vrouw klimt op rotsen

Je ziet ze vast wel eens, van die oneindig gave foto’s van mensen die klimmen. Misschien ben je wel eens in een klimhal geweest. Of zou je het eigenlijk wel eens willen doen. Onze Leine klimt zodra ze maar kan en wil je er graag over vertellen.

Klimmen is een van de eerste sporten die ik deed waar ik me echt helemaal in kon verliezen. Toen ik begon met klimmen dacht ik gelijk: dit is het. Klimmen lijkt misschien niet voor iedereen weggelegd. Als je bijvoorbeeld angst voor hoogtes hebt, is klimmen dan eigenlijk wel leuk? Maar het is voor meer mensen geschikt en een stuk toegankelijker dan je misschien in eerste instantie zou denken.

 

Klimmen kan ook zonder gespierd bovenlijf

Als je filmpjes ziet van klimmers zijn dat vaak een beetje hippie-achtige types met een enorm gespierd bovenlijf en dunne beentjes. Hoewel dit lichaamstype zeker (veel) voorkomt bij de topsporters, voldoen de recreatieklimmers helemaal niet per se aan dit stereotype en dat is ook zeker geen voorwaarde om te kunnen klimmen.

>>4 tips voor een actieve wandelzomer

Eigenlijk kan iedereen leren klimmen. Als je op zoek bent naar iets nieuws en weer eens wat anders wilt proberen wat je ook nog buiten kunt doen, dan is klimmen zeker een leuke sport. Ook als je moeite hebt met hoogtes kun je leren klimmen. Er zijn allerlei manieren om om te gaan met angst voor hoogtes en je kunt met hele kleine stapjes steeds een beetje verder komen.

 

Verschillende soorten klimsport

Er zijn verschillende disciplines binnen het klimmen. Er is sportklimmen, dat is met touwen aan wat hogere muren of buiten aan rotswanden. Dan is er nog boulderen, dat is op lagere wanden met dikke matten eronder zonder touw of buiten op rotsblokken. En als laatste is er speedklimmen, dan moet je zo snel mogelijk een wand op.

>>Beginnen met touwklimmen

In Nederland vindt bijna al het klimmen binnen plaats, al zijn er wel een aantal buitenwanden. Hier in de Lage Landen zijn uiteraard geen bergen of rotsblokken te vinden dus wij moeten het doen met kunstwanden, die zo goed mogelijk de klimmuren buiten proberen na te bootsen.

 

vrouw klimt in klimhal

Klimmen is focus

Klimmen is voor mij een van de mooiste sporten die er is. Niet alleen word je er sterker van, zeker qua grip in je handen, maar ook aan je core, oftewel je lichaamsspanning, wordt goed gewerkt tijdens het klimmen. Maar klimmen is vooral zo bijzonder omdat het een van de weinige sporten is waarbij ik mijn hoofd volledig leeg krijg. Zonder zorgen, stress of andere afleidingen. Ik moet me echt focussen op de bewegingen; het is een soort langzame dans op de muur. Alleen ik en de route die ik moet bedwingen.

 

En klimmen is net puzzelen

Klimmen vraagt om een bepaalde lenigheid en kracht, maar vooral ook om doorzettingsvermogen die anders is dan in een duursport. Er zit namelijk een beetje een puzzelelement in klimmen. Als het op de ene manier niet lukt, dan misschien wel op een andere manier of na nog een keer proberen? Verder is het iets wat je alleen doet, maar ook heel erg samen. Door te kijken naar elkaar leer je, je moedigt elkaar aan en probeert samen de puzzel die klimroute of boulder heet op te lossen.

>>Cassis het sportieve paradijs aan de Middenlandse zee

Soms vinden mensen het een beetje spannend, zo hoog in de lucht aan van die kleine greepjes… Je moet op zo veel dingen vertrouwen. Maar als je het eenmaal een paar keer hebt gedaan, krijg je steeds meer vertrouwen en word je steeds zekerder en sterker. Dan kun je steeds meer genieten van die mooie bewegingen op het verticale vlak.

 

Klimmen met het hele gezin!

Mijn kinderen doen ook aan klimmen. Het is een sport die ook heel erg geschikt is voor kinderen. Vooral voor kinderen die moeite hebben met teamsporten of contactsporten is het een mooie manier om binnen je eigen grenzen en kader toch samen te sporten. En als je geen zin hebt om samen te zijn, trek je jezelf net zo makkelijk terug en klim je zelf op eigen tempo en niveau een paar mooie boulders. Wat wij ook heel erg leuk vinden is dat we met het hele gezin tegelijk samen kunnen klimmen; het is echt de ultieme familiesport. In het weekend boulderen of klimmen we samen in de hal en in de vakanties klimmen en klauteren we buiten op de rotsen.

Denk je nu, misschien moet ik dat klimmen ook maar eens een kans geven? Ik zeg doen! Zoek een goede klim- of boulderhal in de buurt of ga eens mee met vrienden die klimmen en probeer het eens uit.

Van klimmen word je sterker. Zowel lichamelijk als geestelijk, maar het is vooral ontzettend mooi, uitdagend en leuk. Ik kan het dus echt aanraden voor iedereen die iets zoekt wat geschikt is om als gezin te doen of die eens wat anders wil proberen ❤️

Kus Leine

Hardloopshirt unplug and run

 

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Wist je trouwens dat je het SVS platform heel gemakkelijk kunt supporten. Dat doe je door via onze site te kopen bij onze partners. Dan krijgen wij namelijk een kleine vergoeding. Dat geldt bijvoorbeeld voor de linkjes naar de Body & Fit shopFuturumshopWiggle en Decathlon.  Maar bijvoorbeeld ook voor Bol.comDille & Kamille,  Holland & BarrettfonQ en CoolBlue. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.
Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.