Recept: de citroentaart van mijn oma

zelf gebakken homemade citroentaart

Vorige week was ik jarig. Een goede reden voor een gezellig etentje bij me thuis. Met een zelf gebakken taartje voor bij de koffie. Ik koos voor de smaak die ik me herinner van mijn kindertijd. Een lekker citroentaartje, met een dunne korst en natuurlijk citroenrasp voor een extra intense smaak. Een beetje geïnspireerd op Zuid Europese taartjes, zoals je ze bij de bakker in Frankrijk ziet.

Het taartje is gemaakt met echte boter, biologische citroenen, slagroom en suiker. Volgens sommige sporters een no-go. Voor mij een bewuste keuze. Als ik iets lekkers ga eten, wil ik iets wat echt lekker is. Met producten die ik ken. En omdat je het zelf bakt, weet je wat je eet. Geen verstopte suikers, geen enorm bewerkte producten. En op die manier genieten zo nu en dan, vind ik reuze gezond. (lees verder onder afbeelding)

Lees ook: recept voor gezonde tartalettes met havermout en vers fruit

 

citroenrasp voor citroentaart

Ingrediënten citroentaart

200 gram bloem
125 gram boter
1/2 theelepel zout
50 ml water (lekker koud)
6 eieren
200 gram basterd suiker
250 ml slagroom
Citroenrasp van 1 citroen
Sap van 3 citroenen
Zak droge bonen voor blindbakken
Bakpapier
Bakvorm van 26 cm

(lees verder onder afbeelding)

taartdeeg

 

Bereiding Citroentaart

We beginnen met het deeg. Dat doe je door de bloem met de in stukjes gesneden boter, zout en water te mengen. Ik heb dat met de keukenmachine gedaan. Door de warmte van de machine wordt het deeg wat zacht. Leg het daarom, in plasticfolie, in de koeling om te rusten. 

In de tussentijd zet je de oven op 200 graden voorverwarmen en bereid je je bakvorm voor. Netjes invetten met boter, zodat je deeg straks niet aanbakt. Dan begin je aan de vulling van de taart. (lees verder onder afbeelding)

Lees ook: mealpreppen met soep van linzen, courgette en tomaat

Vulling citroentaart

Vulling Citroentaart

Doe de eieren, slagroom en suiker in een beslagkom en meng deze door elkaar. Je kan dit met de hand doen of met een machine. Je hoeft het niet luchtig te kloppen, daarom vind ik met de hand wel zo makkelijk. Voeg nu ook de citroenrasp en het sap van de citroenen toe. Zet je vulling even weg zodat je hem later kunt gebruiken.

Inmiddels is je deeg wat steviger doordat het in de koeling lag. Je kan het nu uitrollen tot een plak. Ik gooi altijd even wat bloem op het aanrecht zodat mijn deeg niet blijft plakken. Je rolt je deeg uit tot een ongeveer ronde plak die in je bakvorm past.

Ik heb bewust gekozen voor een vorm met hoge randen en een bodem van 26 centimeter. Bij een hoge vorm kan je de randen van je vorm een beetje rommelig bekleden wat er – een maal gebakken – heel mooi uit ziet. Gebruik je een lage vorm, zoals een boterkoekvorm, dan snijd je het deegoverschot keurig weg.

Lees ook: kokoskoekjes met vanille, vijgen, Franse kwark en blauwe bessen

Blind bakken

Je gaat blind bakken. Dat is een methode waarbij je de bodem eerst licht bakt met een gewicht erop. Dit gewicht zorgt ervoor dat je bodem niet te veel omhoog komt en dat het deeg op de zijkant van je vorm niet instort. Dit blindbakken doe je door bakpapier in je met deeg beklede vorm te leggen en hier bonen op te leggen. Deze bonen gaan mee de oven in. Ik heb een pot met bonen staan die ik hiervoor gebruik. Want nadat ze mee de oven in zijn geweest kan je ze niet meer koken maar wel hergebruiken voor een volgende keer.

Lees ook: chocolade dromen van Rhodé

Taart in de oven

Zet je vorm in de oven. Na 15 minuten haal je de bonen en het bakpapier er af en gaat je vorm nog een minuut of 5 terug in de oven. Hierna zet je het weg om even af te koelen.

De temperatuur van de oven zet je op 160 graden. En als je bodem koel is, giet je de vulling er in. De complete taart mag nu een uur in de oven. Het kan zijn dat je taart iets langer nodig heeft om gaar te worden. Dit controleer je door voorzichtig op het midden van de taart te drukken. Die mag een beetje meeveren.

Vlak voor het serveren bestrooi je de taart met poedersuiker. Dit gaat het mooist als je het zeeft. En als je nog wat rasp over hebt, kan deze voor de sier nog extra over je taart strooien.

Geniet er van!

-x- Rose

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor sportieve vrouwen wat matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is sport zoveel meer, dat ze besloot haar eigen magazine te beginnen. Online met de naam Stoere Vrouwen Sporten. Rose fietst, rent en traint momenteel voor de 100 meter sprint.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.