Heel veel fietservaring had Suus nog niet, en al helemaal niet in de heuvels! Toch vertrok ze samen met haar fietsmaatjes van Giro Donne uit Moordrecht naar Italië om daar de bergen te bedwingen. Haar avontuur begon vanuit Pergola, gelegen in Le Marche.

De bergen die ik ga bedwingen liggen in de Apennijnen. Vroeg in de middag komen we met een groep van veertien fietsers aan op vliegveld Ancona in Italië. Ik merk dat ik best wel zenuwachtig ben voor wat komen gaat. Lukt het me wel om mee te komen met de groep zonder eigenlijk enige goede voorbereiding? Kan ik überhaupt wel klimmen op een racefiets? Dit heb ik nooit eerder gedaan! Of word ik een loden last waarop iedereen steeds moet wachten? Genoeg hersenspinsels die mij hebben beziggehouden waardoor ik niet eens merk dat mijn koffer al op de transportband is verschenen.

Bob van het Hof, vriend van Giro Donne leidster Brenda en organisator van de fietstrip, staat al omgekleed en enthousiast te wachten buiten. We hebben de keuze om vanaf het vliegveld direct op de fiets te stappen en de 75 km af te leggen naar het verblijf Ca’Palazzo. We kunnen ook met het busje maar het lijkt ons wel een goed idee om de benen alvast aan het heuvelige voorland te laten wennen zodat we later in de week de echte bergen kunnen beklimmen. De fietsen worden gereed gemaakt en ik trek snel op het toilet mijn fietskleding aan. Ik smeer me ook gelijk goed in want het zonnetje brandt al fel.

Na het koude weer de afgelopen weken in Nederland is het heerlijk om weer met korte fietsbroek en shirt met korte mouwen de trappers rond te laten draaien. Bidons gevuld met water en energiedrank, reepjes en banaan in de rugzakjes en hup we gaan op weg. We hebben huurfietsen en dat is even wennen. De wegen zijn niet best. Diepe kuilen, gaten, witte grindwegen (de letterlijke vertaling van Strade Bianche). We gaan de provinciale weg op. Geen fietspad te bekennen en dus best spannend als er met 70-80 km per uur auto’s langs je heen sjezen. Bob vertelt dat de Italianen zo af en toe zullen toeteren. De reden kan van alles zijn: waarschuwen of puur uit irritatie. Middelvingers zullen we hier niet snel zien, vertelt Bob. Dat toeteren is waarschijnlijk puur hun temperament.

Na verloop van tijd gaat het vlakke over in vals plat. Mijn hartslag schiet even omhoog maar normaliseert zich daarna weer. Wel fijn hoor, om zo even te wennen aan de hoogteverschillen. Het gaat best lekker en het tempo bevalt prima. Lekker rustig, we kunnen nog goed kletsen met de fietsmaatjes en onze lichamen passen zich steeds meer aan de temperatuur aan. We komen verder het binnenland in en komen af en toe een ‘echt’ klimmetje tegen. Dat is best aanpoten, zeker als je al heel wat km’s in de benen hebt vanaf het vliegveld.

Veel erger dan dit wordt het niet, verzekert Bob ons. Net op dat moment krijgen we nog eentje voor onze kiezen en mijn hartslag gaat sky high omdat ik het niet kan laten die heuvel op te sprinten. Dat vind ik echt te gek, als ze maar niet te lang en stijl zijn 😉 Na 72 km komen we aan bij Col de Pergola, oftewel dé heuvel naar ons verblijf. Een reuze heuvel wel hoor, 23% percentage. Ik zet aan, kijk omhoog en zie de mega pukkel alleen maar steiler worden. Ik verzuur, hap naar adem en krijg de trappers niet meer rond.

Voordat ik, heel lullig (en me ooit weleens overkomen), zou omvallen omdat ik door vermoeidheid mijn pedaal niet meer losgeklikt krijg stap ik af. Dan maar het laatste stukje lopen. ik ben al meer dan positief verrast dat ik deze heuveltocht heb kunnen volhouden en ook blijk ik niet de enige te zijn. Op een paar echte wielrenfanaten na moet iedereen afstappen, het is dus zeker geen schande.

Na een korte wandeling komen we aan bij Ca’palazzo. Een top locatie met een fantastisch uitzicht over het heuvelachtige landschap van Le Marche. In de verte zien we de bergen Monte Catria, Monte Petrano, Monte Nerone en Monte Acuto. Een aantal hiervan gaan we de komende dagen proberen te beklimmen. Op dit moment kan ik eigenlijk niet geloven dat ik dat conditioneel en fysiek zal gaan halen, maar aan mijn doorzettingsvermogen zal het niet liggen. Ik ben dag 1 goed doorgekomen en kijk uit naar een totaal nieuwe ervaring: het beklimmen van echte bergtoppen uit de lijst van 100 mooiste beklimmingen.

Vanavond Fietsen? Bestel voor 15u!