Op vakantie wil Leonie sporten en daarom neemt ze soms de racefiets mee. Dit jaar niet, maar op vakantie in de bergen huurden zij en haar vriend een mountainbike. Het plan: een toeristisch tochtje…

De laatste keer dat we een mountainbike huurden in Spanje, hadden we drie lekke banden en waren we verdwaald. Met geen bereik en een uitgestrekte omgeving waar je niemand tegenkomt. Het gevoel dat je moet starten aan Expeditie Robinson. “Hoe overleef ik in de bergen?”, dat wilden we niet weer.

De fiets sprak me aan. Van die stoere brede banden en een schakelset van hier tot Tokio. Geen klikpedalen, ook wel eens lekker. Een tochtje langs de mooie kust van Andalusië met z’n tweetjes. Heerlijk! Beetje omhoog, beetje dalen, beetje rond peddelen. Het zonnetje scheen, de zee was azuurblauw en de stemming was opperbest.

Toeristisch tochtje

Ik had geen fietskleding mee, maar ach, het zou een “toeristisch tochtje” worden. Vriend kocht bij de verhuur een fietsbroekje, want die zou die thuis wel weer gebruiken. Slim, achteraf bekeken. Ik besloot tevreden te zijn met mijn joggingbroek op het te harde zadel.
(lees verder onder afbeelding)

Zadelpijn. En vrouw zijn. Ik zag laatst al een blog van Rose voorbij komen. Net na de vakantie helaas. Smeer dat maar op je schaamlippen. Had ik het maar meegenomen. Plus iets wat ervoor zorgt dat je überhaupt nog gevoel overhoudt down under. Zonder zeem en een snoeihard zadel zo’n 50 km lang is niet prettig. Maar dat terzijde.

 

Het binnenland in

Ik was al tevreden met de kustroute. Dat mijn vriend toevallig vantevoren een bergje had uitgekozen die we zouden passeren, dat wist ik niet. Hij keek wel heel vaak op zijn telefoon naar de route. “Hier kunnen we links! Oh nee, nog niet.” “Huh? Hoezo links?” Dat is het binnenland in. Dat is niet langs de kust. Dat zijn hoge bergen. Alweer? Ik had het ook wel kunnen raden, maar was toch nog enigszins naïef bleek later.

En daar was de afslag van de berg zonder naam. Wat in Spanje betekent dat je niet weet hoe steil het is en wat je tegen komt. Ik dacht dat het heel eventjes omhoog zou gaan. Omhoog fietsen vind ik niet leuk. Het doet pijn. Dit stijgingspercentage was me niet duidelijk, ik dacht dat het een mini-klimmetje was. Dus ik zette aan.

Mijn vriend riep ineens: “Sparen Leo! Let op je ademhaling!”
(lees verder onder afbeelding)

Hoe sneller hoe beter

Sparen? We zijn toch zo klaar? Hoe sneller ik boven ben, hoe beter. Maar er kwam geen einde. Ik trof een klein waterputje en wierp mijn gehuurde mountainbike op de grond. “Wat ben je van plan? Wat gaat er gebeuren?” Ik riep naar m’n vriend, maar hij wist het ook niet zo goed. Hij had een bergje gevonden van zo’n 7 kilometer, waarna we in een mooi dorpje zouden belanden, El Rescate. Maar hoe hoog, dat was onbekend. Dus sparen.

We zijn er nu toch al. Dus tja. Een uitdaging is ook wel weer leuk. En daar begon de topsport weer. Zweten, hijgen, volhouden, doodgaan en weer doorgaan. We kwamen bijna geen mens meer tegen. Enkel een wild paard dat hinnikend door de bergen rende. En een man zonder tanden met een kruiwagen. Maar geen restaurantje. Geen El Rescate. Nada.

 

Leren van fouten

Nadat we meer dan 7 kilometer landinwaarts hadden gehad, keken we elkaar aan. “We gaan niet nog een keer ons leven wagen toch?” Laten we leren van onze fouten en omdraaien. We zogen het laatste vocht uit onze gedeelde appel, want het water was inmiddels op.

De afdaling was fantastisch. Niet zo gek, toen we aan het einde ontdekten dat we 1700 hoogtemeters te pakken hadden gehad. Een toeristisch fietstochtje zit er in onze vakantie nooit bij. Ook al bedenken we het van te voren, het is altijd een avontuurtje waar we de rest van de vakantie op kunnen teren. En ondanks dat ik in het begin altijd baal, ben ik aan het einde zo trots als een pauw. Zelfs de pijn van het zadel is daar niets bij!

 

Lijkt het je ook wel wat, dat fietsen op een zonnig eiland als Lanzarote? Astrid zocht de beste plekken uit om als fietser te overwinteren. En wil je zelf sterk voor de dag komen voor het geval je ook ineens meegenomen wordt om een berg op te fietsen, ga dan deze winter maar aan het trainen. Rose heeft tips voor je.

 

stoere vrouwen sporten fietskleding

Leoni Storm

Leoni - wereldreiziger, hardloopvrouw, bootcamper en zo nu en dan racefietser. Ze ging voor ons schrijven in een opwelling. Omdat ze wilde weten of ze het kon. Ontnuchterend, humoristisch, realistisch en met een beetje zelfspot. Daar herken je haar bijdrages aan. Maar vanuit haar werk kan ze ook ineens een beetje psychologie toevoegen aan haar verhalen. Oh, en haar kat? Die is te dik.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.