Van sport krijg je energie, het is goed voor je humeur, het verlaagd je stress én je kan er lekkerder door slapen. Daarom zou eigenlijk iedereen wel een beetje meer mogen gaan bewegen, vooral in de winter als de bekende winterdip op de loer ligt.

Om me heen hoor ik van veel vriendinnen dat ze last hebben van de winter. De één heeft een slecht humeur en is somber, de ander heeft moeite om de deur uit te komen en weer een ander slaapt slecht en heeft gebrek aan energie. Voor veel mensen is de winter een zware periode waarin ze zich door gebrek aan beweging en licht niet goed voelen. Er zijn mensen die er zo’n last van hebben dat het hun hele functioneren beïnvloedt. Ik heb gemerkt dat beweging me helpt.

 

Minder goede slaap in de winter

Ik ben niet goed in de winter. Zo heb ik de afgelopen weken elke nacht wakker gelegen. Tot drie uur ‘s nachts. En in die weken veranderde ik van een energieke sportieveling in een bleke nachtuil. Ik werd steeds futlozer en trok me terug. Netflix en ik waren samen één en na een paar seizoenen van verschillende series en de zoveelste nacht slecht slapen begon ik radeloos te worden. Zo wil ik me niet voelen.

Het is niet de eerste keer dat dit mij overkomt. Toen ik nog niet sportte was de winter de zwaarste tijd van het jaar voor me, ik zag er vanaf het einde van de zomer al tegenop. Volgens mijn moeder had ik dat als klein meisje al. Het hele jaar was ik blij en ging het goed. Ik genoot van school en deed alles met veel vreugde, maar zodra de winter kwam, ging het minder op school, trok ik me terug en lukte ‘het’ me gewoon niet meer.

 

Beweging maakt het verschil bij een winterdepressie

Pas toen ik een racefiets kreeg, kwam daar verandering in. Ik was dagelijks veel meer buiten en ontdekte dat de winter helemaal niet zo donker was. Het bleek een uitdagend seizoen met afwisselende omstandigheden om in te fietsen. En een heel levendig seizoen, met elke dag andere sensaties. Kou, wind, een blauwe lucht en soms een zalige zon. IJs op de grachten en winterse stilte in de natuur.

Die winter werd het ineens leuk. Van de avonden genoot ik, dan kon ik met mijn kop thee en een dekentje genieten van de behagelijkheid van mijn huis. En in et weekend en overdag was ik op pad. Op mijn fiets, dik ingepakt tegen de kou. De winter werd mijn favoriete seizoen en bang om weg te zakken in zo’n winterdip was ik niet meer.

 

Toch een winterdip

Dat ik dit jaar toch ineens weer last heb van een beginnende winterdip komt niet doordat ik ongezond leef of onvoldoende beweeg. Ik sport immers net zoveel als in de voorgaande jaren, maar ik doe dat jaar wel ‘s avonds in plaats van overdag. Ik heb een avond trainingsgroep en overdag ben ik druk met de site en het schrijven van het Stoere vrouwen Sporten boek.

Trainen doe ik tegenwoordig vaak pas als het donker is. Dat is het hele jaar al zo en ik vind het ook erg lekker om te rennen in de stilte van de nacht. Maar doordat ik overdag achter mijn computer zit en ‘s avonds pas ga rennen, heb ik wel een tekort aan daglicht en lig ik ‘s nachts wakker.

 

Ik heb daglicht nodig

Een uurtje buitenlucht tijdens de lunch doet de truc. Dit komt doordat je lichaam overdag en ‘s avonds bepaalde stoffen aanmaakt. Die zorgen er voor dat je ‘s avonds in slaap valt en overdag actief bent. En als je daar – zoals ik – gevoelig voor bent en zo veel binnen zit te werken heeft dat een direct effect op je nachtrust.

Dus wat ga ik zo doen? Ik zet mijn computer even uit en ga een wandeling maken in het bos. Met een vriendin, haar zoon van twee en mijn hond. Lekker bewegen in de buitenlucht, met een mager winterzonnetje op mijn gezicht. Dat is wat ik nodig heb.

Heb jij het net als ik al snel wat moelijker in de winter? Pak je daglicht tijdens je pauze, gun jezelf even een halfuurtje in de buitenlucht. Pak een dikke winterjas, een grote mok met thee en eet je bammetjes op in de winterzon. En heb je een vrije dag? Ga wandelen, rennen of fietsen in de buitenlucht. Het kan het verschil maken. Ik doe het al een paar dagen en slaap lekker joh!

Step into the light!

Liefs Rose

Zachtroze trui met fiets

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.