terugkomen na een zwangerschap

Ja hoor, daar is Lizanne weer! Haar laatste blog is van half februari, ze schreef toen kort over de vroege geboorte van zoon Floris. Sindsdien is er veel gebeurd. Het goede nieuws: Floris doet het heel goed en Lizanne is zelf weer aan het terugkomen en fit na de bevalling. 

Floris’ komst was gepland voor half maart, maar het liep allemaal even anders. Ik belandde in januari met een pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging) in het ziekenhuis en had vier dagen later opeens een zoon. Mijn lijf had een flinke tik gehad, op de laatste dag had ik zoveel vocht achter m’n longen dat ik het gevoel had dat ik stikte.

Uiteindelijk was ik zo’n twintig kilo zwaarder op de laatste dag van mijn zwangerschap. Het goede nieuws: alleen al in de eerste 24 uur ging er elf liter urine uit. Mijn oude kleren kon ik dus al heel snel weer aan. Uiteindelijk is Floris ook nog eens met spoed gehaald tijdens een keizersnede dus je kunt je vast indenken dat ik al met al fysiek niet veel waard was in mijn eerste tijd als moeder.

 

Op m’n oude kracht terugkomen en weer fit na de bevalling

Ik kon nog geen luier verschonen in de couveuse, want zo lang kon ik niet staan. Daarom wilde ik zo snel mogelijk fit worden. Dus ging ik van bed naar rolstoel en uiteindelijk naar zelf lopen. Met kleine stukjes, eerst in het ziekenhuis en later naar de auto die steeds iets verder weg op de parkeerplaats stond.

Dat het nou fantastisch ging? Mwah, ik kan me herinneren dat ik de ziekenhuisapotheek niet wist te halen en halverwege bij het winkeltje uitgeput en lichtelijk in paniek op een bankje stortte. Maar ik werkte hard en ik merkte zeker vooruitgang. De eerste keer dat ik de trap af durfde voelde ik me sporter van de eeuw. Wat een prestatie!

 

Vertrouwen in lichaam terugwinnen

Helaas werd alle inspanning eind februari weer tenietgedaan door een borstontsteking die zo heftig was dat ik geopereerd moest worden. Ruim twee weken een ontsteking in mijn lijf, twee antibioticakuren en een operatie onder algehele narcose en daar zat ik weer: nog voorbij het nulpunt dat ik na de keizersnede gehad dacht te hebben. Het vertrouwen in mijn lijf was weg, ik verwachtte elk moment een nieuwe complicatie.

Bovendien wilde ik zélf voor onze kleine man kunnen zorgen en dus besloot ik opnieuw om te gaan wandelen. Hond mee, baby mee en voetje voor voetje vergrootte ik m’n wereld. Eerst naar het veldje vijftig meter verderop, later een rondje van tien minuutjes en zo verzon ik elke keer een stukje erbij.

Toen het grote gat in m’n borst begon te helen, mocht ik ook met een draagdoek lopen en zo kon ik mijn geliefde uiterwaarden weer in. Onvoorstelbaar hoe snel en lijf zich kan herstellen, zoveel klappen gehad, maar eind april kon ik zomaar een uur wandelen met Floris in de draagdoek bij me. Voor sporten was het echt nog te vroeg, maar het begon wel weer te kriebelen.

 

Voor het eerst naar de sportschool

Uiteindelijk was het eind mei dat ik voor het eerst m’n sportkleren weer aantrok. Wat zou ik nog kunnen, hoe belabberd zou m’n conditie zijn en hoe erg zouden de naweeën zijn? Het bleek mee te vallen, ik kon een hele les meedoen zonder snakkend naar adem in te storten. Met minimale gewichten, uiteraard, maar wat voelde het fijn! Ik start nu dus weer rustig op, eerst voorlopig met één keer per week krachttraining en de ideeën voor daarna beginnen ook steeds meer vorm te krijgen.

Wat rest is vooral het gevoel van trots. Op mijn lichaam, mijn geest en mijn lieve familie en vrienden. Ik was voorbij het absolute nulpunt, maar inmiddels durf ik weer vooruit te kijken, plannen te maken en te vertrouwen op mijn lijf. De aanhouder wint!

Kralenarmbandje namasté

Lizanne

Tijdens haar zwangerschap scheef Lizanne over sporten met een zwanger lijf. Deze moeder, tekstschrijver en journalist schrijft graag voor vrouwen, omdat ze wil vertellen over wat voor haar belangrijk is: je eigen ruimte durven nemen, doen waarvan je energie krijgt zonder altijd aardig gevonden te hoeven worden. Voor haar is dat de sleutel tot een gelukkig leven.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.