zwembad vor zwemles en banenzwemmen

Sporten is gezond. Vanuit de overheid wordt gezond bewegen gestimuleerd. Er gaat subsidie naar de sportbonden om zowel de top- als breedtesport te stimuleren. En tegelijkertijd wordt er op zwembaden bezuinigd. Rose vindt hier dingen van.

“Verrek! Hier gaat iets niet goed.” denk ik terwijl ik van de supermarkt naar huis loop en in mijn hoofd met een rekensommetje bezig ben. Ik weet nog niet zeker wat ik vanmiddag ga doen. Ga ik zwemmen of zal ik lekker een paar kilometer gaan lopen? Eigenlijk heb ik zin in de stilte van het zwembad, het gewichtsloze gevoel en de geur van chloor. Waarschijnlijk ga ik toch lopen. Want deze week moet ik even zuinig doen en lopen kost niets. De schoenen heb ik al en de straat ligt al voor me klaar. Het zwembad daarentegen kost vier euro. En euro’s heb ik pas over een paar dagen weer.

 

Zwemmen voor iedereen

Even wat feiten over zwemmen in Nederland. De eerste Nederlandse zwemschool was in Breda. Opgericht in 1830 en bedoelt voor militairen. Zestien jaar later was het Amsterdam die het eerste zwembad voor haar burgers opende. Vanaf 1920 verschenen er in het hele land baden. De zwemsport moest voor elke Nederlander zijn en precies om die reden stak de overheid geld in de aanleg en onderhoud van zwembaden. Momenteel zijn er in Nederland 800 publieke zwembaden waarvan er ongeveer 100 waarschijnlijk moeten sluiten.  De publieke baden zijn voor een deel afhankelijk van subsidie en deze verdwijnt in veel gemeentes. Er is geen geld meer voor. (lees verder onder afbeelding)

 

zwembad

Het zwembad is duur

Om in leven te blijven kunnen zwembaden niet veel meer doen dan mijn kaartje duurder te maken. En zo komt het dat ik voor een zwembad van 25 meter, zonder extra’s als superdouches, sauna’s of bubbeltjes dik vier euro neer moet leggen. Doe dat drie keer per week en de kosten lopen op tot een bedrag van 48 euro per maand. Op jaarbasis kost mijn stilte van het zwembad, het gewichtsloze gevoel in de lucht chloor dus 576 euro. En natuurlijk zijn er abonnementen of 10 rittenkaarten, maar ook die zijn niet goedkoop.

 

Voordelen van zwemmen op de gezondheid

Het voordeel van zwemmen is groot, niet alleen bewegen zwemmers lekker een halfuurtje, ook vinden ze ontspanning. Ze slapen na hun activiteit dieper én krijgen een gezonde eetlust. Het is een aangename activiteit waarbij je het leven van alledag (lees de kinderen, je werk of misschien je scheiding of schulden) even kan vergeten. Loslaten, als je wil. Een activiteit die – net als andere sporten – goed is voor je lijf en geest.

Van alle sporten die er zijn is zwemmen misschien wel de minst belastende. Dat scheelt enorm in kosten. In tegenstelling tot het zoveelste bezoek aan de dokter of fysio om je hardloopblessure. Van lopen krijg je snel blessures, het is immers een impact sport. Van fietsen krijg je een rauwe reet en eindig je na een valpartij met gemak in het ziekenhuis. Voetballers klagen ook altijd steen en been over pijntjes en een hockeybal in je gezicht doet de mens ook geen goed. Daarbij zorgt beoefening van de zwemsport voor zwembehendigheid. Hetgeen in Nederland Waterland geen overbodige luxe is.  (lees verder onder afbeelding)

 

kind in zwembad

De rol van zwemmen in de samenleving

En toch zijn het uitgerekend zwembaden waar we op bezuinigen en ook is de subsidie op schoolzwemmen gehalveerd.
Het Amsterdamse Zuiderbad was begin vorige eeuw bedoelt voor de rijken, maar op speciale avonden kon ook het gewone volk tegen een gereduceerd tarief zwemmen. Het bad begreep hoe belangrijk sport voor alle lagen van de bevolking was.
Tegenwoordig is zwemmen voor een freelance journalist die leuk werkt niet altijd weggelegd. Laat staan dat een kind uit een eenoudergezin met een beneden modaal inkomen het zwembad vaak van binnen ziet.

In een land waarin steeds meer kinderen ongezond overgewicht vertonen en steeds meer mensen ten onder gaan aan de stress van alle dag lijkt dit me geen goede zaak. Dat kan niet de bedoeling zijn! Hier moet iets aan gebeuren!

En ik? Ik ga gratis een stukje rennen langs de IJssel. Zwemmen doe ik volgende week wel weer. Als er weer euro’s zijn!

Heb je kinderen en is zwemles te duur voor je? Kijk dan eens wat het Jeugdsportfonds voor je kan betekenen. Zij vinden het heel belangrijk dat alle kinderen kunnen sporten.
En heb je in tegenstelling tot mij wel vier euro in je zak en ga je vandaag niet zwemmen, overweeg dan te doneren aan deze organisatie.

 

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

2 Comments
  1. De overheid geeft steeds minder uit aan subsidies voor zwembaden. Hierdoor kunnen steeds minder zwembaden hun hoofd boven water houden en word de reis tijd voor kinderen steeds langer en gevaarlijker omdat ze verder moeten fietsen. Gelukkig kunnen ouders van jongen kinderen nu ook een zwembad in de tuin plaatsen. Op http://www.zwembadenwebshop.nl/ kunt krijgen voor kwalitatief hoogstaande zwembaden voor in uw eigen tuin

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.