Betaalbaar sporten

Sporten en lekker bewegen is voor iedereen goed, maar helaas is het niet voor iedereen even bereikbaar. Sportclubs en sportkleren zijn duur en zelfs als je low budget gaat, ben je nog best veel geld kwijt aan je nieuwe gezonde hobby. Maar met een beetje kennis, begrip van je sport en de juiste adresjes kan je toch betaalbaar sporten en wie wil dat nu niet?

 

Tintelende voeten

“Ik heb nieuwe fietsschoenen gekocht en nu heb ik steeds tintelende voeten, hoe komt dat?” vroeg een vriendinnetje vandaag. Zelf verkoopt ze hardloopschoenen en is ze sprinter op de baan. Sindskort fietst ze ook en rijdt een paar keer per week een rondje in het bos. Daarvoor draagt ze een oude helm van Rose en een fietsjasje van Jeanine. De rest van haar kleding vroeg je vor haar verjaardag, want ze is ook student en kan ze zich nog niet de mooiste en duurste sportspulletjes veroorloven. Een herkenbare situatie. Toen Rose ging fietsen deed ze dat op de oude fiets van een vriendin. Het frame was iets te groot en haar geleende fietsschoenen waren iets te klein. Pas toen ze de smaak te pakken kreeg ging ze geld uitgeven aan goed materiaal. En zelfs toen deed ze alles om sporten betaalbaar te houden. Haar eerste hardloopschoenen kostten maar 60 euro. Inmiddels staat haar hele kast vol met de beste en duurste modellen.
Jeanine begon met fietsen op haar marktplaatsfiets, hier reed ze een zomer op rond voordat ze voor een echte ging.

Hardlopen

Als je begint met een sport heb je helemaal niet het allerbeste materiaal nodig, je hoeft niet heel rijk te zijn om te kunnen fietsen of hardlopen. Je hoeft alleen maar verstandig in te kopen. En om dat te doen moet je eerste de ‘regels’ van je sport kennen.
Allereerst hardlopen, als beginner moet je je vooral bezighouden met de juiste schoen. En als vrouw komt daar nog een sport bh bovenop. De rest van je kleding doet er nog niet zoveel toe, want hoewel een mooi shirtje en fel gekleurd broekje leuk zijn, voegen ze nog niet zoveel toe aan je sport plezier. Schoenen en een bh daarentegen wel. Daarom gaan wij voor schoenen naar een specialist en kiezen we voor het model wat het beste zit. En hoewel we geen geld besparen op de aankoop van schoenen, letten we wel op aanbiedingen. De meeste winkels hebben nog wel een model van vorig jaar staan en als je niet zoveel geld hebt is dat een goede optie. De stappen voor een hardloopschoen zijn dus:

 • kies de schoen die bij je lichaam past
 • kies de prijs die bij je past
 • kies het beste kleurtje

En soms heb je mazzel en eindig je met het leukste schoentje voor een hele mooie prijs. Rose had dat met haar tweede schoenen. Dat waren hele mooie Asics met mint groen en roze. Pak je dit een beetje goed aan, dan kan je al betaalbaar sporten voor 160 euro, je hebt dan goede schoenen en een werkende bh.

Beginnen met fietsen

Fiets je nog maar net of denk je eraan dit te gaan doen? Dan zie je waarschijnlijk overal van die mooie nieuwe fietsen, van carbon, met hoge velgen, mooie kleurtjes en gave letters. In de winkel komt de schok, zo’n fiets kost al gauw een paar duizend euro…. maar dat heb je niet! Geen zorgen, ook voor beginnende fietsers zijn er dingen waar je niet meteen heel veel geld aan uit hoeft te geven en de fiets is precies zo’n ding. Veel fietsers beginnen op een oude fiets of budget model en daar is niets mis mee. Al zijn er ene aantal dingen waar je nooit op moet besparen. Voor de fiets is de regel dat je op alles wat jou met je fiets verbindt niet moet bezuinigen. Dat is dus je fietsbroek, je zadel en je schoenen. De rest komt allemaal wel. Je kan echt ook beginnen in een shirtje van de HM of gewoon in je hardloopshirt. Duizenden fietsers hebben dat zo gedaan en duizenden zullen er nog volgen.
Wij schreven al een stukje over fietsbroeken, ook over het kiezen van je zadel en zelfs over het insmeren van je muts. En daar hebben we niet veel meer aan toe te voegen, maar over de schoenen kunnen we nog wel het één en ander vertellen.
Bij fietsschoenen betaal je vooral voor de hardheid van de zool. Is je zool niet stevig genoeg? Dan krijg je slapende voeten doordat je pedaal op de zenuw van je voet drukt…. heel irritant!
Verder moeten fietsschoenen ruim zitten. Als je ze past moeten het voelen alsof je tenen nog een dansje kunnen maken. Tijdens het fietsen zwellen je voeten op en bij een te krappe schoen gaan je tenen tintelen en na een tijdje zelfs pijn doen.
Omdat je bij het fietsen ook een helm draagt ben je – zelfs als je op de knip let – al gauw meer dan 200 euro kwijt. Een beetje schoen kost wel 130 euro, een helm zeker 60 en een goede broek kan je al vinden voor 60 euro. Die van het merk Gonso zijn betaalbaar en hebben een goede zeem.

Een paar hardloopschoenen gaat zeker een jaar mee en fietsschoenen ook. Heb je je basisuitrusting eenmaal op orde? Dan kan je altijd nog een keer een leuk shirtje of jasje kopen. Die dingen gaan – als je ze goed wast – veel langer mee en je draagt ze ook niet dagelijks. Wij vinden het heel leuk om onze sportuitrusting stukje bij beetje uit te breiden.

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

3 Comments
 1. Bij mij is marktplaats mijn ‘grote vriend’ geweest toen ik begon met fietsen.
  mijn eerste fiets kocht ik 2de hands. Kleding, schoenen en helm shopte ik op marktplaats.
  Sommige zullen denken, bah…daar heeft een ander in zitten zweten.
  Maar als je de kleding ff een keer wast op 60 graden, dan zijn alle ‘beestjes’ wel dood hoor.
  Schoenen legde ik even een vers zooltje in en de helm beplakte ik met nieuwe kussentjes, zo begon ik toch echt voor een leuk prijsje met fietsen.

  Intussen een nieuwe fiets aageschaft en ook al weer nieuwe shirtjes, maar om te beginnen nwerkte dit voor mij perfect!

 2. Heel goed dat jullie ook ijveren voor een goede sportbeha! Als ik sommige vrouwen zie lopen krijg ik al spontaan pijn!

  Ik heb ook beetje bij beetje mijn stash uitgebreid. In het begin liep ik niet zo heel veel en waren er soms weken dat ik niet liep, maar de laatste 8 maand loop ik echt drie keer in de week en doe ik ook af en toe aan pilates (tijdje stilgelegen, nu heb ik het weer opgepikt) en dus heb ik beetje bij beetje moeten uitbreiden. Anders moest ik constant de wasmachine laten draaien voor drie truitjes! Nu kan ik ongeveer een tweetal weken sporten en dan heb ik meteen een wasmachine vol! Handig!

 3. Heb ontdekt dat H&M en de Primarkt leuke en betaalbare sportkleding hebben.
  Alleen is het wel aan te raden om in goede schoenen en goed pasende sport bh wat meer te investeren.
  Een goedkoop truitje staat beter over een goed passende bh dan andersom 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.