Laatst was ik er weer even, op de sportschool. ‘Tot gauw’, hoorde ik bij vertrek. Dat dacht ik niet. Liever geen sportschool voor mij. Ben ik dan zo lui geworden? Zeker niet! Het Les Mills meisje van weleer dat het liefst elke dag naar haar sporttempel ging om samen met alle andere volgelingen een dienst bij te wonen, is getransformeerd tot een stoere sportvrouw. Gaandeweg heb ik thuis een aardig voorraadje sportattributen verzameld. En als het even kan, train ik buiten. De sportschool betreed ik alleen uit pure noodzaak. 

Als ik terug denk aan de gloriejaren bij onze HealthCity in Ede, dan zie ik vooral een heel ander sportmeisje. Letterlijk een volgeling die zoveel mogelijk lessen deed, die haar grenzen niet kende en die altijd meer en beter wilde worden. Gevolg: amper een half jaar na inschrijving zat dat meisje overtraind en overbelast thuis. Ruim een jaar mocht en kon ze niet veel meer dan lichte cardio en matig belastende oefeningen. Het was haar revalidatie en uitlaatklep tegelijkertijd. Dat meisje was wel blij dat ze heeft volgehouden, want zo groeide haar echte liefde voor de sport.

Die liefde groeide langzaam. Het meisje bleef vasthouden aan de groepslessen en wisselde dan ook logischerwijs van sportschool toen HealthCity een Basic-Fit werd. Komop nou, die groepslessen waren echt wel nodig om in vorm te blijven! Dat was haar motto, maar dat motto ging zich langzamerhand toch wreken. De nieuwe sportschool lag logistiek gezien niet handig, het klimaat in de groepsleszalen noopte haar steeds vaker om een les vroegtijdig te beëindigen en zo viel zij langzamerhand van haar Les Mills geloof.

Terug naar Basic-Fit en een lidmaatschap bij een échte yogastudio blies nieuw adem in haar sportleven. Wat een openbaring! Zelf beslissen wat ze in een training wilde doen, hoe erg ze zich wilde afmatten en eenmaal per week zo’n geweldige les bij iYogaUtrecht. Haar sportleven naderde perfectie! Even kwam het Les Mills spook weer om de hoek kijken toen het sportmeisje lucht kreeg van de live bodypump bij de Utrechtse Basic-Fit. Haar hart sloeg ook nog over van vreugde toen Ede virtuele pump aanbood. Het spook was snel verdreven.

Het klinkt nu allemaal heel negatief, de ervaringen die ik als sportmeisje heb opgedaan. Dat is absoluut niet het geval hoor. Het was altijd dikke pret in de groepslessen, ik heb er ontzettend veel geleerd en hele mooie vriendschappen aan overgehouden. Keerzijde zijn de vreemde gedachten die ik destijds over sporten had. Tegen wil en dank moest ik m’n sportprogramma wel aanpassen, maar wat was ik bang om die verloren kilo’s weer aan te komen. Ik wilde mezelf alleen maar afbeulen in de groepslessen en me niet laten weerhouden door fysieke of mentale belemmeringen.

Het sportmeisje verdween pas echt toen begin dit jaar een collega mij vertelde over Stoere Vrouwen Sporten. Binnen een minuut was ik verkocht: de challenges, de gezellige facebookgroepen, de online workouts… het was precies de laatste stap in mijn groei naar volwassen sportvrouw. Wie had toch ooit kunnen vermoeden dat ik me zou inschrijven voor een triathlon? Of dat ik mijn cardio verwerk in een relaxte fietsroute? Of dat mijn geest gelukkig wordt van niet sporten omdat dat beter is voor mijn blessures…

Sporten is nog steeds reuze belangrijk voor me, maar zeker niet ten koste van alles. In Beesd ben ik niet gestart, een paar flinke peesontstekingen in lies, heup en hamstring gooiden roet in het eten. Tuurlijk was het wel even heel erg balen en een harde confrontatie de realiteit die fibromyalgie heet, maar ik ben nu mentaal sterk genoeg om zo’n keuze te maken. En daar haal ik dan ook wel weer plezier uit omdat ik me realiseer dat ik bewust bezig ben. Het heeft heel wat jaren gekost, maar wat ben ik dankbaar dat ik mijn weg gevonden heb!

X
Kirsten

 

Kirsten Vogd
Kirsten Vogd

Sporten doe je volgens Kirsten niet alleen tijdens dat ene uurtje op zaterdagochtend. Voor haar maakt het deel uit van haar hele leven. Ze begon als blogger voor onze site toen ze nog niets eens zo gek veel sportte. Tegenwoordig maken hardlopen, fietsen, zwemmen en krachttraining standaard deel uit van haar week. Kirsten doet de eindredactie en haar grootste passie is prachtige portretten van stoere vrouwen op papier zetten.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.