Topsport vraagt om karaktereigenschappen en een houding die cultureel gezien niet wordt gewaardeerd in vrouwen. Dit maakt het soms moeilijk om als vrouw je volle potentie te bereiken. We zitten onszelf in de weg met ideeën en idealen over vrouw-zijn.

Deze ongeschreven regels zijn zo nauw met onze identiteit verweven, dat het onmogelijk wordt het aandeel van natuur en cultuur te onderscheiden. Meisjes worden van jongs af aan verondersteld zachtaardig, verzorgend en bescheiden te zijn. Gedrevenheid en fanatisme worden niet als sierende eigenschappen beschouwd voor een vrouw.

 

Mindset

Maar als je de beste wilt worden in je sport moet je bereid zijn alles op alles te zetten. Dit betekent vaak dat mooi, leuk, lief en vriendelijk zijn even geen prioriteit kan hebben.      Elke topsporter weet dat je een bepaalde mindset nodig hebt om optimaal te presteren tijdens een wedstrijd. Iedereen heeft zo zijn maniertjes om deze staat van zijn te bereiken, de een zet muziek op of zondert zich af, de ander laat zich leiden door de peptalk van een coach.

Alle training en voorbereiding kunnen je niet redden als je niet in ‘de flow’ komt. Winnen zit namelijk in je kop. Je laat alle gedachtes even varen, wordt een met de sport en bent je niet meer bewust van jezelf als persoon, zo volledig ga je op in het moment. Vooral dit laatste is voor vrouwen heel waardevol. Jezelf laten gaan, zonder na te denken over hoe je eruit ziet en of je je wel ‘ladylike’ gedraagt.

 

Doel van Sport

Dat is een bevrijding die ik hoop ook in de rest van mijn leven tot stand te brengen. Avontuurlijk leven, sporten, spelen en dansen zijn een goede plek om te beginnen. Ze geven me namelijk iets wat ik het “fuck it” gevoel noem, een gevoel dat bij mij vaak het beste naar boven brengt.

Prestatie is voor mij niet het doel van sport, het is een middel naar mijn echte doel; leven zonder arbitraire remmingen, genieten van de ups, downs en merry-go-rounds, en jezelf af en toe durven verliezen. Vrouwen hebben misschien net een extra duwtje nodig om de cultureel gedicteerde drempel over te komen en te sporten als een topsporter: zonder gene.

Zo trek ik bijvoorbeeld als ik een avondje ga dansen expres iets simpels en comfortabels aan. Dan zet ik voor mijzelf vast de toon; vanavond heb ik niks hoog te houden, geen make-up die uit kan lopen, of mooi shirtje waar geen zweet op mag, “fuck it”; vanavond ga ik dansen!

Lees hier de eerste bijdrage van Sigal en vergeet niet te reageren op haar blog. Het is een bijdrage voor onze schrijfwedstrijd en jouw mening telt voor ons. Dus plaats je reactie hieronder of op onze Facebookpagina. Dan nemen we het mee in ons jury oordeel.

Monique Rotteveel Activewear – Palm Leaves – yogatop sportbikini

2 Comments
 1. Goed stuk, stoere chick.
  Jaren geleden in peniche portugal voor het eerst samen in het water, heel tof om te zien wat je allemaal bereikt hebt.
  Een echte stoere sportvrouw die surft op top niveau en nog kan schrijven ook!
  Ik lees graag meer!

 2. Goed stuk! Stoere chick!
  Jaren geleden in peniche in portugal voor het eerst samen in het water.
  Heel mooi om te zien wat je allemaal hebt bereikt.
  Top surfer op hoog niveau en nog kunnen schrijven ook.

  Ik lees graag meer!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.