Mealpreppen met soep van linzen, courgette en tomaat

groenten in een pan voor recept voor voedzame maaltijdsoep

Een heerlijke vegan soep met courgette, tomaat en linzen. Boordevol eiwitten die goed voor je herstel na training zijn. En door een grote pan te koken, heb je er volgende week ook nog wat aan. Dit is één van de favoriete recepten van Rose.

Met ouders die op een berg in Frankrijk wonen en in de winter wel eens ingesneeuwd raken, met hun buren die lekkere courgettes en pompoenen uit eigen tuin meebrengen als ze op bezoek komen en met mijn drukke leven als sporter en eigenaar van Stoere Vrouwen Sporten ga ik anders met eten om. Ik sta de hele week al soepen te koken. Elke dag een andere. In grote pannen. Zodat ik lekker veel heb.

 

Hulp bij gezonde voeding

Gezond leven met lekker veel bewegen en mooie voeding staat bij heel veel mensen op het lijstje van dingen die ze toch echt eens moeten doen. Veel proberen het ook, maar in de praktijk blijkt het lastiger dan gedacht. Want als je na je drukke dag en uur in de file ook nog eens moet koken om daarna je sportkloffie aan te trekken en te gaan trainen, merk je na een tijdje dat dat je best zwaar kan vallen.
Ik merk dat ik heel goed gezond kan leven als ik vrij heb. Dan sta ik op, lees de krant, ga wat sporten, doe een wasje, spreek af met een vriendin, ga uitgebreid koken, geniet van mijn maaltijd en ga ik op tijd naar bed. Maar heb ik een aantal volle dagen? Dan eindig ik mijn dag al gauw in de horeca. Puur omdat ik dan niet de puf meer heb ook nog eens te koken.

 

Mealpreppen zoals het al generaties lang gedaan wordt 

Soep is voor mij de manier om er voor te zorgen dat ik ook op die dagen gezond kan eten. Ik kook het nu in grote pannen en bewaar het in porties in de vriezer. Wat ik doe en wat moeders over de hele wereld al generatie op generatie doen, is hetzelfde als het mealpreppen wat je fitnessmeiden momenteel veel ziet doen. Je eten vooraf bereiden zodat je op de dag waarop je het nodig hebt over kant en klare gezonde voeding beschikt.

Mijn moeder en haar buren doen het ook. De heerlijke groenten en producten van de zomer met al hun voedingsmiddelen op zo’n manier bereiden dat ze er in de winter nog iets aan hebben.

 

Voedzame en eiwitrijke soep met courgette, linzen en tomaat

Superlekker, superhandig en een stuk gezonder dan alle kant en klare producten of restaurantopties die ik maar bedenken kan. Zoals mijn soep met tomaat, linzen en courgette. De bereiding is simpel. Je hebt nodig:

3 uien
4 rijpe tomaten
1 grote courgette
1 rode puntpaprika
Rode linzen, ongeveer twee koffiekopjes
Bouillon, ik gebruik groente bouillon in poedervorm

Djinten
Koriander
Foenegriek
Olijfolie
Rood pepertje (optioneel)
Knoflook
Kurkuma

Grote pan
Blender

… en vergeet je pollepel niet hè?

 

Bereiding gezonde voedzame maaltijdsoep

Je begint door de ui in stukjes te snijden. Kleine blokjes of ringen. Het is om het even. Ik doe meestal ringen omdat ik het makkelijker vind en het er leuk uit ziet in mijn pan. Een beetje olijfolie in de pan. De ui op een laag vuur laten fruiten. Niet bakken, dan wordt het bitter. Als je fruit, gebruik je een laag vuur en blijf je roeren. De ui gaat glanzen en wordt langzaam een beetje bruinig. Dit is caroteen wat vrijkomt en wat een natuurlijk zoete smaak geeft.

 

Het is even multitasken

Terwijl je roert, snijd je ook de andere groenten in grote stukken. Je kan nu alles bij de ui in de pan doen en het vuur mag wat hoger. Het vocht wat in de groente zit, vooral dat uit de tomaten, komt nu vrij. Ik laat het altijd even op hoog vuur staan terwijl ik het roer. Dan doe ik er een beker koud water bij en voeg mijn kruiden en bouillonblokje toe.
Deze kruiden doe ik op gevoel, ongeveer een theelepel.

 

Als laatste de linzen toevoegen

Ik kijk even of er genoeg vocht is om ze in te koken en gooi er voor de zekerheid nog een kopje bij. Het teveel aan vocht kan je altijd wegkomen namelijk. Vanaf hier is het werk wel gedaan. De soep hoeft alleen nog maar op het vuur te staan zodat alles gaart. Eenmaal gaar hoeft de soep alleen nog maar in de blender. Dan eet ik zelf een portie en verbaas me keer op keer weer over het feit dat deze soep echt vult. De rest doe ik in bakjes in de vriezer. Lekker voor volgende week.

Serveer met een beetje olijfolie en  stuk mooi brood on the side. Geniet!

 

-xox- Rose

Meer lekkere recepten? Ik zou gaan voor onze Mexicaanse soep, die is heerlijk voor als je terug komt van training. Een andere aanrader met een wat minder voor de hand liggende combinatie is de wortel linzen soep. En lekkere winterse zoetigheid maak je met het recept voor Perencake met hele peren.

In onze Facebook receptengroep delen we onze inspiratie voor lekker eten. Met allemaal sportende vrouwen die gewoonweg weten dat je van sporten honger krijgt.

 

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor sportieve vrouwen wat matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is sport zoveel meer, dat ze besloot haar eigen magazine te beginnen. Online met de naam Stoere Vrouwen Sporten.
Rose fietst, rent en traint momenteel voor de 100 meter sprint.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.