vrouw met bloemblaadjes op haar gezicht die natuurlijke huidverzorging symboliseert

Goed zorgen voor je lichaam. Door actief te leven, voldoende ontspanning op te zoeken en natuurlijk door mooie voeding te eten. Maar hoe zit het met je huid? Smeer je daar een willekeurige crème op? Of ga je liever voor huidverzorging uit de natuur? Rose laat zien welke natuurlijke huidverzorging zij gebruikt. Maar is deze echt wel zo natuurlijk als ze denkt?

Bij ons thuis gaat niets boven de geur van de badkamer. Je ruikt dat we hele lekkere pure producten gebruiken. Douchen doen we met Kiehl’s, op ons gezicht smeren we Origins of Dr. Hauschka en als bodylotion gebruiken we een olie van Weleda. Groene huidverzorging is iets wat ik al jaren doe.

In de periode rondom 2000 zat ik regelmatig in New York. En hoewel het eten, de lucht en de bloemenwinkels daar veel minder dan in ons eigen land waren, heb ik in New York voor het eerst kennis gemaakt met huidverzorging die is geïnspireerd door de natuur. Sindsdien wil ik niet meer anders. Dit soort plant-based gezichtscrème en andere producten geven me een lekker gevoel. Ik denk ook dat ze beter voor me zijn. En gelukkig zijn groene beautyproducten steeds populairder.

 

Huidveroudering ga je niet tegen met een dure crème

Een huidarts die ik ken, vertelde me een keer dat gezichtscrème reuzelekker is maar dat het je niet jonger houdt. Het enige wat je kunt doen om huidveroudering te voorkomen is jezelf beschermen tegen de zon. En verder iets van een lekker vetje opsmeren. Crème dus en dan hoeft het niet eens van die hele dure te zijn.

De meeste gezichtsverzorgingsmerken zijn bezig met maar één ding: een product maken dat wij vrouwen zo fijn vinden dat we ons door het gebruik van dat product goed over ons zelf voelen. Dat kan zijn een crème die het effect van huidveroudering wat vermindert. Of een crème die een bepaalde zachtheid aan je huid geeft. Of die door het toevoegen van wat kleur je huid net wat egaler doet lijken.

En hoewel het van die huidverzorging al lang duidelijk is dat het helemaal niet zo heel veel voor je huid doet – behalve dan dat het lekker voelt – geven we er toch ontzettend veel geld aan uit. Zonder te weten wat we precies op onze huid smeren en of dat wel zo goed voor ons is. Wetende dat al die claims over verjonging toch nergens op slaan, kijk ik liever naar een product dat past bij mijn levensstijl.

natuurzuivere verzorgingsproducten die de huid ondersteunen zichzelf te verzorgen en te herstellen, zonder synthetische toevoegingen met de heerlijkste geurmengsels van natuurlijke oliën.

Kies voor natuurlijke gezichtsverzorging

Natuurlijke ingrediënten dus. Gemaakt van planten, zoals kruiden en bloemen. Maar is dat per definitie beter dan synthetische crème? Belangrijk is dat je in ons land niet zomaar een crème mag verkopen die schadelijk is. Dat wetende kan je ervan uitgaan dat de grote merken die hun producten vanuit een laboratorium ontwikkelen veilig zijn. Dat gezegd hebbende kan je er ook van uit gaan dat merken die al jaren bezig zijn met natuurlijke ingrediënten echt wel weten wat ze doen. Je kan in de natuur geweldige planten vinden. Planten die helen, genezen en andere heilzame effecten hebben.

De natuurlijke merken maken gebruik van de kracht van de natuur – zoals de geur van lavendel in nachtcrème – zonder die natuur te zwaar te belasten. En dat laatste staat mij aan. Ik vind dat belangrijk. Niet zo belangrijk dat ik zelf crèmes ga mengen, maar wel dat het mijn keuze in de winkel beïnvloedt. Want van de natuurlijke producten wordt gezegd dat ze niets in je lichaam verstoren zoals sommige chemicaliën wel kunnen doen.

 

vrouw smeert natuurlijke cosmetica op hand

Wanneer is een crème natuurlijk?

Vrij van parabenen, non-toxic, biologisch en natuurlijk duurzaam. Zomaar een paar termen die je op natuurlijke gezichtsproducten tegenkomt. Maar ook termen die zonder erkenning van een keurmerk niets meer dan marketing zijn.

