Recept: Volkoren Turkse Pide met lamsvlees

Turkse pide van volkorendeeg met een fles Bally Malou van La Food Deventer

Op een warme zomerse dag in het weekend vind ik niets zo lekker als Turkse pide met Ayran. Dat is van dat platte brood met omgevouwen randjes. Gevuld met een vulling van tomaat en vlees. Ayran is een soort Turkse karnemelk, maar dan met zout. Werkt enorm verkoelend. Vandaar dat ik het drink op een warme dag.

Die Turkse pide is wel een dingetje voor me. Ik ben er zo dol op, dat ik het graag vaak eet. Maar helaas is het niet altijd overal te verkrijgen. Misschien omdat er wel meer mensen zijn die het zo graag eten. Of omdat het bij de Turkse zaakjes waar ik kom niet vaak gemaakt wordt.

>>Deze soep van linzen, courgette en tomaat

Reden genoeg voor me om het zelf een keer te proberen. Deze week maakte ik Turks geïnspireerde volkoren pide met lamsgehakt. En ik heb er meteen lekker veel gemaakt. Die komen wel op namelijk. Gesneden doen pides het tijdens een etentje goed als fingerfood.

En je kan ze goed bewaren door ze in te vriezen. Even ontdooien en opwarmen in de oven, dan ze zijn superlekker.

 

Nodig voor Volkoren Turkse Pide

250 gram volkorenmeel
2 el olijfolie
2 tl gist
1 tl zout
180 ml water
snufje suiker
300 gr lamsgehakt
blikje tomatenpuree (ook lekker als je 1 el tomatenpuree en 1 el paprikapuree gebruikt)
1 flinke ui in blokjes gesneden
2 teentjes knofloof fijn gehakt
1 eetlepel djinten licht geroosterd en gemalen
verse platte peterselie fijn gehakt
1 ei

 

Volkoren deeg voor Turkse pide

 

Bereiding Turkse Pide recept met volkoren meel

Je begint met het deeg. Meng het meel, de olie, gist, zout, water en suiker en kneed tot een deeg. Draai er een mooie bol van. En leg het weg om te rijzen. Een halfuurtje is al genoeg. Heb je mooi de tijd om met de vulling aan de slag te gaan.

Tip: Omdat het rijzen goed gaat in een warme, vochtige ruimte zet ik het altijd in een aardewerk pot met deksel in de oven. Je kan hiervoor ook een gietijzeren pan gebruiken. Staat de oven op 40 graden, dan is het niet te heet.

Zet je oven op 180 graden voorverwarmen.

Voor de vulling zet je een pan op halfhoog vuur. Hier doe je de olie en de in blokjes gesneden uien en knoflook in. Blijf roeren terwijl je uien glazig worden en zo’n 3 minuten op het vuur staan.

Voeg de tomatenpuree en djinten toe. Zet het vuur lager en even roeren. Voeg na een minuut het gehakt toe en rul dit los. Pan van het vuur en de peterselie toevoegen. Door je gehakt mengen en klaar is de vulling.

Vulling voor zelfgemaakte Turkse pide

Pak het deeg. Bestrooi je aanrecht met wat bloem en snijd je deeg in vier gelijke stukken. Rol de stukken uit tot een mooie ovale vorm. De dunner, de lekkerder. Smeer de vulling er op, maar houd aan de zijkanten een cm rondom vrij. Vouw nu de randen om. Bestrijken met ei en in de oven voor 15 minuten.

randen volkoren pide bestrijken met eigeel

Een pide is lekker als broodje, maar ook in stukken gesneden als snack, bij een salade of soep. Ik eet het met knoflooksaus of met de tomaten Relish van Ballymaloe. Ik ben hel benieuwd naar jullie Pide en waar jij hem mee eet. Laat je me een foto zien in onze Stoere Vrouwen Koken Facebookgroep? 

>>Recept: vegetarische bonensoep voor in de zomer

-xox- Rose

Pizzafiets – de fiets pizzasnijder

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor sportieve vrouwen wat matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is sport zoveel meer, dat ze besloot haar eigen magazine te beginnen. Online met de naam Stoere Vrouwen Sporten. Rose fietst, rent en traint momenteel voor de 100 meter sprint.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.