Waar je menig jonge moeder kunt herkennen aan de vermoeide koppies vanwege de gebroken nachten, heeft Lizanne niets te klagen! Ze heeft zoveel meer energie en sporten gaat zelfs weer boven verwachting! Een mooi cadeau omdat ze jarenlang anders gewend was vanwege haar niet-aangeboren hersenletsel.

Onlangs vroeg iemand me hoe het eigenlijk met me gaat. Ik antwoordde automatisch met ‘goed’, maar toen ik er even over nadacht, heb ik dat aangevuld. ‘Héél goed, eigenlijk.’ De dagen daarna dacht ik er nog eens wat meer over na en liet ik het onderwerp zo her en der eens vallen en de conclusie is inderdaad: het gaat bijzonder goed. En nu vraag ik me af, zou dat iets met zwangerschap, baby krijgen en hormonen te maken hebben?

 

Eén ding per dag

Vóórdat ik zwanger werd en nádat ik een scooter knuffelde, sliep ik twee keer per dag een uur. Er is een lange tijd geweest waarop ik maar één ding per dag deed en als dat ‘ding’ een beetje groot was, dan deed ik de dag zelf en de twee dagen erna niks. Geen energie en sporten lukte al helemaal niet.

Dus feestje op vrijdagavond betekende: donderdagavond op tijd naar bed, vrijdag niet al teveel prikkels binnen zien te krijgen en tijdens het feestje regelmatig even een luchtje scheppen en alleen zijn. De nacht na het feestje sliep ik dan slecht en op zaterdag en zondag was ik chagrijnig, had ik hoofdpijn, was ik moe en voelde ik me brak.

 

Wandelen met de hond

Daarom was het ook zo’n enorme drempel voor me om te gaan sporten. In feite functioneerde ik sinds mijn ongeluk met een beetje een gammele accu. Het ding laadde slecht op, raakte nooit helemaal vol en zodra er ook maar íets van de accu werd gevraagd, stroomde hij in no-time leeg. Ik had nauwelijks energie en sporten betekende een heleboel energieverbruik. Daar had ik dus de hele dag last van. Daarom begon ik eind 2011 met wandelen, omdat de hond er toen kwam. Pas eind 2015 zette ik mijn eerste stappen in de sportschool, nadat in tussenliggende jaren meerdere hardlooppogingen waren gestrand op die eeuwige brakheid.

Gelukkig was er aan het eind van elk jaar wel een lichte verbetering te merken ten opzichte van het vorige jaar, maar mijn leven was wel duidelijk anders dan dat van de mensen om me heen. Toch durfden man en ik het aan om een gezin te stichten. Ik vond het doodeng, heb het jaren afgehouden. Maar toen ik het eerste trimester van de zwangerschap voorbij was, ging er een wereld voor me open.

 

Energie en sporten omdat het kan

“Laat mij maar altijd zwanger zijn”, riep ik de resterende maanden. Ik had een bak energie waar ik bang van werd. Het leek af en toe zelfs wel alsof ik m’n oude leven terug had. Werken, sporten, een sociaal leven, ik deed het allemaal! Het slapen overdag werd een stuk minder en ik was helemaal blij met mijn hernieuwde energieniveau. Maar ja, het leek me logisch dat ik na de bevalling weer op het oude niveau terug zou keren.

Na al het gedoe zat ik uiteraard ver ónder het oude niveau, maar inmiddels kan ik dus zeggen dat het héél goed gaat. Zou er iets veranderd zijn in mijn hormoonhuishouding waardoor ik me niet meer zo brak voel? Doet het leven met een strak ritme (flesje, fruithapje, middagslaapje, the works) me gewoon heel goed? Of komt het omdat ik eigenlijk alleen maar dingen doe ‘omdat ik er energie van krijg’ en niet ‘omdat het moet’?

 

Enorm genieten

Nou ja, ik weet het niet, maar ik geniet er wel enorm van. Ik heb het hardlopen weer opgepakt, ik werk meer dan ik ooit nog hard durven dromen en ik drink meer koffie dan ooit. Met anderen that is 😉 Hopelijk blijft dit voor altijd zo, want ik kan hier erg goed aan wennen moet ik zeggen. Stiekem droom ik zelfs van deelname aan een hardloopwedstrijd ergens eind van het jaar.

Tegen die tijd zou ik vijf kilometer moeten kunnen rennen en met mijn huidige energieniveau hoef ik me in de decembermaand helemaal niet meer zo koest te houden om de feestdagen aan te kunnen. Wat een feest, ik ga maar eens Googlen op een leuk evenement hier in de buurt. Gewoon, omdat het kan! Omdat IK het kan.

 

Vergeet ons niet te volgen op Instagramyoutube en Facebook voor meer updates, foto’s, trainingsfilmpjes en vlogs. En natuurlijk onze Stoere Vrouwen Sporten Facebookgroep waar we elkaar motiveren, inspireren en onze eigen updates delen.

Lees ook:

Eigenlijk kon ik niet meer, geen motivatie

Ik wil niet meer te dik zijn

Sterker dankzij deze oefeningen

Mama Rent – TOP | TSHIRT | LONGSLEEVE – voorverkoop t/m 15 november

Lizanne

Tijdens haar zwangerschap scheef Lizanne over sporten met een zwanger lijf. Deze moeder, tekstschrijver en journalist schrijft graag voor vrouwen, omdat ze wil vertellen over wat voor haar belangrijk is: je eigen ruimte durven nemen, doen waarvan je energie krijgt zonder altijd aardig gevonden te hoeven worden. Voor haar is dat de sleutel tot een gelukkig leven.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.