Het is goed mogelijk dat een merk dat claimt natuurlijk te zijn, maar deels uit natuurlijke producten bestaat. Daarom is het belangrijk te zoeken naar een keurmerk. Van het BDIH of Ecocert bijvoorbeeld. Merken die zeggen natuurlijk te zijn, maar dat keurmerk niet hebben, gebruiken te veel synthetische ingrediënten om echt natuurlijk genoemd te worden.

Het is dus zaak om op de verpakking of website van een merk te kijken om te zien hoe natuurlijk ze werkelijk zijn. Wat voor ingrediënten gebruiken ze? Hoe verschillen ze hierin van de niet-natuurlijke producten en wat is het effect van de productie op de wereld?

Om zeker te weten wat je koopt, wil je zoeken naar producten met een keurmerk voor natuurlijke cosmetica.

 

Keurmerken voor natuurlijke cosmetica

Er bestaan veel verschillende keurmerken voor natuurlijke beauty producten. Op de site Naoki vind je ze terug, inclusief een korte beschrijving waar het keurmerk voor staat.

De keurmerken zijn vooral regionaal. Zoals een keurmerk voor Europa of de Verenigde Staten. Ik richt me even op een paar Europese labels.

Het BDIH keurmerk is een Duits keurmerk voor natuurlijke en diervriendelijke cosmetica. De herkomst van de grondstoffen moet traceerbaar zijn. Het merk mag geen gebruikmaken van dierproeven of gentechnologie. De natuurlijke grondstoffen moeten milieuvriendelijk geproduceerd worden en uit eerlijke handel komen. Dr Hauschka en Lavera zijn twee bekende merken die dit keurmerk dragen. Maar ook Sante, wat je bij de biologische supermarkt kunt kopen

Ecocert Organic Cosmetic is het keurmerk dat aangeeft dat het product voor 10% biologisch is en dat 95% van de ingrediënten natuurlijk is. De producten moeten milieuvriendelijk gemaakt worden. Zonder parabenen, genetische manipulatie of nanodeeltjes. Er mogen geen dierproeven zijn gedaan.

Ecocert heeft ook een ander keurmerk: Ecocert Natural Cosmetic. Producten met dit keurmerk zijn geproduceerd met 50% natuurlijke ingrediënten waarvan tenminste 5% biologisch moet zijn. Cosmetica met de Ecocert keurmerken vind je bij natuurwinkels maar ook de grote drogisterijen.

Het Biologisch EU keurmerk kun je in Europese winkels ook veel tegenkomen. Producten met dit keurmerk zijn geproduceerd met respect voor de natuur en dieren. Zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest en antibiotica.

gebaseerd op het idee dat je lichaam, geest en ziel verbonden zijn met de rest van de wereld. Dat ons lichaam beschikt over het vermogen zichzelf te helen. Maar dat het altijd wel wat extra hulp kan gebruiken.

Mijn natuurlijke huidverzorging

Weleda, Dr. Hauschka, Kiehl’s, Origins, Lavera, Lovea en Beauty Kitchen zijn de merken die ik gebruik. Hele lekkere merken die echt puur ruiken. Maar wat zijn dit voor merken? En hoe groen zijn ze in werkelijkheid?

Weleda – antroposofische huidverzorging

Sinds 1921 dankzij een samenwerking tussen Dr. Ita Wegman – een Nederlandse arts gespecialiseerd in vrouwen – en niemand minder dan Rudolf Steiner himself. De grondlegger van de antroposofie. Weleda is gebaseerd op het idee dat je lichaam, geest en ziel verbonden zijn met de rest van de wereld. Dat ons lichaam beschikt over het vermogen zichzelf te helen. Maar dat het altijd wel wat extra hulp kan gebruiken.

Daarom ontwikkelden ze Weleda met natuurlijke grondstoffen uit biodynamische tuinen die op een duurzame manier zijn aangelegd. Weleda wordt voor 83% gemaakt van producten van biologische afkomst.

Ik vind vooral de body-olie en de Arnica sportlijn erg lekker. Met olie die je kunt gebruiken om je spieren te masseren of badschuim voor een warm verzorgend bad na een lange training. Weleda is verkrijgbaar bij de grote drogisterijen, de biologische supermarkt, en natuurlijk online bij onze partners bol.com en Holland & Barrett. Als je een beetje oplet, kun je dit merk met een leuke actie kopen.

