoel van verbondenheid met de wereld waarop we leven. De omgeving waarin je beweegt.

>>Welke noten en zaden moet je als sporter eigenlijk eten?

Uit onderzoek blijkt dat tuinieren stress verlagend werkt. Voor dit onderzoek werden twee groepen studenten gevraagd om een taak uit te voeren die stress geeft. Daarna moesten ze  30 minuten of binnen lezen of buiten in de tuin te werken. En wat bleek? De studenten die in de tuin hadden gewerkt, voelden zich beter dan de groep die binnen had zitten lezen. Ze hadden een meetbaar minder hoog cortisol niveau in hun lichaam.

Dat tuinieren een buitenactiviteit is draagt ook bij aan je algehele welzijn. Net als bij alle andere dingen die je buiten doet, kom je tijdens tuinieren in aanraking met het licht van de zon. Je lichaam maakt vitamine D een en dat is goed voor je immuunsysteem en energie. Het is niet zomaar dat we na een lange werkdag in de zomer liever buiten willen zijn.

 

Tuinieren is goed voor sporters

Voor sporters kan tuinieren nog een mooie extra toevoegen. Want tuinieren is een vorm van natuurlijke beweging. Sporters bewegen tijdens training voldoende, maar het schijnt dat ze daarbuiten soms juist minder bewegen dan andere mensen. Ben je in je vrije tijd lekker in de tuin bezig? Dan beweeg je onbewust veel meer gedurende de dag. Je standaard bewegingsniveau komt hoger te liggen en je sport doet daar conditioneel nog een schepje bovenop.

>>Recept: de lekkerste hummus ooit

Tot slot een kleine bonus voor duursporters zoals ik. Wij houden er van om alleen te zijn. Lekker sporten in de natuur, maar van die vele uren in ons eentje worden we nu niet bepaalt de meest sociale mensen. Sterker nog, duursporters kunnen soms een beetje een tunnelvisie ontwikkelen en rigide worden. Tuinieren is een goede tegenhanger van dit effect, want het schijnt dat mensen die vele tijd doorbrengen in de aanwezigheid van planten betere relaties en vriendschappen hebben.

Dat komt doordat ze meer compassie ontwikkelen. Plantenliefhebbers zijn vaak mensen die sneller een ander helpen en betere relaties hebben. Natuurlijk is dat een beetje ene kip en het ei kwestie. Want het kan net zo goed zijn dat een bepaalt type mens sneller geneigd is planten te houden. Maar hoe dan ook, als het mogelijk bijdraagt aan iets socialere duursporters vind ik dat we vandaag allemaal nog een krop sla moeten planten.

Ik ga in ieder geval vandaag mijn pompoenzaden in de grond stoppen en begin binnen ook al aan het opkweken van mijn eerste tomatenplant. En daarvan zal ik jullie vaker op de hoogte houden. Zo tussen het sporten door.

Liefs, Rose

 

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Wist je trouwens dat je het SVS platform heel gemakkelijk kunt supporten. Dat doe je door via onze site te kopen bij onze partners. Dan krijgen wij namelijk een kleine vergoeding. Dat geldt bijvoorbeeld voor de linkjes naar Futurumshop, Wiggle en Decathlon.  Maar bijvoorbeeld ook voor Bol.comDille & Kamille,  Holland & BarrettfonQ en CoolBlue. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.

 

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.