Nu ik aan het trainen ben voor de tien kilometer van de IJsselloop – en de duur van mijn loopjes verdubbel – leer ik een aantal nieuwe lopersongemakken kennen. Zo zijn er de schoenen met dat randje die na zoveel kilometer beginnen te duwen tegen mijn poezelige voeten. Of het H&M slipje wat dus toch niet voor sport gemaakt blijkt. En er is nog dat andere ongemak. Die ene waar je misschien liever niet over praat. Dat randje of slipje kan ik namelijk nog-wel-handelen. Maar mijn andere ongemak is echt van een iets andere orde…

Ik laat scheetjes! Hardloopscheten!

De hele tijd!

Lange scheten, stille windjes, knetterscheten en kleine scheetjes op het ritme van mijn stap. Nu loop ik bij voorkeur in het donker, als de rest van de stad al slaapt en ik zo goed als onherkenbaar ben. Dus je zou denken dat het me niet zoveel uitmaakt. Ik en mijn hardloop scheten, maar niets is minder waar, want ‘s avonds is het stil op straat. Vooral in zo’n provincie stad als Deventer. En mijn scheetjes tetteren vrolijk door de stilte van de nacht.

Phew

Prrrt

Pbwwww

Knetterrrrr

Allemaal scheetjes die mij vanaf de eerste tot en met de laatste kilometer vergezellen op mijn loop. Steeds kijk ik om me heen, niemand die het hoort toch? En iedere keer lijk ik of mazzel te hebben of kunnen de lokale hondeneigenaren – die in het holst van de nacht hun huisdier uitlaten – heel goed doen alsof ze niets horen.

Hoe dan ook ik geef flink gas tijdens mijn training. En ergens maakt het me niet veel uit. Natuurlijk vind ik het gênant als niet lopers me knetterend voorbij horen komen. Maar als loper doet het me niet zoveel, want wat is een scheetje nu op een training van 50 minuten?

Het hoort er bij toch? Net als het poepen in de berm, de lelijke voeten en die lelijke korte broekjes en alle andere dingen die ons lopers zo uniek maken, toch?

Terwijl er bij thuiskomst nog een windje ontsnapt moet ik een beetje lachen. Ik heb nu al medelijden met de loper die tijdens de tien kilometer van de IJsselloop achter me loopt, ik zal er vast weer vrolijk op los knetteren.

Ik ben de schaamte voorbij en jullie weten het nu ook: ik laat scheten tijdens het hardlopen. En jullie dan? Laten jullie ook hardloopscheten tijdens het lopen? Hou je ze in of knetter je er vrolijk op los? En hoe doe je het dan tijdens wedstrijden?

Liefs, Rose

 

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Wist je trouwens dat je ons heel makkelijk kunt supporten? Als je namelijk via de linkjes op onze site iets koopt bij onze partners, krijgen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dat geldt bijvoorbeeld voor Bol.comCoolBlueFuturumshopDille & Kamille en Holland & Barrett. Van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site, waar je ook de uitgebreidere lijst van partners vind. Dankjewel alvast, alle kleine beetje helpen ons echt!
Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

15 Comments
 1. Hahaha, heel herkenbaar, vooral het om je heen kijken om te zien of niemand het heeft gehoord. En je bent ook niet de enige die dat in Deventer doet …

 2. Ja!! In alle eenzaamheid niet zo erg. Maar in een groepje…Of tijdens een baantraining… heul ongemakkelijk. Oók als je weet dat iedereen ermee te maken heeft.

 3. Ongetwijfeld nóg een reden waarom hardlopen zo goed voor je is. Want dat gas wordt vast niet aangemaakt als (of omdat) je loopt (toch?). En als het er al zat, waar ging het dan heen als je niet zou hardlopen. Dan bleef je er mooi mee zitten!

  Bij wedstrijdjes heb ik er eigenlijk nooit last van gehad. Ook raar!

 4. Ik ben ook schuldig… door het rennen worden mn spijsverterings organen gestimuleerd en mn (nu nog nodige) medicijnen helpen er ook niet bij. Maar goed anders krijg je last van pijn in je buik. En das net zo erg…

 5. Ik laat ook scheetjes. Maar ik loop met muziek op en dan hoor ik ze zelf niet. Op één of andere manier realiseer ik me dan vaak niet dat andere mensen ze wel kunnen horen. Maarja, beter eruit dan erin! Net als boeren, dat moet ik ook heel vaak tijdens het hardlopen. Stiekem ben ik er trots op dat ik dat goed kan. Vind ik zelf dan he 🙂

 6. Volgens http://nl.wikipedia.org/wiki/Winderigheid laten “we” 12–25 winden per dag (een deel daarvan in onze slaap). En tja, tijdens ‘t hardlopen zijn ze moeilijker “in te houden”…
  Maar als het er zoveel zijn (en/of boertjes) kan dat m.i. een teken zijn dat je onbewust veel “lucht hapt”. D.w.z. bij het slikken komt een beetje lucht mee, wat er natuurlijk aan de één of andere kant weer uit moet 🙂
  Werk tijdens het hardlopen aan een rustige, diepe ademhaling vanuit je middenrif – zelfs als dat je flatulentie niet zou verhelpen, verbetert het je loopervaring (meer ontspannen, beter prestatievermogen).
  Oh, en je hóeft natuurlijk niet élke dag 2 borden chili te eten 😉

 7. Wat een opluchting dat iemand dit ehh hardop typed. .. geen scheetjes maar wel noodstops om te poepen als het ECHT niet uitkomt… 19 van de 20 keer gaat t goed maar die ene keer…. ik loop met WC papier in mn bh…. las wel datlopers door n betere darmstimulans 80 !!! Procent minder kans hebben op darmkanker…

 8. Joepie ik loop dus ik mag scheetjes laten, hoewel ik ooit eens van Rose heb geleerd om mijn scheetjesspier aan te spannen. Maar goed soms zeker de eerste km laat ik best veel scheetjes. Soms loop ik bewust even alleen los en anders is het helaas pindakaas. Waarom is het bij mannen eigenlijk gewoon en bij de dames niet? En als je er echt heel veel last van heb kan je een anaaltampo in doen, helaas alleen op dokters recept en worden niet vergoed. Weet je ik loop dus ik laat scheetjes en boertjes lekker belangrijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.