Recept: gezonde tartalettes met havermout en vers fruit

suikervrije tartalettes met vers fruit op houten plank

Ken je dat? Op weg naar huis na je training kan je alleen nog maar aan lekker eten denken. Of anders de ochtend na legday, je lijf schreeuwt om eten. Al voor je wakker bent. Met deze gezonde tartalettes met havermout en vers fruit los je dat zo op. Geniet!

Ik geniet onwijs van mooi voedsel. Van nature eet ik al dat wat we eigenlijk zouden moeten eten. Mooie verse groenten, voldoende fruit, zelfgemaakte pastasauzen, voedende soepen en zelden vlees. Geen fabriekseten met ingrediënten die ik niet kan uitspreken en waarvan ik niet weet wat ze doen. De maandelijkse chocoladereep is mijn uitzondering, die is niet aan de boom komen groeien natuurlijk. En ja, natuurlijk het stukje appeltaart wat ik na het mountainbiken op een wintermiddag graag eet.

Soms wil ik natuurlijk wel iets feestelijks. Een soort van taartje of een superlekker nagerecht. Of dan heb ik bedehonger en wil ik niet een saaie boterham of ene bakje yoghurt met fruit. Ik merk dat ik dan liever niet iets van de bakker of de supermarkt heb. Niet omdat ik bang ben om dik te worden, maar omdat het me minder vreugde geeft dan iets wat ik zelf heb gemaakt. Dus ga ik – niet perse de grootste keukenprinses, maar wel een liefhebber van lekker eten – zelf bakken. Zoals vandaag deze kleine vruchtentaartjes met een havermoutbodem en hangop.

 

Ingrediënten voor gezonde tartalettes

Havermout – 100 gram
Honing – 1 flinke eetlepel
Kokosolie (of boter) – 2 flinke eetlepels
Kaneel – halve eetlepel
Zout – snufje
Citroen
Volle yoghurt
Kokos
Fruit – van het seizoen of diepvries

 

Bereiding gezonde havermout tartalettes met vers fruit

Begin met de hangop, want deze heeft de meeste tijd nodig. Pak een kom of vergiet en leg daar een theedoek in. Een theedoek zonder gaatjes, anders loopt je yoghurt er uit. Giet de yoghurt in de doek. Doe er wat sap van de citroen bij en meng dit voorzichtig met de yoghurt.

Heb je een mooie haak? Bindt dan de theedoek dicht met een touwtje en hang het geheel op zodat het vocht uit de yoghurt kan lekken. Heb je geen haak, dan kan je de dichtgebonden theedoek in een vergiet laten liggen. Boven een pan of de wasbak.

 

Havermout bodem

Het maakt niet uit of je te veel yoghurt gebruikt. De hangop is de volgende dag ook heerlijk bij het ontbijt met een banaantje erdoor. Het is een soort zachte, volle kwark.

De bodem maak je door de havermout, honing, kokosolie, kaneel en zout te mengen in een kom. Omdat kokosolie zacht wordt door de warmte van je handen zet je de kom even in de ijskast zodat je havermoutdeeg wat kan opstijven. Ongeveer 20 minuten is voldoende.

Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.

 

Taartvormpjes

Pak je vormpjes en het deeg. Vet de vormpjes in met wat boter of kokosolie. Pak wat deeg en druk dit in het vormpje. Niet te veel, maar ook niet te weinig. Zorg dat het vormpje goed bedekt is. Zowel de bodem als de zijkanten, zodat het deeg een bakje vormt waar je je hangop in kunt doen.

Bak de vormpjes zo’n 10 a 15 minuten. Laat ze afkoelen zodat je ze uit de vormpjes kunt halen. Gebruik je zoals ik harde vormpjes? Dan kan je de bodem er in laten. Zo’n vormpje staat mooi decoratief. (lees verder onder afbeelding)

tartalette bodem van havermout

 

Lekker fruit

Vul het bakje met hangop en top het af met fruit. Ter decoratie en smaak kan je er wat kokosrasp over heen strooien.

Als je kijkt naar de ingrediënten zie je dat je een heel gezond taartje hebt. Een beetje gezoet met honing, op smaak gebracht met citroen en kaneel. Verder zijn het mooie koolhydraten en eiwitten. Reuzelekker na het sporten of bij het ontbijt in het weekend.

Ik ga nu op zoek naar kleinere vormpjes, zodat ik een soort petit fourtjes kan maken die net zo lekker zijn.

Natuurlijk hebben we veel meer lekker recepten. Kijk vooral eens naar de volgende:
De gezonde taart van Sanne
De Groene vitamine bom van Joyce
Een killersmoothie voor na het sporten

Vergeet ons niet te volgen op InstagramFacebook en YouTube voor leuke workoutvideos en vlogs. En natuurlijk onze Stoere Vrouwen Sporten Facebookgroep waar we elkaar motiveren, inspireren en onze eigen updates delen.

tartalettes met bramen, blauwe bessen en havermoutbodem op houten plank

 

 

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor sportieve vrouwen wat matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is sport zoveel meer, dat ze besloot haar eigen magazine te beginnen. Online met de naam Stoere Vrouwen Sporten. Rose fietst, rent en traint momenteel voor de 100 meter sprint.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.