Misschien herken je de volgende situatie. Er staat een training of een workout op je programma, maar je hebt absoluut o zo helemaal geen zin. Gewoon, geen zin. Als je daar gehoor aan geeft, dan ga je spijbelen. Net als vroeg op school, de les overslaan. Nu dus de training of een workout. Dit eenmalige gevoel is natuurlijk niet te verwarren met SOG, sport ontwijkend gedrag. Dat is namelijk dat je iets anders gaat doen om het sporten te vermijden. 

Wij – Jeannette, Suzanne en ondergetekende – hebben dat gevoel ook wel eens. En met ons vele vrouwen die meedoen met de SVS workouts en challenges. Wie ons ook volgt in de challenge groep Stoere Vrouwen Trainen, ziet met enige regelmaat het fenomeen #rozekoek voorbij komen. Deze kreet is langzaamaan bij de vaste lezers het symbool geworden voor het spijbelen van een geplande training of workout.

Met de groei van SVS op Facebook, zijn er veel nieuwe lezers bij, en lang niet iedereen weet het verhaal achter die #rozekoek. Tijd voor wat uitleg dus! Ergens in januari 2015 hadden we het op facebook over het gevoel van spijbelen. Suzanne kreeg er een flashback naar haar middelbare schooltijd. Ze herinnerde zich hoe ze vroeger, als ze spijbelde, een roze koek ging halen bij de supermarkt of het tankstation. Tja, en zo is de #rozekoeken-crew ontstaan en zetten wij zo af en toe een (virtuele) roze koek in om legitiem te spijbelen van een voorgenomen training.

En weet je? Dat hoort er bij. Soms heb je gewoon zo’n dag. Gelukkig tegenwoordig zonder de dreiging van strafwerk, een briefje halen bij de conrector of nablijven. Wat daarvoor in de plaats is gekomen is een licht gevoel van schuld, want eigenlijk zou je toch… . Dat gevoel is herkenbaar en wel goed, maar mag niet te lang aanhouden hoor! Want anders is het zonde van de roze koek en geniet je nog niet van je vrije moment.

Wij denken dat af en toe een #rozekoek moment juist gezond is. Dat het stiekem een soort fysieke of psychische rem is, die voorkomt dat je te ver gaat. En als het goed is, ben je bij de volgende training weer helemaal paraat en fanatiek. Als het nou vaker voorkomt dat je geen zin hebt, als je steeds weer andere dingen gaat doen in plaats van sporten (terwijl sporten best had gekund), dan lijkt het meer op SOG’en en is het misschien goed om even na te denken over wat er aan de hand is. Of je nog wel energie uit het sporten haalt bijvoorbeeld.

En tot die tijd? Gooien wij af en toe een roze koek in de strijd en geven toe aan het gevoel van ‘geen zin’. Maar delen dat wel in de groep, want daar vinden we mede-sporters, die begrijpen dat soms de bank fijner is dan een serie push-ups of een aantal kilometers rennen in de regen. En omdat we dan ook de stimulans blijven houden om de volgende keer weer gewoon lekker te sporten!

Heb je nu door al dit gepraat trek gekregen? Dan vind je hier een recept om roze koeken te bakken. Dat is dan weer net even wat meer verantwoord en minder ongezond dan zo’n exemplaar uit de supermarkt. Onze tip: gebruik vers of diepvriesfruit, dat is vele malen lekkerder dan geconcentreerde limonade!

Wat is jouw favoriete spijbelvoedsel eigenlijk?

Liefst,
mede namens de andere leden van de #rozekoeken-crew

Martine

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.