Ik ben de laatste weken veel aan het bakken. Het is bijna kerst en ik wil een lekkere cake voor bij de koffie. Lekker en feestelijk. In een leuke vorm en met een mooie topping.

Ik heb gekozen voor een tulband. Dat is zo’n ronde cake met een gat er in. Ze worden in veel verschillende variaties gebakken. De meest bekende is de tulband gevuld met rozijntjes. Die ga ik niet maken. Ik hoop voor een mooie gemarmerde te gaan. Maar eerst probeerde ik een chocolade-rozen tulband met stukjes chocolade er door én een chocotopping.

Mijn chocolade tulband

Om aan mijn chocolade tulband een goede smaak te geven, heb ik zowel cacao gebruikt als echt chocolade van een reep. Normaal gesproken volg ik het basisrecept voor een cake. Dat is heel simpel 200 gram suiker, 200 gram boter, 200 gram bloem, 4 eieren  en de andere ingrediënten die je gebruikt.

 

Ingrediënten chocolade tulband

200 gram boter (op kamertemperatuur)
200 gram pure chocolade
200 gram suiker
200 gram bloem
4 eieren
2 theelepels bakpoeder
snufje zout
theelepel rozenwater

 

Bereiding chocolade tulband

Verwarm als eerste de oven voor op 180 graden. Dan kan je cake zo snel mogelijk de oven in. Vet je bakvorm in met wat boter.

Smelt de chocolade au bain marie. Dat doe je door een klein pannetje met de chocolade in een grotere pan met water te verwarmen. De hitte is dan indirect en iets zachter en gelijkmatiger voor je chocolade.

Klop de boter in je keukenmachine of mixer zacht, voeg de suiker en zout toe en mengen maar. Eén voor één de eieren toevoegen en mengen met de boter en suiker. Voeg pas een nieuw ei toe als de vorige helemaal is opgenomen.

Als dit een mooie gelijkmatige massa is kun je de rozenwater toevoegen. Zeef de bloem door het mengsel en spatel dit er voorzichtig doorheen. Tot slot voeg je de gesmolten chocolade toe en spatel je deze net als de bloem er voorzichtig doorheen.

 

Beslag klaar, bakken maar

Je beslag is nu klaar. Schenk het in de vorm en strijk het een beetje af zodat het gelijkmatig over de vorm verdeeld is.

Het bakken duurt ongeveer 25 minuten. Ik kijk altijd even naar de kleur, maar bij een chocoladecake is dat lastiger. Als de cake al wat stevig voelt, prik ik er in met een houten prikkertje. Blijft er niets aan plakken? Dan is de cake klaar.

Omdat een kale tulband ook zo saai is, heb ik nog een chocoladereep gesmolten en dit over mijn cake genoten. Als de chocolade nog zacht is kan je er decoratie op plakken. Heel leuk zijn kerst chocolaatjes of zoals ik deed wat kaneel en amandelschaafsel.

 

Lees ook: Rose probeert neusademhaling tijdens het hardlopen als je ziek bent kan het onverstandig zijn te sporten, met deze tips weet je wanneer je weer sporten kunt.

Kou of geen kou, deze vrouwen zwemmen in de IJssel en natuurlijk ons artikel over het effect van kou op je spieren.

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer updates. Op youtube zetten we leuke trainingsfilmpjes en tips. Dus als je ons youtubekanaal volgt krijg je die automatisch binnen.

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.