Marieke in hardloopkleding, ze is begonnen met hardlopen op haar 40e

Elke sporter heeft het wel eens. Dat sporten niet lukt. Om verschillende redenen. Een blessure, ziekte, stress, drukte op het werk of thuis, mantelzorg. Bij mij Marieke speelde het allemaal tegelijk.

Het moeilijkste vind ik nog om te accepteren dat het even tegenzit en niet gaat zoals ik wil. Gelijk gaan er dingen door mijn hoofd als: nu lukt het nooit meer, straks kan ik het niet meer, ik raak mijn conditie kwijt. Rationeel weet ik dat dat best mee valt. Maar gevoelsmatig heb ik het er heel moeilijk mee.

En gek genoeg is het effect dat ik niet meer durf te sporten. En dan wordt het steeds erger met dat negatieve gevoel. Niet alleen ten aanzien van sport. Want dan kan ik zo negatief tegen de dingen aan kijken, dat dat gaat overheersen. En ik ben ook zo bang dat ik ineens omval.

Van de zomer was het een simpele blessure, mijn gebroken teen. Acht weken heb ik niet hardgelopen, maar ik ging wel fietsen. En ook zwemmen (in zee) en suppen. En in de zomer word ik al blij als de zon schijnt, dus dat ging best goed.

 

Niet zo lekker

Maar toen kwam de herfst, ik houd van de kleuren van de blaadjes! Maar dat het ineens zo vroeg donker wordt, geeft mij ook donkere gedachten. En ineens ging het met mijn gezondheid niet meer zo lekker. Ik had het vaak benauwd, steken op de borst en was zo moe. Ik had ook enorm vaak migraine. Dus sporten lukte nog, maar gemiddeld een keer in de week. Veel te weinig voor mij.

Na wat overleg toch maar naar het ziekenhuis en nieuwe medicijnen geprobeerd om migraine te voorkomen. Dat viel tegen zeg. De pijn en benauwdheid werd nog erger, de vermoeidheid ook en nu kon ik helemaal niet meer sporten. Wat een ellende.

 

Af en toe even rusten

Na een paar weken besloten om een lagere dosis te nemen en gelijk wat meer energie. Toen besloten om weer eens te gaan Bootcampen. Dat lukte. En accepteren dat ik af en toe even moet rusten, als de benauwdheid te erg wordt. En dan snel weer naar de dokter om te overleggen wat wel werkt voor mij.

Bij de huisarts bleek mijn bloeddruk ineens veel te hoog. Ze belde meteen het ziekenhuis voor overleg. Ze zeiden dat dat vorige keer nog niet zo was. En niet druk maken, gewoon een 24 uur meting doen met zo’n kastje. Helaas ging de huisarts een week op vakantie, dus meting uitgesteld tot over twee weken.

Vier dagen later in het ziekenhuis vond de cardioloog dat veel te laat. Meteen stoppen met de bètablokkers, andere medicijnen gekregen tegen migraine en hoge bloeddruk, en meteen zo’n kastje mee naar huis. Want bij elke bloeddruk meting sloegen alle alarmen aan. Dus nu zit ik te typen met zo’n band om mijn arm, kastje aan mijn riem.

Het doet zeer en is vervelend, elke 20 minuten pompt ie op. Vannacht elk uur. Zo meteen mag ie af en breng ik ‘m terug naar het ziekenhuis.

 

Luisteren naar m’n gevoel

En eigenlijk ben ik klaar met de onderzoeken. Mijn gevoel zegt dat ik me gewoon veel te druk heb gemaakt de afgelopen maanden en jaren. Het is tijd om te accepteren dat mijn lichaam dan zegt dat ik even rustig aan moet doen.

Misschien toch maar weer eens yoga. Of gewoon met een goed boek op de bank. Of een heel rustig rondje fietsen. En een kopje thee. Of een weekendje rennen door de bossen met Stoere Vrouwen.

Of je nu wel of niet kan sporten door ziekte en blessure, je kunt altijd de beste versie van jezelf zijn. Want niemand is alleen maar sporter, moeder, werknemer, vriendin, echtgenoot en noem maar op…

 

Vergeet ons niet te volgen op Instagramyoutube en Facebook voor meer updates, foto’s, trainingsfilmpjes en vlogs. En natuurlijk onze Stoere Vrouwen Sporten Facebookgroep waar we elkaar motiveren, inspireren en onze eigen updates delen.

La Rocha – Fall Palm hardlooplegging yogapants

Marieke
Marieke

Zoek op internet naar een afbeelding van een sportief gezin en Marieke, haar man en kinderen zouden zo naar boven kunnen komen. Een leven zonder sport kan zij zich niet voorstellen. Marieke vertelt graag verhalen. Over sport, alleen, met je kinderen en/of op vakantie. Maar ook over voeding en haar ups en downs. Zelf heeft ze te maken met migraine en een te hoge bloeddruk. Deze bloggende MTB-, racefiets-, hardloop- en SUP-vrouw gaat op onderzoek uit om uit te vinden hoe ze met sport, beweging en levensstijl haar medicijngebruik kan beperken.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.