Met een kop koffie en een duf hoofd zit ik op de bank. Links ligt een dekentje en mijn laptop. Ik denk aan Netflix en de resterende afleveringen van Homeland seizoen 5. Rechts zie ik aanhoudende motregen, een grijze wereld en een hardloper. Dat wil ik ook! Maar ja, ik moet nog even wachten op groen licht van de fysio. En dus besluit ik dat ik wil fietsen.

Fietsen is voor mij een typische zomerbezigheid en dan het liefst in korte broek, hempje, zonnebril en factor 30 op m’n lichaam. In de regen fietsen associeer ik met werk, traag drogende kleren en vreemd krullend haar. Tegenwoordig ga ik veel liever lopen, dan kan ik in ieder geval nog een paraplu meenemen. Niet dat dat de oplossing is, want op de één of andere manier leg ik die natte plu altijd op mijn benen als ik in de trein zit. Alsnog natte kleding dus. Oké, mijn haar zit doorgaans wel beter dus da’s toch een plusje meer voor de benenwagen.

En nu zit ik hier dus met een voor mij totaal nieuwe behoefte om in de regen te gaan fietsen. Het duurt ook nog even voordat ik voldoende moed heb om in actie te komen. Uiteindelijk hul ik mij in een oude hardlooptight die net wat te groot maar vooral lekker warm is. Thermoshirt aan en mijn heuse echte wielerjackie die ik begin dit jaar heb aangeschaft om de Schotse regen te trotseren. Gisteren had ik een paar handschoenen voor het hardlopen op de kop getikt maar die lijken me ook uitermate geschikt voor mijn eerste vrijwillige fietstocht in de regen.

Oké, ik wil dit echt dus waar wacht ik nog op? Met m’n Gazelle stadsfiets aan de hand loop ik het huis uit. Shit zeg, het is wel echt koud! Ik zie een plas over het hoofd en voel hoe mijn schoenen en sokken nat worden. En dan ben ik nog niet eens opgestapt… Ik ben nou niet direct gelijk overtuigd of dit echt is wat ik wil. Op dat moment sjeest een groepje wielrenners voorbij. Ze zijn doorweekt en lachen. Het geeft mij precies de goeie prikkel: regen is fijn! Ik weet dat van het hardlopen, hoogste tijd om het ook op de fiets te ervaren. Vol goede moed vertrek ik.

Foei zeg, die kou in mijn gezicht valt tegen! Een sjaal was ook geen overbodige luxe geweest. “Niet zo zeuren, trappen jij!” De eerste 5-10 minuten vind ik het weinig leuk. Met een naderende rotonde twijfel ik heel even. Als ik hier rechtsaf ga, kan ik nog een klein lusje maken in Ede en zit ik over 10 minuten alsnog op de bank met Netflix. Terwijl ik het denk, fiets ik rechtdoor richting de Edese schaapskooi en de Ginkelse Hei. Het kost me serieus moeite om in deze weersomstandigheden toch ontspannen te blijven fietsen. Wát een geploeter zeg!

En dus stap ik af. De Polar zit onder twee lagen kleding weggestopt dus ik kan niet kijken hoelang dit slechte idee al duurt. Wel weet ik dat ik bij het volgende oversteekpunt rechtsomkeer maak. Hoe ver ben ik van huis? Niet veel meer dan 30 minuten. Ik schiet wat foto’s en denk aan hoe mooi het afgelopen zomer was toen de zon scheen. Een paar hardlopers groeten mij: “lekker hè!” Euhm, lekker… ik laat het even tot me doordringen. Pas richting Wolfheze herinner ik me mijn voornemen om dezelfde weg terug te gaan. Stiekem vind ik dit een heel tof idee!

Het ploeteren verandert onbewust in een heerlijk ontspannen tempo. Geen auto’s meer, slechts het tikken van de regendruppels op de bladeren. Dat zijn er inmiddels best veel, want de motregen is overgegaan in een serieuze plensbui. Ik geniet intens. Al weken weerhoudt een onbenullige maar hardnekkige voetblessure mij ervan om hard te lopen. En dus probeer ik nieuwe dingen, zoals fietsen in de regen. Na anderhalf uur spoel ik weer thuis aan. Rillend van de kou en stralend van plezier. Dit ga ik zonder twijfel vaker doen! Maar heeft iemand wel dé tip tegen koude voeten?

Kirsten Vogd
Kirsten Vogd

Sporten doe je volgens Kirsten niet alleen tijdens dat ene uurtje op zaterdagochtend. Voor haar maakt het deel uit van haar hele leven. Ze begon als blogger voor onze site toen ze nog niets eens zo gek veel sportte. Tegenwoordig maken hardlopen, fietsen, zwemmen en krachttraining standaard deel uit van haar week. Kirsten doet de eindredactie en haar grootste passie is prachtige portretten van stoere vrouwen op papier zetten.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.