Rhodé ziet bij loopjes en wedstrijden vaak van die sporters met tape op hun benen. Dat schijnt te helpen als ze een blessure hebben.  Tape is te koop in alle kleurtjes en zelfs printjes. Dat maakt het extra leuk, maar de aanleiding – een blessure – is vaak net wat minder. Toch is onze Rhodé dlblij met haar door de fysio vol geplakte benen. Geef haar wat blauwe tape en ze verandert in een gelukkig glitterkind…

Stuiter, stuiter! “Ik weet niet wat je hebt gezegd maar ze staat er helemaal van te stralen!” Stuiter, stuiter!

Ik heb zojuist van de fysio te horen gekregen dat ik op geleide van de pijn met een knie die volledig met tape bekleed is weer mag proberen hard te lopen! De pijn mag dan op een schaal van 0 tot 10 niet hoger zijn dan een 4.
Heel spannend ik heb zojuist mijn eerste keer ooit sporten-met-de-fysio uurtje gehad en voor het eerst in mijn leven van die hippe blauwe tape op mijn lijf. Na al die eerste keren heb ik behoefte aan het vertrouwde van hardlopen en ik mag het nog proberen ook!! Ik verlaat snel de praktijk en fiets naar huis. Thuis aangekomen kleed ik mij om en sta ik binnen 15 minuten weer buiten. Het is ontzettend mooi weer dus ik heb mijn hoop heel hoog zitten. Rondje van 10 kilometer…. Ow wat zou ik daar blij van worden.

Rustig begin ik met lopen. “Ik voel de knie wel…. Best wel. Wat zou dit zijn op een schaal van 0 tot 10…. Al een vier? Nou ja eigenlijk meer een 6 nu, ooww het word weer wat minder. Misschien trekt het zo wel weg en moet mijn knie gewoon even wennen aan de tape. Hmmm, nu word het weer erger. Stel dat het nu een 10 zou zijn hoe heftig zou dat voelen? Er zitten nog wel stapjes tussen een 10 en mijn huidige pijn maar of dit 4 is… Wat zeg ik straks tegen de fysio het was eigenlijk 6 misschien 7 maar ben toch door gegaan. Okay misschien moeten ik nu even wandelen. Ik heb nog maar 750m gehad… wauw. Aah dit wandelen gaat beter! Okay zo nog een stukje proberen……. Het was duidelijk geen 4 ik ren nu als een manke. Het was misschien ook wel te mooi om waar te zijn… tomtom zet ik thuis wel uit. Kan ik in ieder geval laten zien dat ik het heb geprobeerd.”

Wat is er aan de hand? Ik heb de sticker hypermobiel gekregen en met name mijn knieën hebben veel te veel bewegingsruimte in de gewrichten. Hierdoor gaan ze niet telkens netjes in hun baantje heen en weer maar zoeken ze een beetje van links naar rechts hun weg. Over het algemeen gaat het goed maar hoe heftiger ik ging trainen hoe meer mijn knieën elke keer op zoek moesten naar balans en ik deed verder weinig aan ondersteuning daarvan. Geen idee ook dat het nodig was maar dat blijkt dus wel zo te zijn. Mijn knie is op dit moment redelijk van de kaart waardoor die eigenlijk constant langs verkeerde wegen zijn beweging maakt. Vandaar dat de fysio mijn knie vanochtend helemaal heeft ingetapet om deze in de goede baan te leiden. Ik was er al vanuit gegaan dat hardlopen voorlopig geen mogelijkheid zou zijn voor mij maar toen de fysio aan gaf dat ik het wel mocht proberen maakte mijn hart toch echt wel een sprongetje…. Helaas het word hem nog niet maar wat ik wel mag gaan doen is 2x per week specifieke kracht en balans oefeningen voor de spieren rondom mijn knie en in mijn rug. Ik heb een lijstje van de fysio meegekregen en de sport afspraken staan… ik en de sportschool… Rose heeft er een jaar over gedaan om mij mee te krijgen maar we gaan! Het scheelt dat het doel mij heel helder is…: pijnvrij genieten van het hardlopen.

En als we dan toch in de sportschool zijn, kan ik Rose meteen even vragen een foto te maken van mijn blauwe tape knieën. Tot die tijd gebruiken we die van haar benen maar even, ook zij tapet blauw…

Liefs Rhodé

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.