Bijna een jaar geleden begon Kirsten met hardlopen. Ze dacht zelf dat ze het niet zou kunnen en dat sport niet voor haar zou zijn. Inmiddels weet ze beter. Niet alleen loopt ze heerlijk hard, ook gaat ze op onderzoek en probeert sporten die misschien ook wel leuk voor haar zijn. Zoals haar eerste schaatsles op de ijsbaan in Utrecht.

Dan ben je 37 en besluit je dat je op schaatsles wilt. Nou ja, dat besluit ging niet over één nacht ijs hoor. Stiekem droom ik er al jaren van. Inmiddels zit ik weer veilig op de bank. De adrenaline giert nog door m’n lijf en langzaam voel ik steeds meer beurse plekken blauw worden. Want ja, ik ben ook een keer onderuit gegaan.

Daar zit ik dan, met m’n billen op het ijs bij te komen van die ene smak. Het ging juist zo lekker! En toen… teveel op de punt en BAMMMM! Ik hoor dat schaatsjuf Marlieke om EHBO vraagt. Vanuit mijn ooghoeken zie ik een man in geel hesje met brancard. Het lijkt me wat overdreven maar eerlijk gezegd voel ik aan mijn benen dat stabiel staan nog wel eens lastig kan worden. Einde schaatsavontuur? Ik herinner me dat ik dat net wel riep, toen ik voor pampus over de boarding hing. Maar nu de duizeligheid afneemt en de baan langzaam weer z’n oude vorm terugkrijgt, besluit ik door te gaan.

De rest van de les krijg ik het weke gevoel maar niet uit m’n knieën. Ik houd Marlieke’s hand stevig vast en verrek zeg, geheel tegen mijn eigen verwachting in lukt het me toch weer om goed zijwaarts af te zetten en een mooie glijbeweging te maken. Die hand is natuurlijk ook maar schijnveiligheid, want één wankel moment en we liggen allebei op het ijs. Zodra ik me dat realiseer, is het gelijk klaar. Fysiek en mentaal ben ik moe, de focus is weg en ik voel aan alles dat dat vandaag ook niet meer terugkomt. En zo kluun ik van de baan naar het bankje.

Hoe ik me voel? Bont, blauw, wiebelig, vol adrenaline, intens gelukkig, doodmoe en tegelijkertijd vol energie. Wat is dit gaaf zeg! Om heel veel redenen. Dit jaar heb ik voor het eerst de schoonheid van het buitensporten ontdekt. Hardlopen door weer en wind, zwemmen in het buitenbad, fietsen door de natuur… Ik geniet er echt van en heb me in tijden niet zo gezond gevoeld! Niet de prestatie maar de beleving is het belangrijkste. Nou, schaatsen is met recht een beleving.

Want wat ook meespeelt: ik ben stiekem nog best wel onzeker en onwennig in mijn nieuwe sportleven. Rose haalde me begin dit jaar over om me in te schrijven voor een hardloopcursus onder haar leiding. Ik was ervan overtuigd dat hardlopen niet aan mij besteed was maar ontdekte al snel dat ik het wel kon. Het Nieuwe Sporten, dat is wat ik dit jaar heb geleerd. En het heeft mijn zelfvertrouwen zo’n boost gegeven, dat ik na al die jaren het eindelijk heb aangedurfd om op het ijs te stappen. Zo gaaf om weer iets totaal nieuws te doen!

Strong is beautiful ketting

Kirsten Vogd
Kirsten Vogd

Sporten doe je volgens Kirsten niet alleen tijdens dat ene uurtje op zaterdagochtend. Voor haar maakt het deel uit van haar hele leven. Ze begon als blogger voor onze site toen ze nog niets eens zo gek veel sportte. Tegenwoordig maken hardlopen, fietsen, zwemmen en krachttraining standaard deel uit van haar week. Kirsten doet de eindredactie en haar grootste passie is prachtige portretten van stoere vrouwen op papier zetten.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.