 

Dr. Hauschka – natuurcosmetica uit Duitsland

Terwijl steeds meer bedrijven gebruik maakten van moderne ontwikkelingen en synthetische ingrediënten stapte Rudolf Hauschka in 1935 op de rem. Hij vond het geen goede ontwikkeling dat er geen oog voor natuurlijke producten meer was. Hij ontwikkelde een methode waarmee het makkelijker werd natuurlijke geneesmiddelen te maken. Daarna ging hij verder en startte zijn eigen cosmeticalijn. Met natuurzuivere verzorgingsproducten die de huid ondersteunen zichzelf te verzorgen en te herstellen. Een huidverzorgingslijn zonder synthetische toevoegingen met de heerlijkste geurmengsels van natuurlijke oliën.

Ik vind dit merk onweerstaanbaar. Alleen is het niet goedkoop en heeft mijn huid tegenwoordig net iets meer nodig dan de lichte crème van Dr. Hauschka. In de winter gebruik ik dus iets anders, maar zodra het voorjaar is, koop ik snel weer de rozencrème van dit merk. Je kunt Dr. Hauschka kopen bij de Ekoplaza of online bij de Bijenkorf en de Vitaminstore.

 

Kiehl’s – begonnen als een ouderwetse apotheek

Bestaat sinds 1851, en dat maakt Kiehl’s het oudste merk in mijn badkamer. Ik heb het leren kennen toen ik in New York zat. Ik kreeg een sample van de doucheolie met koriander. Die echt zo opvallend lekker rook – maar vooral ook amper schuimde en zacht was voor mijn huid – dat ik nog altijd als een kind zo blij ben als ik weer een flesje heb. Kiehl’s was oorspronkelijk een kleine apotheek in de East Village.

Hoe het precies ontstaan is dat die apotheek heerlijke verzorgingsproducten ging maken weet ik niet. Wel ken ik de producten en die zijn door het gebruik van planten echt onweerstaanbaar. Een huidolie met lavendel die je ’s nachts gebruikt of een gezichtscrème met olijfolie. En de producten van Kiehl’s worden nog altijd op de ouderwetse manier van toen gemaakt. En dat ouderwetse blijkt zo ontzettend goed. Zoals de Kiehl’s Ultra Facial Cream die gemaakt is voor de koude winters in New York. Geloof me, op de racefiets in de winterse oostenwind is dit een zeer fijne gezichtscrème.

Maar duik ik echt in dit merk en de ingrediëntenlijst? Dan kan ik alleen maar concluderen dat Kiehl’s een heerlijk merk is, maar niet onder de noemer natuurlijke cosmetica mag vallen. En tot mijn grote schrik zie ik op de website van Peta dat Kiehl’s – wat inmiddels door L’Oréal is overgenomen – op dieren test. Dat zet dit merk voor mij toch in een ander daglicht.

een merk met het juiste imago om consumenten zoals ik aan te spreken. Ze hebben zelfs een programma dat wereldwijd bomen plant in gebieden die het zwaar hebben

Origins – draagt bij aan de natuur met een speciaal programma

Nog een merk dat ik in de jaren ’90 in New York ontdekte, maar wat ik daarna jarenlang niet in Nederland kon krijgen. Gelukkig is dat nu wel anders. De Douglas verkoopt het. Maar dat maakt meteen dat ik mijn vraagtekens bij de natuurlijkheid van dit merk heb. Zou de Douglas echt kiezen voor een natuurlijk beauty product? Een blik op de site van Origins laat me een hele mooie lijst aan groene ingrediënten zien. Maar dan ook echt alleen maar groene ingrediënten. Dit wekt de suggestie dat Origins het beter doet dan Weleda, de moeder of all greenness.

De waarheid is dat dit groene merk helemaal niet zo heel groen blijkt te zijn als ze zeggen. Origins is eigendom van Estée Lauder. Dit gigantische cosmeticabedrijf heeft met Origins een merk met het juiste imago om consumenten zoals ik aan te spreken. Ze hebben zelfs een programma dat wereldwijd bomen plant in gebieden die het zwaar hebben.

