Vrouw met rugzak voor tijdens lange wandeling

Met de lente komt voor ons ook weer de tijd waarin we buiten leven, actief zijn, avonturen ondernemen en onze horizon verbreden. We gaan wandelen en dit nemen we mee in onze rugtas.

Het kan verkeren. Waar wandelen ons eerst een supersuffe bezigheid leek, vinden we het nu wel een leuk idee om in het najaar een lange wandeling te plannen. Misschien wel een meerdaagse tocht of een lange route waar we elk weekend een etappe van lopen. Maar daar moeten we dan wel voor trainen. Want wandelen is een inspanning waar onze lichamen onvoldoende aan gewend zijn. Om onnodige pijntjes door overbelasting te voorkomen zullen we daarom dit voorjaar al moeten beginnen. Tijd om eens een blik op de wereld die wandelen heet te werpen. Want wat neem je mee tijdens een wandeling? Hoeveel heb je nodig? En moeten we nu naast wandelschoenen ook een backpack kopen?

 

Wat neem je mee als je gaat wandelen

Het is geen verkeerd idee om een rugtas te kopen, want als je gaat wandelen neem je toch nog best wat mee. In het geval van Rose natuurlijk haar camera. En voor ons beide wat te eten en flesjes met water.

Hoewel we al lang hebben besloten mooi weer wandelaars te worden, is het altijd een goed idee om iets van kleding mee te nemen. Je weet nooit wat het weer doet of hoe laat je thuiskomt. Natuurlijk is een hele garderobe onnodig en pas je je bepakking aan aan het seizoen. In het voor- en najaar is een regenjasje verstandig en in de winter misschien ook iets warmers. Maar dat allemaal is voor ons niet nodig. Wij richten ons op de zon dit jaar. Een sjaal die je om je schouders kan gooien als je ’s avonds naar huis gaat is dan al snel voldoende.

 

Bescherm jezelf

Met zonnig weer krijg je te maken met hele andere uitdagingen. Zo is er natuurlijk de zon en zijn er teken. Twee zaken om je tegen te beschermen. Zorg dat je voordat je de deur uit gaat al zonnebrand hebt gesmeerd en blijf dit gedurende de dag ook doen. Kies voor je gezicht een crème met een hoge factor. Liever iets te bleek dan verbrand. En helemaal met de tere huid van je gezicht. Wist je dat huidveroudering vooral door de zon komt?

Teken zie je de laatste jaren steeds eerder in het seizoen en beten komen zodoende meer voor. Deze kleine enge beestjes die je niet alleen bijten maar ook een tijdje blijven zitten om zich te voeden met jouw bloed. En als dat niet genoeg is, kunnen ze je ook nog besmetten met de borrelia bacterie waar je die vervelende ziekte van Lyme aan over kunt houden.

Je doet er goed aan je huid zoveel mogelijk te bedekken of Anti-teek spray te gebruiken. Vergeet ook niet jezelf te controleren. Zie je een teek, verwijder deze dan met een tekenkaartje of tekentang die je keurig bij je hebt in je rugtas.

Onmisbaar is ook een rolletje sporttape, wij gebruiken dat als we een blaar hebben. Je kunt dan gewoon door zonder dat je de huid helemaal kapot maakt of de hele tijd pijn voelt. Dat werkt in schaatsschoenen, hardloopschoenen en fietsschoenen, dus in een wandelschoen doet dat vast ook de truc.

 

Voed je actieve lichaam

Hoewel het heerlijk is om voor de lunch in een dorpje pauze te houden, kun je er niet van uit gaan dat die lunch er op tijd is. Ofwel, neem altijd wat te eten mee zodat je onderweg geen last van honger krijgt. Als je te weinig eet verlies je energie en kan zo’n wandeling onnodig zwaar worden.  Bij eten hoort ook drinken. Een mooie fles is geen overbodige luxe. Doe daar lekker water in en vul hem tijdens de wandeling daar waar je kan bij.

Ook op warme dagen is een kopje thee heel lekker, wij hebben een superleuke mini thermos bij de Hema ontdekt. Zo groot als een waterflesje met precies een kopje thee.

Tot slot doe je er goed aan een beetje gedroogd fruit of wat noten en zaden mee te nemen. Altijd handig als tussendoortje. Vooral gezouten nootjes doen het goed op een warme wandeldag.

Jonge vrouw kijkt naar uitzicht over een haventje met rugtas op tijdens wandeling

Wat voor tas neem je mee als je gaat wandelen

Het is wel duidelijk: je neemt meer mee dan je in de eerste instantie zo zou bedenken. Het is daarom zaak een fijne tas mee te nemen. Let hierbij op de grootte en of hij lekker zit. Rose gebruikt een simpele tas van de Decathlon. Die is lekker licht en zit haar fijn. Zelf heb ik een speciale tas die niet direct op mijn rug zit. Dat voorkomt een zweetrug, maar zit ook lekkerder vind ik.

Let bij de keuze van je tas op de tocht die je gaat maken. Een te grote of te kleine tas zorgt alleen maar voor gedoe. Misschien wandel je alleen in Nederland en is een simpele tas voldoende. Maar zoek je ruiger terrein op, dan is een tas met extra bandjes die om je middel kunnen een betere keuze. Niet alleen blijf dat beter zitten, ook verdeel je het gewicht beter.

 

Wat nemen wij mee tijdens onze wandeling

– GPS device (telefoon en onze Wahoo)
– Camera
– Extra kleding
– Zonnebril
– Zonnebrand
– Tekenkaart
– Pinpas
– Treinkaart
– Eten en drinken
– Vochtig toiletpapier in een ziplockje
– Kleingeld

Liefs, Astrid

 

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Wist je trouwens dat je het SVS platform heel gemakkelijk kunt supporten? Dat doe je door via onze site te kopen bij onze partners. Dan krijgen wij namelijk een kleine vergoeding.  Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.
Astrid

SVS is voor Astrid de kans om over de dingen die zij belangrijk vindt te vertellen. De sportieve computer nerd ervaart de natuur als haar thuishaven, haar rustpunt. Fietsend door Kenia, zwemmend in een Fjord in Noorwegen. Maar ze staat met haar werk in de IT ook midden in de moderne wereld. Midden in de drukte van deze tijd, het luide roepen van mensen op social media en het uitputten van de aarde door de mens, probeert Astrid haar weg te vinden. Balans te bewaren en kleine manieren te ontdekken om zo mooi mogelijk te leven. Schrijven voor onze site doet ze niet vaak, maar zodra ze het doet is het altijd raak

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.