racefiets met ondergaande zon

“Wat zwaarder schakelen, billen omhoog en trappen maar!” Rose doet voor hoe je staand kunt fietsen. Ik – tweedejaars fietsvrouw in opleiding – kijk vol bewondering hoe ze bij me weg schiet en zoef haar achterna. Met m’n billen stijf op het zadel. Want ik vind staand fietsen eng. En zo zijn er nog heel veel dingen die ik wil leren op de racefiets.

 

Eten en drinken op de racefiets

Heel eerlijk? Ik ben een fietsvrouw zonder al te hoge ambities. Als je mij niet vertelt dat dingen ook anders kunnen, dan red ik me prima op mijn eigen Jip en Janneke manier. Water drink ik het liefst als ik toch moet wachten bij een verkeerslicht of spoorwegovergang. Of ik stap even af en combineer het met een fotosessie van mijn mooie Bianchi. Natuurlijk zie ik om me heen dat je je bidon ook gewoon tijdens het fietsen uit de houder kunt pakken. Sterker nog, ik heb dat wel eens geoefend. Veel verder dan een vingertop richting bidon, ben ik nog niet gekomen.

>>Zo haal het maximale uit je fietsseizoen

Ook zoiets… waarom zou je een boterham op de fiets opeten? Da’s prima te combineren met drinkpauze en fotosessie wat mij betreft. Maar niet wat Rose betreft. We stonden stil omdat zij de route moest checken. Ik had net een boterham uit m’n zak gevist, of zij wilde alweer verder. “Kan ik niet, eten en fietsen tegelijk” riep ik. “Tuurlijk wel! Boterham in je mond, op je fiets stappen en rijden maar!” antwoordde ze. Vertwijfeld nam ik de proef op de som. In het ergste geval zou m’n broodje vallen. “Hee, ik kan eten op de fiets”, jubelde ik niet heel veel later.

 

Waarom fietsen zo leuk is

Dit is waarom ik het fietsen zo ontzettend leuk vind. Het is mijn tweede seizoen en ik merk nu al dat ik bepaalde dingen vanzelfsprekend doe, waar ik vorig seizoen nog moeite mee had. Drukke rotondes blijf ik spannend vinden, maar ik ben een stuk minder wiebelig als ik m’n hand moet uitsteken. En vaart minderen voor een bocht, ook zoiets. Ik kan er soms zo van genieten als ik lekker soepel mijn racefiets over een slingerend pad manoeuvreer, zonder m’n shifters helemaal fijn te knijpen. Zei ik shifters? Een jaar geleden kende ik dat woord ook nog niet.

>>En zo zat ik door Marijn de Vries op de fiets

Wat dat betreft was ik echt een complete nono toen ik ineens een racefiets had. Werkelijk alles heb ik moeten leren. De eerste keer banden oppompen? Ik had wel tien filmpjes op YouTube nodig voordat het me lukte. Wat ik deed toen m’n ketting eraf lag? Facetimen met Rose en Astrid want ik had werkelijk geen idee. En ik zou het nu nog niet voor elkaar krijgen om m’n hele fiets uit elkaar te halen. Ik durf het ook niet te proberen hoor, bang dat ik ben dat ik ‘m niet meer terug in elkaar. Rose, wil je mij binnenkort een cursus knutselen aan je racefiets geven?

 

Van beginner naar ervaren fietsvrouw

Mijn leerdoelen voor dit seizoen zijn dus nogal praktisch en technisch ingestoken. Voor de rest klungelt deze beginner nog gewoon een beetje aan. Het mooie van fietsen vind ik dat je al vrij snel heel goed kunt meekomen. En soms heb je geen andere keuze dan toch iets nieuws te leren en een angst te overwinnen. Zoals zo’n verschrikkelijk schelpenpad met kuilen bijvoorbeeld. Ik deed het in mijn broek! Met wat tips van Rose (“hakken naar beneden, zwaarder schakelen en blijven trappen!”) heb ik het toch maar mooi gedaan. Learning by practice, ik houd ervan.

>>Sneller worden op je racefiets? Dit is hoe je het doet

Ik schrik soms wel een beetje als ik lees waar ervaren fietsvrouwen mee bezig zijn. Rijden op cadans, technisch goed klimmen en dalen, tempotrainingen, fietsen op hartslag… Het is nu nog zo’n ver van m’n bedshow allemaal, ga ik dat ook ooit allemaal leren? Gelukkig lees ik in onze Stoere Vrouwen Fietsen Samen Groep op facebook dat ik niet de enige ben die nog op een totaal ander niveau met de sport bezig is. Alles is oké, dat is de charme van deze sport. Ik ben benieuwd naar het moment waarop ik achteloos de bidon uit m’n houder wip voor een slokkie…

-Kirsten-

>>Getest: Pearl Izumi racefietsschoenen voor vrouwen

banner fietsshirts voor dames

Kirsten Vogd
Kirsten Vogd

Sporten doe je volgens Kirsten niet alleen tijdens dat ene uurtje op zaterdagochtend. Voor haar maakt het deel uit van haar hele leven. Ze begon als blogger voor onze site toen ze nog niets eens zo gek veel sportte. Tegenwoordig maken hardlopen, fietsen, zwemmen en krachttraining standaard deel uit van haar week. Kirsten doet de eindredactie en haar grootste passie is prachtige portretten van stoere vrouwen op papier zetten.

1 Comment
  1. Ik deel je gevoel helemaal.. Drinken wil me nog wel lukken, maar drukke rotondes en afremmen voor bochten ik schud je de hand haha! Vriendlief begint al te mopperen als ik afrem voor een bocht (ik citeer; trap nou eens door, je kan ook gewoon zo door de bocht….. HAHAH)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.