sport moeder lizanne

Heel, heel, héél vroeger was ik nog een teamsporter en had ik geen keuze in binnen of buiten sporten. Want net als zo’n beetje alle andere meisjes in het dorp zat ik op handbal. Twee keer in de week trainen, één keer in de week een wedstrijd.

Niet dat die sport me nou zo aan het hart ging, maar de keuze was beperkt in dat kleine dorpje van ons. Binnen of buiten sporten is bij handbal afhankelijk van het seizoen. Ik vond de wedstrijden binnen vaak leuker. Een iets zachtere ondergrond en een redelijk constante temperatuur, dat lag mij wel. Ik kan me nog wedstrijden in de brandende zon midden in de zomer herinneren, daar werd ik niet gelukkig van.

Jarenlang dacht ik dat ik een binnensporter was. Behalve een blauwe maandag windsurfen, was ik altijd binnen te vinden. Oké, ik heb een poosje hardgelopen. Dat was meer buiten omdat ik geen mogelijkheid had om dat binnen te doen. Binnen de kortste keren had ik een shinsplint te pakken, hoe zacht de ondergrond in het bos ook was en hoe goed mijn schoenen ook uitgezocht waren.

 

Het weer kon me niet deren

Toen ik eind 2015 het crossfitten ontdekte, was ik helemaal niet meer naar buiten te krijgen. Eerst stapte ik vaak op de loopband en daarna ging ik met gewichten en halters aan de slag. Tot een jaar geleden. De bootcamp met hond kwam voorbij en tsja, dat was toch echt buiten. Zwanger en al begon ik eraan en wat schetste mijn verbazing? Het weer kon me eigenlijk helemaal niet zo deren! Huh? Was ik dan toch niet zo’n binnensporter als ik dacht?

Een paar weken geleden kon ik de krachttrainingen in de sportschool niet zo lekker in m’n agenda krijgen. Omdat er veel te weinig actie in mijn weekschema zat, besloot ik het hardlopen weer op te pakken. Buiten. Een dag na de tweede training leek dat alweer bekeken. Mijn knie stond zo erg in brand dat ik nauwelijks kon lopen.

 

Binnen of buiten sporten leuker?

Overbelaste strekpees, aldus een kennis uit de medische hoek. Ik besloot beter op mezelf te letten, maar het trainen wel door te zetten. En dat lukt prima, inmiddels heb ik twaalf buitentrainingen erop zitten. Regen, wind, zon, kou, donker, ik heb het in die paar weken allemaal afgevinkt. Vind ik nou binnen of buiten sporten leuker? Mijn conclusie is dat ik het best presteer bij bewolkt weer met een licht briesje en ergens net onder de vijftien graden. Heerlijk!

Maar toen belandde ik in een hotel met sportzaal. Mijn wederhelft zat de hele dag in bespreking dus ik had de tijd aan mezelf. Ik besloot de gym maar eens uit te proberen. En na een halfuurtje intervallen op de loopband constateerde ik: dat was fijn! Oké, geen wolkenluchten, lekker windje en eindpunt om naartoe te lopen. Maar ook geen afleiding van andere weggebruikers, geen irritante tegenwind en geen hobbels om over te struikelen. Hmm, ook wel fijn.

Mijn conclusie is dat ik niet kan kiezen tussen binnen of buiten sporten: de afwisseling vind ik het fijnst. Helaas zit dat er de komende maanden niet in, omdat er maar weinig verlichte avondroutes zijn rondom ons huis. Maar als ik overdag kan lopen, ga ik zeker nieuwe routes proberen, om het trainen elke keer net weer even anders te kunnen maken. Op naar de vijf kilometer aan één stuk!

Lizanne

Tijdens haar zwangerschap scheef Lizanne over sporten met een zwanger lijf. Deze moeder, tekstschrijver en journalist schrijft graag voor vrouwen, omdat ze wil vertellen over wat voor haar belangrijk is: je eigen ruimte durven nemen, doen waarvan je energie krijgt zonder altijd aardig gevonden te hoeven worden. Voor haar is dat de sleutel tot een gelukkig leven.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.