bij op zonnebloem, helper bij bestuiving

Toen ik een paar jaar geleden voor het eerst hoorde dat mensen zich zorgen maakten om de bijensterfte vond ik dat maar raar. “Bijen, wat moeten we nou met bijen?” vroeg ik me af. Bijen waren toch die gestreepte jongens die prikken? Alsof ik daar op zat te wachten. En – zo dacht ik – dat van die sterfte zal wel meevallen. Inmiddels weet ik wel beter.

De bij is echt aan het uitsterven en als ze eenmaal verdwenen zijn dan gaan we dat echt wel merken in ons dagelijks leven. Er zijn zelfs mensen die beweren dat de mens dood gaat als de bij uitsterft. Of dat zo is weet ik niet, maar dat risico neem ik liever ook niet. Daarom bedacht ik Bewegen voor Bijen. Mijn kleine actie om de bij te helpen.

Bijen onmisbaar voor bestuiving

Bijen zijn onmisbaar voor de bestuiving van groente en fruit. Zonder de bij dus geen groente en fruit, met andere woorden: zonder die zoemende gestreepte bij, geen smoothies als ontbijt! Elk jaar, in de winter, sterven er bijen. Deze wintersterfte is normaal, het heeft waarschijnlijk te maken met het gebrek aan bloemen, want bijen voeden zich met de nectar van bloemen. De laatste jaren is de sterfte zodanig toegenomen dat het geen natuurlijke wintersterfte meer kan zijn. Er is iets anders aan de hand. De oorzaak van de toenemende sterfte kan liggen door parasieten, ziektes en pesticiden. Maar het kan ook liggen aan de achteruitgang van het aanbod van bloeiende planten. Oftewel er zijn niet genoeg lekkere bloemen. En daar wil ik wat aan doen.

Bewegen voor Bijen

Ik ga Bewegen voor Bijen en dat is eigenlijk heel simpel. Ik heb speciale zakjes zaad gekocht met daarin een selectie van zaden van de bloemen waar bijen verzot op zijn. En als ik ga trainen neem ik zo’n zakje mee. Kom ik onderweg langs een stukje berm waar weinig in groeit, dan pak ik de zaadjes en zaai ze daar. Dan loop ik verder en doe hetzelfde tijdens mijn volgende training weer. Steeds een andere plek en steeds een ander rondje. Met zo’n drie trainingen per week heb ik over een maand 12 bloemenbedden aangelegd. Oftewel 12 plekken waar bijen naar hartenlust kunnen eten. Moet je nagaan hoeveel van die plekken we kunnen creëren als we het allemaal een maandje doen. En daarom wil ik je vragen mee te doen met Bewegen voor Bijen. En ook al je hardlopende, fietsende en wandelende vrienden te vragen hetzelfde te doen.

Wat heb je nodig?

  • Een rondje om te wandelen, rennen of fietsen
  • Zakjes met zaad, er zijn speciale bijenzaden te koop bij de biologische supermarkt maar ook online bij Bijenlint en Zadenkopenonline
  • Stukjes berm waarin de aarde een beetje los ligt anders waaien de zaadjes weg
  • en een beetje goodwill.

Bewegen voor Bijen, ik heb er zin in, het is mijn kleine, vrolijke maar oh zo belangrijke manier om mijn stempel op de wereld te zetten. Een soort “Rose was here” maar dan met bloemen.

Doe je met me mee? Ik begin vandaag en jij kan mij en de bij helpen door al je vrienden op de hoogte te brengen van deze actie.

Liefs, Rose

 

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en Youtube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Elke blogger en website is je verplicht dit te vertellen: koop je iets via de linkjes op onze site, dan krijgen wij daarvoor vaak een kleine vergoeding. Dat geldt bijvoorbeeld voor de linkjes naar Dille & KamilleFuturumshopWiggleDecathlonCoolBluefonQ, Bol.com en Holland & Barrett. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.

Foto: Dann Thombs (via Flickr)

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

2 Comments
  1. op mn balkon staan een paar hyacinthen. ik zag dat er bijen op af komen. als ze uitgebloeid zijn zal ik ze ergens in de grond stoppen. te leuk natuurlijk als ze volgend jaar vrolijk staan te bloeien.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.