De ingrediëntenlijst laat zien dat er wel wat groene en natuurlijke grondstoffen in deze cosmetica zit. Er zit alleen nog veel meer synthetisch spul in.

Tot slot test ook dit merk op dieren. Dat slankt mijn cosmeticakeuze flink af. Want ik moet zeggen dat mijn huid goed reageert op dit merk.

 

ook aan de verpakking wordt extra aandacht besteed, zodat deze zo min mogelijk schade aanricht

Lavera – natuurlijke vegan huidverzorging

Dit merk heeft een missie. Lavera is tegen dierproeven en wil natuurlijke cosmetica voor het hele gezin maken. Tussen de andere merken die je in mijn badkamer vindt, lijkt Lavera een jonkie te zijn. Maar het bestaat al wel meer dan 25 jaar.

Lavera ontwikkelt en produceert elk product volledig zelf en gebruikt hiervoor zo veel mogelijk plantaardige ingrediënten van biologische teelt. Maar ook aan de verpakking wordt extra aandacht besteed, zodat deze zo min mogelijk schade aanricht.

Tot nu gebruikte ik vooral de shampoo en doucheschuim van dit merk. Nu ik weet dat twee van mijn favoriete merken niet groen zijn, wil ik de oogcrème van Lavera wel een keer proberen. Eens kijken wat deze mooie natuurlijke crème voor me doet.

Dit merk is te vinden bij de Ekoplaza, en online bij o.a. Bol.com en de Vitaminstore  

 

Lovea – de natuurlijkste huidverzorging onder de zon

Bij veel moeders is Lovea misschien het meest bekend om de natuurlijke zonbescherming voor kinderen. Ik ken het vooral als de zonbescherming met die witte waas. En daar zat ik eerst niet zo op te wachten, totdat ik hoorde waardoor die witte waas ontstaat. Lovea maakt 100% natuurlijke zonbescherming op basis van minerale filters. Dat komt door de deeltjes natuurlijke mineralen. Tegenwoordig maakt Lovea ook zonnebrand zonder die waas omdat ze de deeltjes kleiner maken.

Ik gebruik de zonnebrandcrème van Lovea. En dan vooral als ik zomers aan het sporten ben. Lovea heeft een verzorgende gezichtscrème met een hoge factor. Ideaal voor mijn huid, want ik krijg van de zon vlekken. In mijn gezicht heb ik pigmentverschil waardoor sommige delen heel diep bruin worden en andere wit blijven. Geen gezicht!

Tegenwoordig heeft Lovea ook een tweede lijn met verzorgingsproducten. Die moet ik nog uitproberen. Omdat ik nog genoeg thuis heb, is het een beetje overdreven er nog meer bij te kopen. Maar ik heb in de Holland & Baret (voorheen de Tuinen) al wel aan de flessen staan ruiken. Zo lekker!

Verkrijgbaar in verschillende winkels zoals de Etos, Bol.comde Vitaminstore en Holland & Barrett (alleen de zonnebescherming).

 

 

Beauty Kitchen – 100% natuurlijke gezichtscrème uit Engeland

Eerlijk gezegd weet ik te weinig over dit merk en komt het ook nog niet op lijsten van bijvoorbeeld de Peta voor. Het merk zelf zegt: “Our products are human tested (by us!), never animal tested! We do not perform/have never performed any animal testing with the ingredients we use. We are currently available in the UK & Europe through Holland & Barrett. Our suppliers share our views and do not test on animals. Our Wonderbalms, Abyssinian Oil Cleansing Balm, Abyssinian Oil Handbag Beauty Balm, and the Create your own Lip Balm Kit contain Beeswax, every single other product is 100% vegan friendly.

Ik heb een crème getest die parfumvrij en vegan is. De nachtcrème met verschillende oliën viel me niet tegen. Al heb ik met mijn 40+ huid wel het gevoel dat het net niet genoeg voor me doet. Astrid die begin dertig is, merkt daar niets van. In Nederland is BeautyKitchen alleen verkrijgbaar bij Holland & Barrett.

 

Wist je trouwens dat als je via de linkjes op onze site koopt je ons platform support? Wij krijgen bij veel webshops namelijk een klein percentage van het aankoopbedrag als je via onze linkjes bij hen terecht komt. En daarvan houden wij de site van draaiende. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, alle kleine beetje helpen ons echt!

Liefs Rose


Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en Youtube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.