Een beetje sportwebsite voor vrouwen is niet compleet zonder chocola etende triatleet moet Berber hebben gedacht toen ze op onze oproep voor een nieuwe blogger reageerde. Berber is de 7e blogger die meedoet met onze Blog-a-long en inmiddels begrijpen jullie – de lezeressen – vast wel waarom we jullie hulp nodig hebben bij het kiezen van onze nieuwe blogger. Want wat zijn ze leuk hè al die bloggende vrouwen? Wij wisten het echt niet meer. Daarom is de keuze aan jou, je kunt stemmen op het blog wat je het leukste vindt en zo bepalen wie er vaker gaat schrijven voor de site.
Stemmen doe je door het bericht te delen met de Facebook, Twitter, Google+ en Pinterest icoontjes onderaan dit bericht. Maar ga eerst maar even lezen.

 

Aangenaam. Berber Bergsma. Fanatiek triathlete (trainend voor de Ironman 70.3 in 2015), Fysiotherapeute, student aan de International Academy of Sportscience, van tijd tot tijd fotograve en blogger bij vlagen. En sindskort chocoladegoeroe… dit is mijn blog:

 

If it required chocolate…

 

Het chocolade schap van de supermarkt. Iets waar ik tot voor kort vaak met een grote boog omheen liep. Niet omdat ik niet van chocola houd, in tegendeel! Ik heb met chocola een haat-liefde verhouding. Zoals zo veel vrouwen, waarschijnlijk. Een strakke buik = chocolate limitation! Toch? Maar is dit dagelijkse gevecht een sixpack waard? Moet ik dan verplicht op vrijdagavond thee drinken zonder chocola? Tijd om oplossing te vinden voor dit fenomeen.

Chocola. As we know: een product dat hoofdzakelijk wordt gemaakt van cacao, wat gewonnen wordt uit de zaden van de cacaoboom. Columbus maakte voor het eerst kennis met het product en nam dit mee naar Europa. Ziedaar, cacao bestond! Overigens zou ik het blotetenen slingerpiemel mensen-beeld wat bij die volkeren hoort gauw vergeten voordat je een stuk chocola neemt, maar dat terzijde.

Verder, in vogelvlucht gaan de cacaobonen van de voeten van de indianen naar de fabrieken waar ze door de mangel gaan. Hierbij ontstaat cacaomassa, cacaoboter en een droge klopt cacaopoeder. Tot zover, 100% puur natuur. Het maken van chocola is iets lastiger. Hiervoor doe je bij de massa suiker (bah wat ongezond) en extra cacaoboter. Ingrediënten als oreo’s, caramel, bitterkoekjes en hazelnoten zijn ook welkom natuurlijk.

Al met al, cacaoboter is vet, chocoladerepen bevatten veel suiker; terecht dat zoiets in het snoepschap van de supermarkt ligt! Maar waarom afgetraind super-triathleet Chrissie Wellington en sixpack-modellen dan dat ze geregeld chocola eten? Dit kan zijn omdat cacao bij het eten van 11 kilo per dag dezelfde werking heeft als een joint. Lijkt me sterk. Wel werkt het bij niet-veelvraten in kleinere hoeveelheden ook als anti-depressiemiddel, bevat het ijzer en magnesium (altijd mooi meegenomen), veroorzaakt het geen puistjes (serieus niet) en leef je langer wanneer je regelmatig chocola eet. En bovenal: cacaoboter bevat goede vetten. Ziehier, oplossing van mijn vrijdagavond non-jeans/non-bra/chocolate probleem.

Terwijl ik dit schrijf is het namelijk vrijdagavond en zit in aan een kop groene thee. Ik eet mijn bijna-dagelijkse halve reep chocola van Lindt. 85% cacao, dat wel. Heerlijk, nog een beetje natuur opsnuiven op de vrijdagavond. Kaarsje erbij, dekentje over, wollen sokken aan, John Mayer op de achtergrond (wauw, wat cliche). Terwijl ik een hap chocola nam, juichte ik even mee met mijn zenuwen. Hallo vetten! Dames, het klinkt misschien gek, maar ook ik ga vertellen dat goede vetten nodig zijn. Vetten om gezond te zijn, vetten om te kunnen functioneren, vetten om fanatiek te kunnen sporten. We eten koolhydraten om energie te krijgen en we eten eiwitten om ons spieren te kunnen laten herstellen en te groeien. Maar onze zenuwen zijn minstens zo belangrijk! Zenuwen zorgen ervoor dat onze hersenen werken en we onze spieren kunnen aansturen. Hoe sterker onze zenuwen, hoe sneller we kunnen presteren.

Daarnaast kan ik u melden dat omega-6 vetten, die die in vis zitten ja, meewerken aan het transport van zuurstof door het bloed. En raad eens! Jawel, omega-6 zit in cacaoboter. Hulde. Genoeg reden om ook dit deel van ons lijf eens even goed te voeden, lijkt mij!

En nu niet direct denken dat dat vet in je buik gaat zitten. Want, uit 8 weken ervaring kan ik u het volgende vertellen: ook met chocola kun je bouwen aan een sixpack. Eerlijk is eerlijk, alle credits voor de cacaoindianen, repen met 85% (iets minder mag ook hoor) passen prima in je dagritme. No kidding, 4 repen per week en I am still going strong! De chocoladeafdeling is een standaard stop tegenwoordig in de supermarkt. Tip van mij: wanneer je nou echt de Johnny Walker onder de cacaobonen wilt proeven, zoek dan eens naar chocola van de Criolloboom. Het is jammer dat we ons zenuwen niet kunnen horen want ik weet zeker dat ze feestjes gaan vieren.

Dus laten wij dan ook maar feestjes gaan vieren! En voor de goede orde: die halve reep heeft geeneens de kans om op je buik te gaan zitten, want we sporten. Dus WHO CARES? Moet kunnen toch! Vrijdagavond-program: if it required jeans and a bra? No thanks. If it required chocolat: YES PLEASE. Stoere vrouwen sporten. En alle vrouwen, dus ook de stoere, eten bij deze chocola.

 

 

Vind je het blog van Berber leuk en wil je meer lezen? Stem dan op haar. Stemmen doe je door haar blog te delen op Facebook, Twitter of andere socialmedia. Je ziet de knopjes om te delen onderaan dit blog staan. We tellen op 1 december alle shares bij elkaar op en de blogger met de meeste shares heeft gewonnen.

De tussenstand tot nu toe is….

Marieke: facebookshares 83 facebooklikes 19 en tweets 13
Petra: facebookshares 72 facebooklikes 19 en tweets 5
Maaike: facebookshares 120 facebooklikes 14 tweets 3 en googleplussen 3
Marianne: facebookshares 89 facebooklikes 15 tweets 8 en googleplussen 5
Astrid: facebookshares 113 facebooklikes 13 tweets 9 pinterest 5 en googleplussen 5
Veerle: facebooshares 132 facebooklikes 17 tweets 6

 

 

 

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.