Wat een heerlijke zomer is het! Want als het even kan, ga ik buiten sporten. Sowieso tweemaal in de week zwemtraining in het buitenbad, dat gaat alleen bij onweer niet door. Op droge dagen maak ik mooie tochten op de racefiets en mijn hardloopschoenen trek ik aan zolang het niet boven de 25 graden is.

“Ooo, jij bent zo te zien ook al op vakantie geweest.” Ik sta met een collega bij de koffieautomaat en ze wijst naar m’n gebruinde huid. Niets is minder waar, eind september ga ik een weekje naar Spanje en tot die tijd werk ik gewoon. “Dit is puur van het buiten sporten”, vertel ik. Die bruine huid is een prettige bijkomstigheid van al die fijne uren in de buitenlucht. Het allerfijnste vind ik het ultieme gevoel van vrijheid wat ik ervaar als ik op m’n racefiets zit, aan het hardlopen ben of in het water lig. En juist ook de afwisseling is helemaal fantastisch.

Elk tochtje op mijn racefiets voelt als een minivakantie. Op een mooie zomerdag uit het werk nog even een ritje van 30-35 kilometer maken? Ik doe dat tegenwoordig. Banden oppompen, bidons vullen, fietskleding aan, helm op en gaan. Met in m’n zakken een bankpasje, boterham met appelstroop en mijn telefoon heb ik een stuk minder nodig dan wanneer ik op vakantie zou gaan. Ik fiets door weilanden, langs Nationaal Park De Hoge Veluwe, ik groet toeristen, maak praatjes met collega-fietsers en sluit traditioneel af met een cappuccino of een koude pils.

 

Buiten sporten kan altijd

Er gaan steeds meer geluiden op over het nut van buiten sporten onder werktijd. Heel eerlijk? Hardlopen of fietsen tijdens een kantoordag vind ik gedoe. Je moet dan zoveel spullen meenemen, en het is ook best wel tijdrovend. Meestal beperk ik me tot een lunchwandeling, wat overigens ook heel prettig is. Op thuiswerkdagen is het een heel ander verhaal, dan slinger ik om 6:30 uur de laptop aan zodat ik later op de dag een paar uur buiten sporten kan. Weet je hoe fris en fit ik daarna weer achter mijn computer kruip!

Met zwemmen, fietsen en hardlopen zou je kunnen denken dat ik train voor een triathlon. Is niet zo. Alleen zwemmen staat vast in mijn agenda: twee keer per week volg ik een borstcrawlcursus. Voor de rest doe ik maar wat. Of niets. Hangt af van waar ik zin in heb. Geen schema, geen plan, geen doel maar slechts de voorwaarde dat ik simpelweg wil genieten van buiten sporten. En de ene keer doe ik dat drie uur lang op de racefiets onder een strakblauwe hemel, en de andere keer voel ik me helemaal in m’n sas als ik een uur door de stromende regen ren.

 

De effecten van buiten sporten

Het is heel tof om te merken hoe fit en gezond ik mezelf voel sinds ik het buiten sporten heb ontdekt. Ik was dus zo’n typisch sportschoolmeisje dat liever een uur op de crosstrainer ging staan tussen andere zwetende mensen dan dat ik lekker een wandeling ging maken. Tijden zijn veranderd, goddank. Of eigenlijk moet ik Rose bedanken, zij haalde me ruim anderhalf jaar geleden over om bij haar een hardloopcursus te doen. Zwemmen en fietsen waren eigenlijk een logisch gevolg, want ik merkte al snel de toegevoegde waarde van de buitenlucht.

Mij hoor je niet meer zo snel mopperen over het weer. Er is altijd wel iets wat ik kan doen! Kijk, bij onweer zit ik liever binnen. En als het regent verkies ik liever m’n hardloopschoenen boven de racefiets. Maar weet je hoe gaaf het is om hetzelfde rondje te fietsen als het 30 graden en zonnig is, of juist maar 18 graden en bewolkt? Prachtig om te zien hoe anders de natuur zich gedraagt. Al die dingen miste ik toen ik nog naar de sportschool ging. Tegenwoordig heb ik een all inclusive abonnement op de buitenlucht, zonder jetlag.

 

Kirsten Vogd
Kirsten Vogd

Sporten doe je volgens Kirsten niet alleen tijdens dat ene uurtje op zaterdagochtend. Voor haar maakt het deel uit van haar hele leven. Ze begon als blogger voor onze site toen ze nog niets eens zo gek veel sportte. Tegenwoordig maken hardlopen, fietsen, zwemmen en krachttraining standaard deel uit van haar week. Kirsten doet de eindredactie en haar grootste passie is prachtige portretten van stoere vrouwen op papier zetten.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.